• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    Rady a návody jak uvařit pivo v amatérských podmínkách...
    rozbalit záhlaví
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DOCENT: docela mu věřim. Ze začátku jsem každý měření kontroloval válcem. Ale je mi jasný, že ověřovat refrakťák s 0.001 válcem s 0.002 je trochu optimismus, zvlášť u takhle nízkejch koncentrací, ale na druhou stranu je tam tak málo lihu, že to zas o tolik nezkresluje. Ale přepočet samozřejmě používám.
    DOCENT
    DOCENT --- ---
    X_RATED_IDIOT: Refrakťák na FG? Nebude klamat?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    X_RATED_IDIOT: tak jsem dal kilo mnichova 2, čtvrt pšenice a půl ovesnejch vloček. Rmutoval jsem půl hodiny na 70 a čísla vyšly pěkně. Og 1010, fg 10065 (mám refrakťák, bylo to spíš 1007, než 1006), 44 litrů. Normálně mívám tak 1009/1006. Chuť z pipety byla tak nějak stejně řidká, jako dycky. Tak uvidim, až se to doleží a nasytí, jak vyjde chuť a pěna, barva je stejná, jako dycky
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Trocha pivní archeologie, je tam i docela dost receptů a samé zajímavé kousky.
    Lost Beers - Homepage
    https://lostbeers.com/

Musím říct, že jsem s formátem receptů dost zhýčkaný z Pivařky a to luštění všelijakých útržků, nedej bože když ještě používají imperiální míry, mi trochu leze na nervy. Ale to se nedá nic dělat - člověk neobjeví nový kontinent, aniž by se vzdálil od pobřeží.

Jinak si myslím, že tohle je recept podle kterého uvařili v pivovaru Švihov na 1. máj a bylo to skvělé:
    Lost Beers - Princesse beer (2)
    https://lostbeers.com/princesse-beer-2/
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Díky za tipy. Už to tu přehazuju vidlema :)
    DWORKA
    DWORKA --- ---
    CYBERWOLF: já mám vyzkoušený recept na Saison, můžu poslat
    DWORKA
    DWORKA --- ---
    CYBERWOLF: znáš aplikaci Brewfather ?? tam je toho taky spoustu (něco jako MyBrew)
    DWORKA
    DWORKA --- ---
    CYBERWOLF: kdyz hledám inspiraci,a je tam i pěkné čtení+recepty,určitě znáte

Craft Beer & Brewing
    https://beerandbrewing.com/
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CYBERWOLF: něco bych měl, ale pátrání pokračuje
    CASTLE MALTING®: Beer and whisky recipes
    http://www.castlemalting.com/CastleMaltingBeerRecipes.asp?P=94&Language=English
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Sháním recepty na belgická a holandská piva, ideálně v češtině nebo angličtině, protože jinak bych jim těžko rozumněl. Nevíte o nějakém vhodném zdroji?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    A já dneska ukvedlal pšenici s efektivitou 85% :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Co si šrotuju sám, mám to v podstatě furt stejný, tak nevim
    NO_FUTURE
    NO_FUTURE --- ---
    X_RATED_IDIOT: Šrotuju si sám.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CERMI_FOX: počítám, že jo, ale i tak bejvá na dně nesemletýho pytle nějaká mouka a prach. I v 25kg je to znát a oni budou mit kdeco v 50
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    X_RATED_IDIOT: cekal bych, ze to pivoteky srotujou az na objednavku, ne ze si nasrotujou celej pytek a ten pak jim tam tydny stoji a rozprodavaji
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    NO_FUTURE: jestli kupuješ našrotovanej, dycky na várku, záleží, z jaký části pytle to dostaneš, u dna bejvá dost mouky
    NO_FUTURE
    NO_FUTURE --- ---
    X_RATED_IDIOT: Já mám klasický nerez hrnec, takže problémy s pojistkou neřeším a připeklo se mi jen jednou, když jsem měl ještě dřevěnou vařečku a podcenil jsem míchání:) Já s pšenicí při scezování standardně problém také nemám a to nedávám ani gram rýžových slupek. Používám na míru vyrobené zcezovací síto od Indcomu ( https://www.indcom.cz/sterbinove-filtracni-sito-pro-scezovani-mladiny ) - vřele doporučuji. Ale dvakrát po sobě se to tak utemovalo, že ani prořezávání tomu moc nepomohlo. A důvod jsem do dneška nezjistil, další várky šly už hezky. Buď to bylo moc jemně našrotovaný, ale to si nemyslím a nebo jiná pšenice, ale pak nerozumím tomu, že u dalších várek ze stejných surovin to teklo krásně. A samozřejmě jako v případě Cyberwolfa, dělal jsem vše stejně, ale výsledek jiný:)).
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    NO_FUTURE: já teda s pšenicí nikdy problém neměl, dávám jí 4:3 plzeňskýho. Nejvejš jí trochu prořežu. Horší je jak se připejká, nejde to pak umejt a když jsem jí vystíral do 35°, ten pudink mi kolem 55-60° vypínal teplotní pojistku. Teď vystírám do 55° a všechny hodnoty jsou stejný a chuť spíš lepší.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Jako takhle - já se s tím nestrestuju a pokud to půjde pít a bude to ještě ke všemu dobrý, tak je mi úplně jedno že to vyšlo jinak než jsem si naplánoval. Vlastně je mi i dost jedno, kolik to má stupňů, pokud je to dobrý. Jen jsem rád, když mám alespoň tušení, proč se stalo co se stalo.

Příště zkusím během scezování slad trochu rozvířit/rozvrtat, aby se to nakypřilo. Utemovaná kapsa co se špatně vysladí se jeví jako nejlepší vysvětlení.

Vidíte a to už byl uzavřený případ :)
    DWORKA
    DWORKA --- ---
    CYBERWOLF: tak se prostě stalo něco nevysvětlitelného a asi na to nepřijdeme:)))) kouzlo domovarnictví,ale vzdycky to nějak dopadne

s těma kalama a bílkovinama bych to uplně neprožíval při scezovani,při chmelovaru se ti to vysráží a kdyz tam pošleš 15 minut před koncem proctafloc nebo irsky mech,po chmelovaru udělaš whilrpool a po vychladnutí na zákvasnou teplotu to máš pekne usazeny v houbě na dně
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam