• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    DWORKA
    DWORKA --- ---
    CYBERWOLF: já mám vyzkoušený recept na Saison, můžu poslat
    DWORKA
    DWORKA --- ---
    CYBERWOLF: znáš aplikaci Brewfather ?? tam je toho taky spoustu (něco jako MyBrew)
    DWORKA
    DWORKA --- ---
    CYBERWOLF: kdyz hledám inspiraci,a je tam i pěkné čtení+recepty,určitě znáte

    Craft Beer & Brewing
    https://beerandbrewing.com/
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CYBERWOLF: něco bych měl, ale pátrání pokračuje
    CASTLE MALTING®: Beer and whisky recipes
    http://www.castlemalting.com/CastleMaltingBeerRecipes.asp?P=94&Language=English
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Sháním recepty na belgická a holandská piva, ideálně v češtině nebo angličtině, protože jinak bych jim těžko rozumněl. Nevíte o nějakém vhodném zdroji?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    A já dneska ukvedlal pšenici s efektivitou 85% :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Co si šrotuju sám, mám to v podstatě furt stejný, tak nevim
    NO_FUTURE
    NO_FUTURE --- ---
    X_RATED_IDIOT: Šrotuju si sám.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CERMI_FOX: počítám, že jo, ale i tak bejvá na dně nesemletýho pytle nějaká mouka a prach. I v 25kg je to znát a oni budou mit kdeco v 50
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    X_RATED_IDIOT: cekal bych, ze to pivoteky srotujou az na objednavku, ne ze si nasrotujou celej pytek a ten pak jim tam tydny stoji a rozprodavaji
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    NO_FUTURE: jestli kupuješ našrotovanej, dycky na várku, záleží, z jaký části pytle to dostaneš, u dna bejvá dost mouky
    NO_FUTURE
    NO_FUTURE --- ---
    X_RATED_IDIOT: Já mám klasický nerez hrnec, takže problémy s pojistkou neřeším a připeklo se mi jen jednou, když jsem měl ještě dřevěnou vařečku a podcenil jsem míchání:) Já s pšenicí při scezování standardně problém také nemám a to nedávám ani gram rýžových slupek. Používám na míru vyrobené zcezovací síto od Indcomu ( https://www.indcom.cz/sterbinove-filtracni-sito-pro-scezovani-mladiny ) - vřele doporučuji. Ale dvakrát po sobě se to tak utemovalo, že ani prořezávání tomu moc nepomohlo. A důvod jsem do dneška nezjistil, další várky šly už hezky. Buď to bylo moc jemně našrotovaný, ale to si nemyslím a nebo jiná pšenice, ale pak nerozumím tomu, že u dalších várek ze stejných surovin to teklo krásně. A samozřejmě jako v případě Cyberwolfa, dělal jsem vše stejně, ale výsledek jiný:)).
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    NO_FUTURE: já teda s pšenicí nikdy problém neměl, dávám jí 4:3 plzeňskýho. Nejvejš jí trochu prořežu. Horší je jak se připejká, nejde to pak umejt a když jsem jí vystíral do 35°, ten pudink mi kolem 55-60° vypínal teplotní pojistku. Teď vystírám do 55° a všechny hodnoty jsou stejný a chuť spíš lepší.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Jako takhle - já se s tím nestrestuju a pokud to půjde pít a bude to ještě ke všemu dobrý, tak je mi úplně jedno že to vyšlo jinak než jsem si naplánoval. Vlastně je mi i dost jedno, kolik to má stupňů, pokud je to dobrý. Jen jsem rád, když mám alespoň tušení, proč se stalo co se stalo.

    Příště zkusím během scezování slad trochu rozvířit/rozvrtat, aby se to nakypřilo. Utemovaná kapsa co se špatně vysladí se jeví jako nejlepší vysvětlení.

    Vidíte a to už byl uzavřený případ :)
    DWORKA
    DWORKA --- ---
    CYBERWOLF: tak se prostě stalo něco nevysvětlitelného a asi na to nepřijdeme:)))) kouzlo domovarnictví,ale vzdycky to nějak dopadne

    s těma kalama a bílkovinama bych to uplně neprožíval při scezovani,při chmelovaru se ti to vysráží a kdyz tam pošleš 15 minut před koncem proctafloc nebo irsky mech,po chmelovaru udělaš whilrpool a po vychladnutí na zákvasnou teplotu to máš pekne usazeny v houbě na dně
    DWORKA
    DWORKA --- ---
    na pšenici jedině rýžové šlupky!!!!!!
    mají v každem domovarnickém shopu,bez nich už zádný boj při scezovaní pšenice,na 20litru varku pul kila a nevíš že scezuješ pšenici :-))))
    DWORKA
    DWORKA --- ---
    na měření si pořidte refraktometr, muzete měřit kdy chcete,pipetkou kapete na sklo takže nemusíte nic dlouho schlazovat :-)
    NO_FUTURE
    NO_FUTURE --- ---
    CYBERWOLF: Já si měřím hustotu v průběhu - po prvním stékání a po vyslazování. Stačí si jen odebrat vzorek, který si dám stranou a změřím až po vychladnutí.
    NO_FUTURE
    NO_FUTURE --- ---
    CYBERWOLF: pšenice může být při zcezování nevyzpytatelná. Mě už několikrát vypekla při zcezování, že se úplně utemovala a vůbec to neteklo. Jindy to teče krásně a to se snažím šrotovat vždy stejně. Ještě může mít vliv samotné šrotování a jeho jemnost/hrubost.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam