• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    Rady a návody jak uvařit pivo v amatérských podmínkách...
    rozbalit záhlaví
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    NO_FUTURE: já už si je nedávám. Korona v kombinaci s vlastní produkcí mi zkazila hubu :)
    NO_FUTURE
    NO_FUTURE --- ---
    X_RATED_IDIOT: hgb, izomerizaci a surogaci - jsou procesy k zefektivnění a "zlevnění" výsledného produktu. Na to mám názor, že by to mělo být vůči zákazníkovi lépe komunikováno a měl by o tom být kupující srozumitelně informován např. na etiketě. Aby kupující dobře věděl, co kupuje a nebyl pak udivený z toho, že je to "mdlí a fádní europivo". Já tyto fádní piva neupřednostňuji, ale někdy si je také rád dám a pořád naše česká "fádní" piva z průmyslových pivovarů jsou ve srovnání se světovou produkcí spodně kvašených piv na topu.
    A proto mám vlastní domácí pivovar, kde si můžu udělat neřezanou poctivou nachmelenou jedenáctku a jsem spokojený:))
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Ale k tý fádnosti je třeba dodat, že to tak prostě lidi chtěj. Naštěstí se to doplňuje s produkcí mimo průmysl. Zkuste si zajet do těch opěvovanejch horních frank. Tam jsou schopný si postavit zbrusu novej minipivovar proto, aby mohli vařit to samý, co vedle vaří někdo jinej už 300 let.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    NO_FUTURE: já osobně proti dokonale zvládnutýmu procesu průmyslovejch pivovarů nic nemám. Otázkou je, jak se stavět k hgb, izomerizaci a surogaci. Co mě od průmyslový produkce odrazuje, je fádnost. Jen jsem poukazoval na to, že Basařová je super, ale pouze pokud budete vařit v průmyslu. Není to (a nemá bejt) učebnice pro domovařiče.
    NO_FUTURE
    NO_FUTURE --- ---
    Osobně si myslím, že naopak. Pokud se bavíme o průmyslových pivovarech v ČR, tak kvalita je velmi slušná a ve srovnání s celosvětovým měřítkem bude kvalita nadprůměrná. To, že má každý své osobní předsudky k některým značkám, ještě neznamená, že vaří nekvalitní pivo a mají nedokonalý proces. 99,9% těchto lidí ani nezná, jak se pivo posuzuje a hodnotí, natož aby znali technologické výrobní procesy, ale přesto jsou odborníky na všechny české pivovary.
    Většina domovarníků zdaleka nemá "procesně dokonalý" pivo, jako se uvaří i v tom "nejhorším" průmyslovým pivovaru a to jednoduše proto, že doma nedisponují potřebnou technologii, která je běžná v komerčních pivovarech.
    Nevyjadřuji se o restauračních čí mikro/mini pivovarech, to je samostatná kapitola.

    Nedalo mi to a musel jsem se ozvat na obhajobu pivovarů v ČR. Je to řemeslo, jako každé jiné a někde se dělá líp a někde hůř. Vím a věřím, že u nás je stále snaha ho dělat velmi kvalitně a profesionálně. Naštěstí v našem pivovarnickým průmyslu je stále mnoho kvalitních odborníků a specialistů, abychom byli na světové úrovni. Proto si myslím, že negativní hodnocení pivovarů v ČŘ není na místě a ani si to nezaslouží.

    CERMI_FOX: Pokud se chceš přiblížit dokonalému procesu, což je pro mě postup, kdy vyrábíš bezvadné pivo a dokážeš jeho výrobu reprodukovat, tak se k tomu dá přiblížit dodržením několika kroků:
    - mít pod kontrolou vstupní suroviny (z hlediska fyzikálně-chemického)
    - zautomatizováním procesů
    - od určitého kroku zamezit styku s kyslíkem
    - důkladná sanitace
    To jsou kroky, které jdou aplikovat i pro domovařiče. Samozřejmě čím větší automatizace, tím sofistikovanější technologie a už to není pro každého, buď tomu musí člověk rozumět a smontovat si to sám, nebo za nemalé peníze koupit.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    X_RATED_IDIOT: ajo, sorry, večer předtím jsme s kamarády degustovali v hospodě, tak se mi to spletlo, to budiž omluvou :)
    Nicméně procesně dokonalý pivo je furt lepší než většina pivovarů tady v ČR. Sám bych chtěl mít dokonalý proces.


    X_RATED_IDIOT: hodně štěstí, snad se vydaří :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Zkusim prostě čtvrt kila sladu nahradit půlkilem vloček a zvednu teplotu na 72. Možná zkrátim čas na 20 minut a uvidim.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CERMI_FOX: to jo, ale tys to měl v předchozím příspěvku obráceně :) basařovou si nekupuj, pro domácí vaření je to naprosto k ničemu. Je to skvělá učebnice pro sládky v pivovaru se standardníma technologiema, co vařej pivo na prodej. Dozvíš se, jak vařit procesně dokonalý pivo bez vad, ale to neznamená, že bude dobrý :)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    X_RATED_IDIOT: to nevim, ale podle mi tam zustanou skroby, ktery chutnaj jako mouka, takze tak nejak nijak. Ostatne ovesna kase jen s vodou taky nijak moc nechutna. Neco to do tela prida, to jo, ale asi malicko.
    Ze na nizsi se tvori zkvasitelny a na vyssi nezkvasitelny je nejen v pivarce,ale i vsude po internetu. Basarovou doma nemam a teda popravde z wiki nejsem moc moudry vztahem redukujicich sacharidu a zkvasitelnosti, protoze tam pisou, ze redukujici cukry jsou glukoza a maltoza, ale taky laktoza, ktera je nezkvasitelna.
    Jednou si Basarou koupim a pochopim to snad jeste vic :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CERMI_FOX: no jde o to, co udělá s chutí ten výluh, co se nenaštěpí, pokud ho nebude moc. A s těma teplotama furt nějak nevim. Pivařka řiká, že délkou prodlevy na nižší lze řídit obsah zkvasitelnejch - čim delší prodleva tim sušší pivo, tak je to imho obráceně. Basařová tam má vyšší podíl redukujících cukrů, ale dál už to nemá vysvětlený (teda asi má, někde dál, ale já jsem jen prostž strojní zámečník)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    X_RATED_IDIOT: nejsem chemik, ale po odrmutovani tam nebudou ty enzymy, co meni skroby ze sladu na cukry. Takze nebude to mit telo a bude to akorat chutnat po mouce? Od toho jsou preci vyssi a nizsi cukrotvorny, pri nizsi pak vznikaj nezkvasitelny cukry, coz imho je to, co chces.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: zase by tam ty vločky asi měly chvíli být, aby se z nich stačilo vylouhovat potřebné dobro. Já bych jim dal čas v druhém hrnci a pak to smíchal. Ale opravdu nevím, nikdy jsem to nezkoušel. V každém případě pak dej vědět, jak to dopadlo :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: trošku o tom přemejšlim, že bych to tam dal třeba až na konec, těsně před, nebo až po odrmutování. Nejvejš to bude mít trochu víc, což až tak nevadí. Jestli se ve výsledku dostanu na 0,5, nebo na 0,7 je celkem jedno, když to vařim jen pro sebe.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: nealko jsem nikdy nedělal, ani nevím jak se dělá, takže střílím od boku. Nedalo by se to udělat jako druhý rmut, který přidáš až potom, co ten první protáhneš odrmutovací teplotou? Tím by se ti měly enzymy deaktivovat a už by se nic štěpit nemělo. Otázka je, jestli tomu pak vločky dají to co mají.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CERMI_FOX: jo, ono se to trochu naštěpí právě těma enzymama, co budou v tom ostatnim sladu, ale zajmal by mě ten poměr, o kolik se toho naštěpí míň, kolik tam toho mužu hodit oproti normálnímu sladu. S teplotama je to těžký, rmutuju to jen půl hodiny na 65, ale mužu s tim zkusit hejbnout
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    X_RATED_IDIOT: vlocky jsem pouzil parkrat a normalne z toho byly zkvasitelne cukry. Ale jsem tomu naproti vystirkou pri nizky teplote. Nestacilo by drzet dele vyssi cukrotvornou na ukor nizsi?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Máte někdo nějakou zkušenost s vločkama? Chtěl bych tim udělat větší tělo u nealka, jenže se bojim, že tam budu mít dost enzymů z ostatního sladu a tak mi to bude štěpit i tak a vyleze mi alkohol a to nechci
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: paráda, tohle je přesně co jsem hledal. Díky!
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Aha sorry běžná dextroza je prej monohydrát a ten má 0,056
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Abv po nasycení=abv před+cukr v g/l×a, kdy a je podle použitýho cukru, dextróza má 0,061 tolik pivařka
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Obecně se počítá při 6g/l s 0,2-0,3%, podle síly piva
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam