• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    Rady a návody jak uvařit pivo v amatérských podmínkách...
    rozbalit záhlaví
    PUMA
    PUMA --- ---
    DWORKA: Uz nam tu zraje lehke pivo na horke letni dny - Summer Blonde Ale. Marris Otter, plzensky, mnichovsky a melanoidni. Motueka, Nelson Sauvin, S-04. EPM 8,5%.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    DWORKA: ještě ne a nějak nevím moc co. Mám v plánu ibiškový polokyseláč z pivařky, nějakou session ipu a když seženu vhodnou lednici, tak bych rád zkusil ležák. Nicméně nejspíš to zůstane u dvou session ipa nebo nějaké lehčí apa (chtěl bych něco se středním tělem, lehce vyšší hožkostí a krásným chmelovým aroma a vůní, ještě to musím domyslet někdy)
    DWORKA
    DWORKA --- ---
    belgický saison
    co máte navařeno na letni popíjení??

X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CERMI_FOX: pořád mám pocit, že refraktometrem nic nezjistíš, měříš tim jen hustotu nálevu, pokud budeš dostatečně míchat, hodnota na ref už se ti nezmění po pár minutách, protože víc už se nevylouhuje
    DOCENT
    DOCENT --- ---
    CERMI_FOX: Jodovka by měla fungovat i na nevařený škrob. Když do něj nasypu trošičku mouky po šrotování, Lugolův roztok ukrutně zfialoví/zčerná.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Já to chápu tak, že ty cukrotvorné teploty jsou optimální pro funkci enzymů. Neznamená to, že při jiných teplotách ty enzymy nefungují (asi těžko můžem očekávat, že se zrní při klíčení, kdy štěpí škroby aby mělo z čeho růst, zahřeje na 70 stupňů), ale že při těch teplotách jim to jde nejlíp. Pak ještě bude určitě rozdíl, kolik kterých amyláz a škrobů v kterém sladu je a jak to hraje dohromady, ale to už je na mě příliš exaktní a nepouštěl bych se do toho.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    X_RATED_IDIOT: rmut to ohriva celkem rychle, za nejakych 5-10min se to zvedne z nizsi na vyssi.
    Ze je praxe jina nez teorie je mi prave jasny, je to priroda, ne pocitac, proto si hraju s tou jodovou zkouskou pripadne refraktometrem, abych zjistil, jak se to chova v ruznych fazich.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    V podstatě je potřeba si tu teorii odladit na svý technologii podle vlastní huby
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CERMI_FOX: tak teorii máš asi dobře. Jenže praxe může bejt úplně jinde. Ono to nemaká jen při těch prodlevách, ono to maká furt i při vyhřejvání, takže pokud máš dostatečně nízkoj progres výhřevu, na vyšší teplotě už nemusí bejt co zcukřovat
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    X_RATED_IDIOT: to já právě sucháče vařit nechci. Přemýšlím nad tím tak, že jestli to chápu správně ,tak při nižší teplotě vznikají hlavně zkvasitelné a při vyšší hlavně nezkvaslitelné cukry. A tělo/suchost si "reguluju" právě dobou, po který na těch teplotách sedím. Nebo to chápu blbě? No a kdybch si všechny škroby zcukřil už na nižší teplotě, tak mi právě vyjde příliš suché pivo?
    První várka, co jsem rmutoval přes hodinu, mi totiž přijde moc suchá (a taky zbytečně přechmelená, ale to byla zase jiná moje blbost :) )

WHIRGL: ten roztok je hodně koncentrovaný, úplně černý, v tom nic není vidět. Je třeba ho naředit aspoň trochu. Ve videích nebo v pivařce ho mají černý.

A jinak jo, výtka, že to moc řeším a moc nad tím přemýšlím, je správně, hlavní důvod je, že jsem si to chtěl aspoň zpočátku zkusit, abych viděl, jak se to chová, vždycky se snažím pochopit, jak věci fungují :-) ; do budoucna se tím zatěžovat moc nehodlám, možná při nějakém vysokém sypání nesladových věcí.
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    Já bych teda ten roztok neředil. A jen se přidávám ke kolegům. Je to zbytečná kontrola. dělal jsem v životě asi třikrát, z toho dvakrát pro kamarády aby to viděli :) Moderní hodně rozluštěný Ale slady (třeba Weyerman) jsou zcukřený za chvilku a stejně tak při jejich použití není potřeba tak dlouhej chmelovar.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Ale jak jsem psal, jodovkou se nestresuj, stejně je to jen velmi orintační. Pokud ti nějak brutálně neuletí teplota, ta hodina je myslim celkem akorát. Pokud nechceš vařit nějaký sucháče
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    A v tý době rmutováni rozdíl určitě je, když jsem rmutování protáhnul, prokvasilo to hloub. Teda samozřejmě to má svý meze. Ale třeba nealkáč rmutuju jen půl hodiny, právě abych moc nenaštěpil
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CERMI_FOX: stupňovitost je hustota nálevu, s naštěpením (si myslim) až tolik nesouvisí
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    X_RATED_IDIOT: no jo, máš pravdu. Zkusil jsem tu mouku svařit a hned ukázkově modrá. Takže Lugol je v pořádku. V tom případě druhý dotaz - jak je možné, že po 20min rmutování při 62C je zcukřeno? V pivařce to schéma je půl hodiny na nižší a půll hodiny na vyšší cukrotvorné teplotě. Tak že by stačilo 20min dohromady? To se mi nezdá.
    Zároveň jsem odpozoroval ještě jeden jev, který mě právě přivedl na myšlenku, že zkouška zcukření nějak nefunguje - i po pozitivní zkoušce pořád trochu soupala stupňovitost - asi o 2 stupně dohromady.

Ještě mě napadá, že by enzymatická aktivita toho sladu byla tak vysoká, že cokoliv se vylouhuje do sladiny, tak se okamžitě zcukří a tím pádem nezbývá nic nezcukřené, ale to je asi blbost, ne? Vařil jsem 90% Pale Ale, zbytek pšeničný a mnichovský.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Já jodovou zkoušku nikdy nedělal, takže opravdu nevím, ale není problém v tom ředění? Tj. že roztok není dost silný na to, aby ty škroby viditelně obarvil?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CERMI_FOX: to si nejsem jistej. Zkus jí svařit a pak to testovat
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Wiki: Jodová zkouška zcukření – zjišťuje, zda enzymy ze sladu rozložily složitější polysacharidy (škroby) na jednoduché zkvasitelné sacharidy (cukry). Na bílý talířek se kápne trochu vystírky a přidá podobné množství jodového indikátoru (Lugolův roztok). Pakliže se roztok zbarví do modra, je třeba pokračovat v procesu. Jestliže se zbarví do žluta (nebo se nestane nic), je možno roztok povařit na odrmutovací teplotu.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    X_RATED_IDIOT: ale když nereaguje ani na mouku? Škroby z mouky by měl detekovat dobře, ne?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CERMI_FOX: pokud nereaguje, tak asi dobrý. Špatný by bylo, kdyby šel do fialova. Já používám jodový pero (já vim, je to špatně, protože je to roztok s alkoholem), ale je to spíš rituál, nikdy se mi nestalo, že bych to upekl a i cukry mám po dokvašení +- dycky stejně
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    jak poznat, že lugolův roztok z lékárny funguje?
    konkrétně - roztok mi vůbec nereaguje na rmut. Zkoušel jsem zatím 2x, poprvé po asi hodiovém rmutování, to jsem si říkal, že asi prostě jsem rmutoval už dost dlouho; podruhé jsem si vzpomněl dříve a jodovou zkoušku jsem udělal už po 20min na nízké cukrotvorné teplotě a zase roztok nijak nereagoval s rmutem. Zkusil jsem ho smíchat s moukou a zase nic.
    Je vadný roztok nebo něco dělám špatně? Roztok si hodně naředím, že má žlutou barvu, asi jako ranní moč :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: já tam mám kýbl dole, pak tak 3 cm, pak police a kýbl nahoře, tak snad by to ty kýble ustály
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam