Ohledně kvašení,sám jsem do nedávna kvasil jen na zemi bez hlídání teploty. Kdyz jsem byl před nějakou dobou na návštěvě v pivovaru Cobolis, tak jsem si povídal s Pavlem Paloušem,( s tímto člověkem se bavit o pivu byl pro mě jedinečný zážitek,doporučuji) a když došlo na téma kvašení,tak mi říkal pokud můžeš,tak jedině řízené kvašení,nemůžeš nechat kvasinky at si dělají co chtějí,musíš je mít pod kontrolou aby nemutovaly,myslel i svrchňáky.
U některých kvasinek se mi to už osvědčilo,takže můžu doporučit.
Ted momentálně bojuji s oxidací,některý piva ok, ktery jsou málo chmelené, ale ted jsem dělal Neipu a po pár dnech místo džusíku bahno,někdy se mi povedla že vydržela dlouho svěží a krasne barevná ale neuvědomuji si co bych dělal jinak :(((
Jak stáčíte piva vy, z kvasných nádob do kyvet??