• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CERMI_FOX: počítám, že jo, ale i tak bejvá na dně nesemletýho pytle nějaká mouka a prach. I v 25kg je to znát a oni budou mit kdeco v 50
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    X_RATED_IDIOT: cekal bych, ze to pivoteky srotujou az na objednavku, ne ze si nasrotujou celej pytek a ten pak jim tam tydny stoji a rozprodavaji
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    NO_FUTURE: jestli kupuješ našrotovanej, dycky na várku, záleží, z jaký části pytle to dostaneš, u dna bejvá dost mouky
    NO_FUTURE
    NO_FUTURE --- ---
    X_RATED_IDIOT: Já mám klasický nerez hrnec, takže problémy s pojistkou neřeším a připeklo se mi jen jednou, když jsem měl ještě dřevěnou vařečku a podcenil jsem míchání:) Já s pšenicí při scezování standardně problém také nemám a to nedávám ani gram rýžových slupek. Používám na míru vyrobené zcezovací síto od Indcomu ( https://www.indcom.cz/sterbinove-filtracni-sito-pro-scezovani-mladiny ) - vřele doporučuji. Ale dvakrát po sobě se to tak utemovalo, že ani prořezávání tomu moc nepomohlo. A důvod jsem do dneška nezjistil, další várky šly už hezky. Buď to bylo moc jemně našrotovaný, ale to si nemyslím a nebo jiná pšenice, ale pak nerozumím tomu, že u dalších várek ze stejných surovin to teklo krásně. A samozřejmě jako v případě Cyberwolfa, dělal jsem vše stejně, ale výsledek jiný:)).
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    NO_FUTURE: já teda s pšenicí nikdy problém neměl, dávám jí 4:3 plzeňskýho. Nejvejš jí trochu prořežu. Horší je jak se připejká, nejde to pak umejt a když jsem jí vystíral do 35°, ten pudink mi kolem 55-60° vypínal teplotní pojistku. Teď vystírám do 55° a všechny hodnoty jsou stejný a chuť spíš lepší.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Jako takhle - já se s tím nestrestuju a pokud to půjde pít a bude to ještě ke všemu dobrý, tak je mi úplně jedno že to vyšlo jinak než jsem si naplánoval. Vlastně je mi i dost jedno, kolik to má stupňů, pokud je to dobrý. Jen jsem rád, když mám alespoň tušení, proč se stalo co se stalo.

    Příště zkusím během scezování slad trochu rozvířit/rozvrtat, aby se to nakypřilo. Utemovaná kapsa co se špatně vysladí se jeví jako nejlepší vysvětlení.

    Vidíte a to už byl uzavřený případ :)
    DWORKA
    DWORKA --- ---
    CYBERWOLF: tak se prostě stalo něco nevysvětlitelného a asi na to nepřijdeme:)))) kouzlo domovarnictví,ale vzdycky to nějak dopadne

    s těma kalama a bílkovinama bych to uplně neprožíval při scezovani,při chmelovaru se ti to vysráží a kdyz tam pošleš 15 minut před koncem proctafloc nebo irsky mech,po chmelovaru udělaš whilrpool a po vychladnutí na zákvasnou teplotu to máš pekne usazeny v houbě na dně
    DWORKA
    DWORKA --- ---
    na pšenici jedině rýžové šlupky!!!!!!
    mají v každem domovarnickém shopu,bez nich už zádný boj při scezovaní pšenice,na 20litru varku pul kila a nevíš že scezuješ pšenici :-))))
    DWORKA
    DWORKA --- ---
    na měření si pořidte refraktometr, muzete měřit kdy chcete,pipetkou kapete na sklo takže nemusíte nic dlouho schlazovat :-)
    NO_FUTURE
    NO_FUTURE --- ---
    CYBERWOLF: Já si měřím hustotu v průběhu - po prvním stékání a po vyslazování. Stačí si jen odebrat vzorek, který si dám stranou a změřím až po vychladnutí.
    NO_FUTURE
    NO_FUTURE --- ---
    CYBERWOLF: pšenice může být při zcezování nevyzpytatelná. Mě už několikrát vypekla při zcezování, že se úplně utemovala a vůbec to neteklo. Jindy to teče krásně a to se snažím šrotovat vždy stejně. Ještě může mít vliv samotné šrotování a jeho jemnost/hrubost.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    S těma kalama bych si počkal na fg, ale zas pokud bude fg stejná jako dycky a nižší stupně byly díky nižším kalům, tak si z předchozích várek byl míň vylitej, než sis myslel :))
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    DWORKA: voda vyšla akorát, hustotu měřím až úplně na konci (nevím, jak bych to jinak chladil na 20 stupňů).

    NO_FUTURE: čas vyšel správně, výsledné množství vyšlo taky podle plánu (asi 2 deci nad). Všechno šlo prostě parádně :) Tentokrát jsem zcezoval víc pozvolna (tj. pomalu, aby proud nestrhával kaly) a nechal jsem na začátku protéct víc rendlíků než obvykle (které jsem vracel do hrnce). To je asi jediná změna co se udála.

    S distribucí by mohl být problém snad jen že by si slad sednul nějak blbě a voda by tak někde tekla víc než jinde. To by se možná mohlo stát, byla to převážně pšenice, takže celkem hutné.
    NO_FUTURE
    NO_FUTURE --- ---
    CYBERWOLF: Ještě bych tam doplnil časy při zvedání teploty a odpar při chmelovaru. Jaké jsi měl výsledné množství?
    Určitě míchání mít vliv bude, jelikož vařečkou budeš míchat vždycky jinak. Sám jsem vařil prvních cca 10 várek vařečkou, než jsem si pořídil el.míchadlo a určitě to proces zestandardizuje. Dále bych prověřil ještě samotné zcezování resp. vyslazování, zda při něm nebylo něco jinak (psal jsi o oddělování kalů), ale zda jsi třeba nenaléval vyslazovací vodu jen do určitého místa, nebo byla správně/stejně rozdistribuována. Zda mláto nebylo při vyhazování více mokré/suché.
    DWORKA
    DWORKA --- ---
    CYBERWOLF: Jak vyslazuješ?? jestli jsi nepoužil víc vody třeba
    měříš hustotu před chmelovarem a těsně před koncem, prpotáhneš případně chmelovar na požadovanou stupnovitost
    DWORKA
    DWORKA --- ---
    DOCENT: tak to klobouček, to je pěkný číslo
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Co se týká míchání, tak používám toto a je to boží: https://www.ikea.com/cz/cs/p/ikea-365-hjaelte-sberacka-nerezavejici-ocel-cerna-20149463/

    Jediná vada je, že na 15+ litrů už by to bylo krátké, ale já dělám malé várky tak mi to nevadí
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Jinak vyšetřování ztráty dvou stupňů jsem se rozhodl uzavřít s tím, že to asi byla souhra více faktorů a fakt nevím jakých. Ve svých spekulacích jsem přišel na řadu věcí, které budou mít ale spíš malý až žádný efekt. Výčet řazený od (imho) nejpodstatnějších k bezvýznamným:

    - sladu bylo méně než mělo (měl jsem to navážené z krámu a nepřevažoval jsem - dřív mi vždycky dali o něco víc, možná teď bylo o něco míň)
    - dařilo se mi dobře držet teplotu, takže jsem se moc poplácával po zádech a málo míchal (nevím, ale stát se může ¯\_(ツ)_/¯ )
    - podařilo se mi lépe než kdy dřív oddělit kaly jak při scezování, tak po chmelovaru (a protože klesají ke dnu, tak jejich přítomnost logicky musí zvýšit hustotu)
    - měkčí voda (obecně máme dost tvrdou vodu, asi díky blízké vodárničce, co bere vodu ze země, ale protože je zrovna léto, tak bude větší spotřeba a menší vydatnost pramene, takže ve vodovodu bude víc vody z Želivky. Asi...)

    Ovšem, je to pouze pověst...
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    DWORKA: myslím si, že efektivita varny nezávisí na nádobě. Těch 79 % je průměr 4 předchozích várek, kde to nijak výrazně nevybočovalo. Pořád je tu prostor pro statistickou chybu, ale tohle by muselo být o 10 % jinde, což se mi zdá jako hodně.
    DOCENT
    DOCENT --- ---
    DWORKA: Na výpočet používám MyBrew a efektivitu mám na výpočet 80% a trefuju to na 0,1 °P. Hrnec, kopista, děrovaný kyblík
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam