• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    DWORKA
    DWORKA --- ---
    BATT
    BATT --- ---
    X_RATED_IDIOT: Zrovna mi kvasí ležák, tak proto řeším.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    A řekl bych, že precizně sledovat teplotu, je nutný tak u ležáku. Na cold crash, ani na skladování to imho takhle přesně neni potřeba. A ejly třeba já kvasim v pokoji. Takže v průběhu roku se pohybuju někde mezi 18-25°. Když je víc, nechávám to v jedný části starýho baráku, kde i v 35° venku, je maximálně 22°. A pochybuju, že ten rozdíl někdo pozná. Při dh kolem 10g/l některý decentní tóny kvasnejch esterů fakt nejsou uplně zřetelný :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    NO_FUTURE: tak myslim, že to ale neva. Měří teplotu v lednici, takže vzduchu. Pokud tu lednici otevřu, tak holt zapne. Ale pokud je v lednici plno, po zavření zase celkem brzo vypne. Pokud tam je 40 litrů mladiny, tak ta ten výkyv ani nepozná
    NO_FUTURE
    NO_FUTURE --- ---
    BATT: zajímá tě teplota v pivu, nikoliv teplota v ledničce.
    NO_FUTURE
    NO_FUTURE --- ---
    Já mám Inkbird, ale to je jedno, každopádně teplotní čidlo mám při primárním kvašení v jímce pro teploměr, takže snímám teplotu přímo v kvasné nádobě a při ležení ve flašce s vodou, ale plánuji přesun do plastelíny, jen ji pokaždé zapomenu sebrat dětem. Imho volně ložené teplotní čidlo nebo přidělané ke stěně ledničky bude velmi náchylné k teplotním změnám. Stačí jen otevřít ledničku a bude to znát.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Já ho mám přilepený na bok v půlce vejšky. Ale já mám klasickou vysokou lednici. Pokud máš upravenej pulťák, tak asi záleží, jak to v něm máš rozložený. To bych ho asi nechal volně a podle potřeby s nim hejbal.
    BATT
    BATT --- ---
    Zdravím, kde máte umístěné čidlo od stc? Asi není ideální když ho mám volně v chlaďáku?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    HELIUM: cold crash je ale po vykvašení. Mám na to velkou lednici, do který dám nad sebe dva třicetilitrový kýble, ovládám to přes stc. Na chlazení mladiny mám ponornou spirálu z chlaďáku, chladim tak třičtvrtě hodiny max
    HELIUM
    HELIUM --- ---
    ehm ... cold crash ... a dotaz rukodělnýho vařiče ...
    jak to děláte? čím?
    když chci vařit v techhle teplotách, tak fakt nevim jak to fofrem zchladit, normálně po chmelovatu do toho vrazim trubkovej chladič, a ten mi to ale chladí děsivě pomalu. v zimě je to lepší, stahnu to z plotny, a vynesu ve, kde vzduch udělá svoje. ale v lete to chlazení těch 30l trvá z chmelovaru do těch 20stupňů celý věky. No dobře, ne věky, ale dvě hodinky to trvá.
    kurna uz aby byla zima a lezli mi z toho piva jaky si predstavuju ... jak kvuli tomuhle, tak kvaseni a lezeni ....
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Ale i to pak lze vyřešit důslednym cold crashem
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: já kal řešim manifoldem a 100mikronovym pytlem až po chlazení. Stejně tam nejvíc kalu pak udělaj zdrclý bílkoviny a chmelový mláto
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: mě to bylo divný :)

Já to vracím, protože ze začátku je tam hodně kalu, což je teda to, co se v posledních várkách snažím zlepšit. Vracel jsem vždycky, ale teď vracím víc. Ale možná to není tak dobrý nápad.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    A to mám nálev kolem 4,5 což je poměrně málo, dává se tak do 4
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Ale mám poměr cca 35/20l (na zhruba 47 litrů) a když to proleju těma dvaceti litrama, už z toho ty výstřelky jsou tak slabý, že to stačí
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: ježiš né :) jak mám aio, tak to zvednu a vyslazuju a rovnou tomu topim do varu. Už tim co vyteče znovu nevyslazuju
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: jako že předek vylejváš úplně pryč?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: tak to nedělám vůbec. Pokud máš dostatečně silnej nálev, zbyde ti dost místa na vyslazovací vodu a je to zbytečný (teda je to jen můj názor)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: jo, všechno by to mělo být 80 %. Takže bych možná neměl vracet tak moc předku zpátky do hrnce.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    X_RATED_IDIOT: já ne, skoro všechno sypu do 55°
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam