• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    BATT
    BATT --- ---
    Zdravím, kde máte umístěné čidlo od stc? Asi není ideální když ho mám volně v chlaďáku?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    HELIUM: cold crash je ale po vykvašení. Mám na to velkou lednici, do který dám nad sebe dva třicetilitrový kýble, ovládám to přes stc. Na chlazení mladiny mám ponornou spirálu z chlaďáku, chladim tak třičtvrtě hodiny max
    HELIUM
    HELIUM --- ---
    ehm ... cold crash ... a dotaz rukodělnýho vařiče ...
    jak to děláte? čím?
    když chci vařit v techhle teplotách, tak fakt nevim jak to fofrem zchladit, normálně po chmelovatu do toho vrazim trubkovej chladič, a ten mi to ale chladí děsivě pomalu. v zimě je to lepší, stahnu to z plotny, a vynesu ve, kde vzduch udělá svoje. ale v lete to chlazení těch 30l trvá z chmelovaru do těch 20stupňů celý věky. No dobře, ne věky, ale dvě hodinky to trvá.
    kurna uz aby byla zima a lezli mi z toho piva jaky si predstavuju ... jak kvuli tomuhle, tak kvaseni a lezeni ....
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Ale i to pak lze vyřešit důslednym cold crashem
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: já kal řešim manifoldem a 100mikronovym pytlem až po chlazení. Stejně tam nejvíc kalu pak udělaj zdrclý bílkoviny a chmelový mláto
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: mě to bylo divný :)

    Já to vracím, protože ze začátku je tam hodně kalu, což je teda to, co se v posledních várkách snažím zlepšit. Vracel jsem vždycky, ale teď vracím víc. Ale možná to není tak dobrý nápad.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    A to mám nálev kolem 4,5 což je poměrně málo, dává se tak do 4
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Ale mám poměr cca 35/20l (na zhruba 47 litrů) a když to proleju těma dvaceti litrama, už z toho ty výstřelky jsou tak slabý, že to stačí
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: ježiš né :) jak mám aio, tak to zvednu a vyslazuju a rovnou tomu topim do varu. Už tim co vyteče znovu nevyslazuju
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: jako že předek vylejváš úplně pryč?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: tak to nedělám vůbec. Pokud máš dostatečně silnej nálev, zbyde ti dost místa na vyslazovací vodu a je to zbytečný (teda je to jen můj názor)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: jo, všechno by to mělo být 80 %. Takže bych možná neměl vracet tak moc předku zpátky do hrnce.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    X_RATED_IDIOT: já ne, skoro všechno sypu do 55°
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Nevim jakej best konkrétně, ale rámcově maj podle druhů stejně, jako wejr nebo klusáček, co tak koukám na netu
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: to dělám normálně.
    X_RATED_IDIOT: fakt je, že to vlastně nevím. Jsem si naklikal v MyBrew, ale tam přímo Best není, takže tam mám prostě generický slad co byl v nabídce. Předpokládal jsem, že to bude tak nějak stejný u stejného druhu. Zkusím zapátrat
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Můžeš samozřejmě zkusit vystírat do nižší teploty a zařadit acid a protein rest
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: wejra používám pořád a v aio mám kolem 85% počítám, že deklarovanou extraktivnost bestu znáš a počítáš s ní, ne? Takže pokud nekecaj, neměl by výsledek bejt žádný velký překvápko. Teda pokud deklarovaná extraktivnost bestu nepředpokládá jiný rmutování (ale ten postup určení by měl bejt pro všechny sladovny stejnej)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Jak jsem tu před časem řešil, že mi vyšlo podvině slabé pivo (které, mimochodem, chutná báječně) tak jsem dneska vařil jiné pivo, opět pšeničné a zase mi to vyšlo slabší než jsem čekal. Ne sice o tolik, ale přece - slabá 11 místo 12, tentokrát efektivita varny vychází na 73 místo průměrných 79 %. Tentokrát jsem lil vodu trochu víc z výšky, aby se mláto trochu čechralo a v půlce ho ještě rozvrtal, aby tam nevznikaly kapsy. Pokud to pomohlo, tak jen částečně.

    Minule jsem ale vařil ze sladů Best, dřív jsem bral Weyermann a tentokrát to bylo tak půl na půl (protože jsem spotřeboval zbytky Weyermanna a doplnil Bestem) a říkám si - je možné, aby ten samý druh sladu od různých výrobců udělal tak velký rozdíl?

    Další možné vysvělení je, že moje snaha o čistou mladinu, spočívající v pomalejším zcezování a vracení víc předku zpět do hrnce vede k horšímu vyslazení.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CYBERWOLF: zkusil jsem loni v zimě, měsíc a půl pryč ( z toho teda 15dní služebka, ale měsíc poctivá dovolená, vyplý mobil a mejly) a pomohlo, ale ne na dlouho
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Tak ale ne na vysočinu, tam jsou nabitý negativní energií miloše zemana :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam