• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Jak jsem tu před časem řešil, že mi vyšlo podvině slabé pivo (které, mimochodem, chutná báječně) tak jsem dneska vařil jiné pivo, opět pšeničné a zase mi to vyšlo slabší než jsem čekal. Ne sice o tolik, ale přece - slabá 11 místo 12, tentokrát efektivita varny vychází na 73 místo průměrných 79 %. Tentokrát jsem lil vodu trochu víc z výšky, aby se mláto trochu čechralo a v půlce ho ještě rozvrtal, aby tam nevznikaly kapsy. Pokud to pomohlo, tak jen částečně.

    Minule jsem ale vařil ze sladů Best, dřív jsem bral Weyermann a tentokrát to bylo tak půl na půl (protože jsem spotřeboval zbytky Weyermanna a doplnil Bestem) a říkám si - je možné, aby ten samý druh sladu od různých výrobců udělal tak velký rozdíl?

    Další možné vysvělení je, že moje snaha o čistou mladinu, spočívající v pomalejším zcezování a vracení víc předku zpět do hrnce vede k horšímu vyslazení.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CYBERWOLF: zkusil jsem loni v zimě, měsíc a půl pryč ( z toho teda 15dní služebka, ale měsíc poctivá dovolená, vyplý mobil a mejly) a pomohlo, ale ne na dlouho
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Tak ale ne na vysočinu, tam jsou nabitý negativní energií miloše zemana :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CERMI_FOX: tady bych nejprve doporučil jet na čtrnáct dní objímat stromy - mě to většinou pomůže :)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CYBERWOLF: beru to jako failplán, co dělat, až mi z IT dočista hrábne (poslední měsíce skoro tu hranici šílenství vidím před sebou ... :-) ).

    (měl jsem ještě jinej plán, ale tam je výrazně těžší to dělat v hobby úrovni doma, takže zůstalo pivo)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Mám pocit, že pokud budeš makat v pivovaru 5 let (nebo ti to někdo podepíše) nepotřebuješ vůbec nic
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Ale to už je dávno. Já tu myšlenku pustil docela brzo. A je jedno, odkud máš papír, pokud za to dostaneš živnost. Jde jen o to, kolik s čim pro tu živnost potřebuješ praxe
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CERMI_FOX: podskalská to měla na distančce každej pátek a sobotu prezenčně a myslim, že minimum byly tři roky, když ti něco uznali
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CERMI_FOX: Jako nápad s kariérním posunem asi není špatný, akorát bych se bál právě toho, že se koníček změní v opruz. Ale ty víš nejlíp, jak to cítíš, takže pokud je to to co chceš, jdi do toho
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    X_RATED_IDIOT: kurz má pro mě nevýhodu v prezenční výuce teorie a s tím spojený nutnosti jezdit do Prahy a občas do Brna. Navíc mám dost jiné práce, takže rozložení zkoušek do více let je pro mě lepší. Trávit polovinu víkendů v roce v učebně asi nezvládnu, číst si po večerech učebnice v klidu (laborky budou prezenčně předpokládám, ale Žatec je pro mě několikanásobně blíž jak Brno). A nespěchám. A papír z učňáku na sládka je "silnější" jak papír z rekvalifikáče na pivovarské práce.
    Ale každej to má asi jinak, proto se uživí obě možnosti :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DOCENT: vzájemná inspirace je dobrá myšlenka, pokud nevaříš u někoho, kdo má svý 4 modely odladěný a neinovuje, protože má pár výčepů a lahváče v albertu a hlavní byznys mu dělá servis lítačům...
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Za mě poměr cena/výkon spíš ten kurs. On ti tu praxi někdo pak napíše. Budeš vařit sám a někdo ti podepíše garanta. Pokud jsi ofiko uznanej sládek, můžeš se podepsat pod 4 projekty
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    X_RATED_IDIOT: bavil jsem se s žateckým učňákem, tu mám časově blíž a tam prý stačí jen dojet na zkoušky, netřeba se účastnit přednášek. A samozřejmě praxi si nekde musím obstarat, to se ještě potřebuju poptat spřátelených lidí, co dělají v okolních pivovarech.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CERMI_FOX: nevim, i s podskalskou budeš potřebovat praxi a zaplatíš si to, pokud máš úplný střední vzdělání. A zabiješ tim podstatně víc času. A hlavně o víkendech, pokud dáš distančku.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    X_RATED_IDIOT: no vidíš, já to zas mám tak, že půl hodiny se přemlouvám, že do práce musím, že mám hypotéku a třeba dnešek nebude tak nahovno jako ty dny předtím. Akorát kolo mi pod Hřibovým vedením ukradli, takže chodím pěšky :)


    X_RATED_IDIOT: právě, takže asi učňák vychází nejlíp. Ostatně bude lepší jet pomalejc a možnost si to rozložit do více let
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    mě celkem slušně živí korporát a práce mě celkem baví. Vstávat ráno s tim, že musim vařit pivo, protože mám hypotéku, to bych rychle přišel o koníčka akorát a musel bych snad začít zase jezdit na kole :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Mě vaření na kšeft, nebo obecně v pivovaru, nepřijde ani jako jiná úroveň, spíš jinej sport. Nic proti tomu, ale hrnec je hrnec.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DWORKA: jo tenhle kurs jsem myslel. Akorát je fajn, jak tam v textu šermujou sládkem, ale výsledek jsou pivovarnický a sladovnický práce. Rozdíl je pak v potřebnejch letech praxe
    DWORKA
    DWORKA --- ---
    a nebo takhle,ale budou potřeba peníze


    Rekvalifikační kurz Pivovarnické a sladovnické práce
    https://www.beeracademy.cz/pivovarnicke-a-sladovnicke-prace-rekvalifikacni-kurz/
    DWORKA
    DWORKA --- ---
    celkem pěkný článek na téma jak to posunout dál

    Cech domácích pivovarníků, z.s. - Létající pivovary
    https://www.cech-pivo.cz/cs/blog/114-letajici-pivovary
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam