• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    A do kyvet teda
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    A stáčim teda po dokvašení
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: v podstatě jo, až na to sycení. Foukám to z bomby. Je to jednodušší a i měření je přesnější
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: jestli to správně chápu, tak to máš teda uvařený tak, aby tam bylo jenom trochu zkvasitelných cukrů, stočíš to dřív aby to dokvasilo v láhvích kvůli CO2 a ve výsledku budeš mít pivo s <1% alkoholu?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DOCENT: docela mu věřim. Ze začátku jsem každý měření kontroloval válcem. Ale je mi jasný, že ověřovat refrakťák s 0.001 válcem s 0.002 je trochu optimismus, zvlášť u takhle nízkejch koncentrací, ale na druhou stranu je tam tak málo lihu, že to zas o tolik nezkresluje. Ale přepočet samozřejmě používám.
    DOCENT
    DOCENT --- ---
    X_RATED_IDIOT: Refrakťák na FG? Nebude klamat?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    X_RATED_IDIOT: tak jsem dal kilo mnichova 2, čtvrt pšenice a půl ovesnejch vloček. Rmutoval jsem půl hodiny na 70 a čísla vyšly pěkně. Og 1010, fg 10065 (mám refrakťák, bylo to spíš 1007, než 1006), 44 litrů. Normálně mívám tak 1009/1006. Chuť z pipety byla tak nějak stejně řidká, jako dycky. Tak uvidim, až se to doleží a nasytí, jak vyjde chuť a pěna, barva je stejná, jako dycky
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Trocha pivní archeologie, je tam i docela dost receptů a samé zajímavé kousky.
    Lost Beers - Homepage
    https://lostbeers.com/

    Musím říct, že jsem s formátem receptů dost zhýčkaný z Pivařky a to luštění všelijakých útržků, nedej bože když ještě používají imperiální míry, mi trochu leze na nervy. Ale to se nedá nic dělat - člověk neobjeví nový kontinent, aniž by se vzdálil od pobřeží.

    Jinak si myslím, že tohle je recept podle kterého uvařili v pivovaru Švihov na 1. máj a bylo to skvělé:
    Lost Beers - Princesse beer (2)
    https://lostbeers.com/princesse-beer-2/
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Díky za tipy. Už to tu přehazuju vidlema :)
    DWORKA
    DWORKA --- ---
    CYBERWOLF: já mám vyzkoušený recept na Saison, můžu poslat
    DWORKA
    DWORKA --- ---
    CYBERWOLF: znáš aplikaci Brewfather ?? tam je toho taky spoustu (něco jako MyBrew)
    DWORKA
    DWORKA --- ---
    CYBERWOLF: kdyz hledám inspiraci,a je tam i pěkné čtení+recepty,určitě znáte

    Craft Beer & Brewing
    https://beerandbrewing.com/
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CYBERWOLF: něco bych měl, ale pátrání pokračuje
    CASTLE MALTING®: Beer and whisky recipes
    http://www.castlemalting.com/CastleMaltingBeerRecipes.asp?P=94&Language=English
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Sháním recepty na belgická a holandská piva, ideálně v češtině nebo angličtině, protože jinak bych jim těžko rozumněl. Nevíte o nějakém vhodném zdroji?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    A já dneska ukvedlal pšenici s efektivitou 85% :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Co si šrotuju sám, mám to v podstatě furt stejný, tak nevim
    NO_FUTURE
    NO_FUTURE --- ---
    X_RATED_IDIOT: Šrotuju si sám.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CERMI_FOX: počítám, že jo, ale i tak bejvá na dně nesemletýho pytle nějaká mouka a prach. I v 25kg je to znát a oni budou mit kdeco v 50
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    X_RATED_IDIOT: cekal bych, ze to pivoteky srotujou az na objednavku, ne ze si nasrotujou celej pytek a ten pak jim tam tydny stoji a rozprodavaji
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam