• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: slad jsem měl navážený a našrotovaný už z krámu, doma jsem to nepřevažoval. Že tam byla nějaká odchylka je určitě možné, ale běžných +/- 5% by snad takovýhle zářez neudělalo.

    Čím tahle várka vybočovala, že se mi podařilo dobře oddělit kal jak po rmutování tak chmelovaru. Tedy, lépe než obvykle. To by na hustotu možná mohlo mít vliv také, jelikož kal je těžší než voda. Ale to už fakt jenom hádám.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    A pokud si měl stejnej poměr vod jako používáš jindy, tak bys neměl mít ani nějakou neobvyklou ztrátu při vyslazování
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Stupňovitost je spíš otázka objemů a průplachu, výhřev a teploty maj vliv na zcukření
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: tak v zavařováku míchat musíš dostatečně. Takže relativně malá várka. Vim, že určitě jo, ale vytárovals váhu? Jestlis to nevzal třeba i s kýblem, u malý várky už se to projeví. Třeba půl kila na 40 litrech udělá stupeň.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: zavařovák, míchal jsem myslím jako normálně
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: málo míchals? Máš aio, nebo nějakej zavařovák?
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Jsem dneska vařil a vyšlo mi to skoro o 2 stupně slabší, než jsem plánoval. Objem přitom vyšel celkem přesně, teploty jsem držel dobře, zahříval zvolna, slad byl pěkně našrotovaný... co by se tak ještě dalo udělat špatně?
    PUMA
    PUMA --- ---
    DWORKA: Uz nam tu zraje lehke pivo na horke letni dny - Summer Blonde Ale. Marris Otter, plzensky, mnichovsky a melanoidni. Motueka, Nelson Sauvin, S-04. EPM 8,5%.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Nechcete někdo pytle od sladu z bamberka? Na mrtvoly, na dizajn, na suť... Mám jich teď tak 10, je mi líto to vyhodit a furt mi přibejvaj
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CERMI_FOX: ne, kimčchi tam fakt nedávej, jestli chceš neutrální chuť :-D


    Kvásek mají buď mražený v supermakretech nebo určitě někdo v tvém okolí peče, případně budeš mít po ruce nějaké přiajtelné pekřaství, kde ho používají a kousek ti dají

    OK - kup si kefír či kefírový mlíko, do cedníku dej čistou neškrobenou utěrku kterou si nevypral v aviváži. Vylej tam to podmáslí a svaž do uzlíku, ať k tomu nemůou mouchy. Nech to vykapat. Smíchej se sladem (jako že s nasladovaným obilím, ne s extraktem) a nech to zkysat.

    Pokud i to je pro tebe něco co se ti nechce dělat, ta tam prostě nasyp ta probiotika a uvidíš co to udělá.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    ZUZKAOU: kvasek nemam. Ale ted mam kvasici kimci, ale obavam se, ze ta chilli pasta by uplne nesedela do chuti, kterou chci :)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    CERMI_FOX: smíchej část sladu s chlebovým kváskem a nech ho v tomhle vedru dva, tři dny stát a použij jako startér.


    Ale původně jsem se chtěla zeptat, jestli někdo nemáte v Praze nějaké pivo, které se moc nepovedlo i když je tam alkohol a není moc chmelené a není to ležák. A chtěl by ho poskytnout na výrobu octa který se bude tvářit jako historický pivní ocet ze začátku 18. století. Potřeboval abych tak 3-4 litry.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    WHIRGL: tak v ovocném kyseláči se ovocný chuťový profil asi ztratí, resp se doplní se zbytkem piva. Nebo tě nechápu? Já ale nechci dělat ovocný kyseláč. Lehká citronová nebo citrusová chuť by nevadila; jablko nebo tropické ovoce už tam nechci.
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    CERMI_FOX: já použil čtyřikrát např. berliner weisse, ostružina, malina, přidáno trochu dextrozy, první dva dny kvašení na 30C pak nechat volně dropnout na cca 23C asi 10dní, coldcrash, krásně se to vyčistilo a žádná výrazná nepatřičná chuť tam nebyla .. když jsem kvasil poprvé při nižší teplotě tak to bylo trochu mléčné a málo kyselé
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    WHIRGL: ano, to znám a chci výhledově použít na něco, ale ne teď - nechci chuťový profil po tropickém ovoci a jablku. Chtěl bych neutrální profil
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Kdyby se chtěl někdo družit, tak zítra bude příležitost: https://www.facebook.com/events/297577815931610
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CERMI_FOX: já si myslím, že to jsou jiné laktobacily, ale nevím. Můžeš zkusit experimentální várku a uvidíš co to udělá. Otázka je, jestli tě nevyjde líp si koupit sour pitch a co nespotřebuješ vyhodit.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    zkoušel jste někdo vařit kyseláč za pomoci laktobacilů z probiotik z lékárny? I ten malý balíček sour pinch je na mě zbytečně velký, 4 kyseláče asi za rok nenavařím, navic nevim jak to efektivně uchovávat. Takže hledám něco z lékárny, ale buď je to nesmyslně drahé nebo je tam spoustu přidaného bordelu, vitaminy a tak. To já nechci.
    HELIUM
    HELIUM --- ---
    no, na letní pitíčko tam mám ještě pár lahví ležáčku, 11, světlý plzeňský slad, S189 kvasnice a žpč/angus chmel + trochu citry nastudeno, a pak na letní večery 11 a 14 tmavé světlý plzeňský + melaoidní, sládek+citra a citra znovu na studené, T58 kvasnice


    CYBERWOLF: jo, to znám .... ta 14 měla taky být 11
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam