• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Nevim jakej best konkrétně, ale rámcově maj podle druhů stejně, jako wejr nebo klusáček, co tak koukám na netu
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: to dělám normálně.
    X_RATED_IDIOT: fakt je, že to vlastně nevím. Jsem si naklikal v MyBrew, ale tam přímo Best není, takže tam mám prostě generický slad co byl v nabídce. Předpokládal jsem, že to bude tak nějak stejný u stejného druhu. Zkusím zapátrat
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Můžeš samozřejmě zkusit vystírat do nižší teploty a zařadit acid a protein rest
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: wejra používám pořád a v aio mám kolem 85% počítám, že deklarovanou extraktivnost bestu znáš a počítáš s ní, ne? Takže pokud nekecaj, neměl by výsledek bejt žádný velký překvápko. Teda pokud deklarovaná extraktivnost bestu nepředpokládá jiný rmutování (ale ten postup určení by měl bejt pro všechny sladovny stejnej)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Jak jsem tu před časem řešil, že mi vyšlo podvině slabé pivo (které, mimochodem, chutná báječně) tak jsem dneska vařil jiné pivo, opět pšeničné a zase mi to vyšlo slabší než jsem čekal. Ne sice o tolik, ale přece - slabá 11 místo 12, tentokrát efektivita varny vychází na 73 místo průměrných 79 %. Tentokrát jsem lil vodu trochu víc z výšky, aby se mláto trochu čechralo a v půlce ho ještě rozvrtal, aby tam nevznikaly kapsy. Pokud to pomohlo, tak jen částečně.

    Minule jsem ale vařil ze sladů Best, dřív jsem bral Weyermann a tentokrát to bylo tak půl na půl (protože jsem spotřeboval zbytky Weyermanna a doplnil Bestem) a říkám si - je možné, aby ten samý druh sladu od různých výrobců udělal tak velký rozdíl?

    Další možné vysvělení je, že moje snaha o čistou mladinu, spočívající v pomalejším zcezování a vracení víc předku zpět do hrnce vede k horšímu vyslazení.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CYBERWOLF: zkusil jsem loni v zimě, měsíc a půl pryč ( z toho teda 15dní služebka, ale měsíc poctivá dovolená, vyplý mobil a mejly) a pomohlo, ale ne na dlouho
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Tak ale ne na vysočinu, tam jsou nabitý negativní energií miloše zemana :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CERMI_FOX: tady bych nejprve doporučil jet na čtrnáct dní objímat stromy - mě to většinou pomůže :)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CYBERWOLF: beru to jako failplán, co dělat, až mi z IT dočista hrábne (poslední měsíce skoro tu hranici šílenství vidím před sebou ... :-) ).

    (měl jsem ještě jinej plán, ale tam je výrazně těžší to dělat v hobby úrovni doma, takže zůstalo pivo)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Mám pocit, že pokud budeš makat v pivovaru 5 let (nebo ti to někdo podepíše) nepotřebuješ vůbec nic
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Ale to už je dávno. Já tu myšlenku pustil docela brzo. A je jedno, odkud máš papír, pokud za to dostaneš živnost. Jde jen o to, kolik s čim pro tu živnost potřebuješ praxe
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CERMI_FOX: podskalská to měla na distančce každej pátek a sobotu prezenčně a myslim, že minimum byly tři roky, když ti něco uznali
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CERMI_FOX: Jako nápad s kariérním posunem asi není špatný, akorát bych se bál právě toho, že se koníček změní v opruz. Ale ty víš nejlíp, jak to cítíš, takže pokud je to to co chceš, jdi do toho
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    X_RATED_IDIOT: kurz má pro mě nevýhodu v prezenční výuce teorie a s tím spojený nutnosti jezdit do Prahy a občas do Brna. Navíc mám dost jiné práce, takže rozložení zkoušek do více let je pro mě lepší. Trávit polovinu víkendů v roce v učebně asi nezvládnu, číst si po večerech učebnice v klidu (laborky budou prezenčně předpokládám, ale Žatec je pro mě několikanásobně blíž jak Brno). A nespěchám. A papír z učňáku na sládka je "silnější" jak papír z rekvalifikáče na pivovarské práce.
    Ale každej to má asi jinak, proto se uživí obě možnosti :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DOCENT: vzájemná inspirace je dobrá myšlenka, pokud nevaříš u někoho, kdo má svý 4 modely odladěný a neinovuje, protože má pár výčepů a lahváče v albertu a hlavní byznys mu dělá servis lítačům...
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Za mě poměr cena/výkon spíš ten kurs. On ti tu praxi někdo pak napíše. Budeš vařit sám a někdo ti podepíše garanta. Pokud jsi ofiko uznanej sládek, můžeš se podepsat pod 4 projekty
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    X_RATED_IDIOT: bavil jsem se s žateckým učňákem, tu mám časově blíž a tam prý stačí jen dojet na zkoušky, netřeba se účastnit přednášek. A samozřejmě praxi si nekde musím obstarat, to se ještě potřebuju poptat spřátelených lidí, co dělají v okolních pivovarech.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CERMI_FOX: nevim, i s podskalskou budeš potřebovat praxi a zaplatíš si to, pokud máš úplný střední vzdělání. A zabiješ tim podstatně víc času. A hlavně o víkendech, pokud dáš distančku.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    X_RATED_IDIOT: no vidíš, já to zas mám tak, že půl hodiny se přemlouvám, že do práce musím, že mám hypotéku a třeba dnešek nebude tak nahovno jako ty dny předtím. Akorát kolo mi pod Hřibovým vedením ukradli, takže chodím pěšky :)


    X_RATED_IDIOT: právě, takže asi učňák vychází nejlíp. Ostatně bude lepší jet pomalejc a možnost si to rozložit do více let
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    mě celkem slušně živí korporát a práce mě celkem baví. Vstávat ráno s tim, že musim vařit pivo, protože mám hypotéku, to bych rychle přišel o koníčka akorát a musel bych snad začít zase jezdit na kole :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam