• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    NO_FUTURE
    NO_FUTURE --- ---
    X_RATED_IDIOT: jasný, chápu. Možná alespoň plastelínou nalepit na bok plastové nádoby - jen nápad.
    U některých typů piv ti právě dva stupně můžou hrát už roli a ovlivnit výsledný senzorický profil piva.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DWORKA: tak ani alfa ani silice to nejsou, je to nějakej pevnej bordel typu bílkovina, nebo já nevim co, má to i nějakou hodnotu, kterou nikdo běžně neudává. Zkusim ten článek najít. Pivo dělám v podstatě pořád stejně a při použití konkrétních odrůd na dh je kalnější a chutě neostrý (mám pocit rakau a wakatu, už je nepoužívám)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    NO_FUTURE: jasně, ale ten rozdíl je kolem jednoho-dvou stupňů. Dá se podle toho i kalibrovat to čidlo a pak s tim počítat při nastavení. Při kvašení v plastovejch kýblech holt tu sondu líp nedám
    NO_FUTURE
    NO_FUTURE --- ---
    NO_FUTURE
    NO_FUTURE --- ---
    X_RATED_IDIOT: právě v kvasné nádobě můžeš mít jinou teplotu než v okolní ledničce. Kvasnice při metabolizování cukrů vytvářejí teplo, takže je opravdu rozdíl, jestli "řídíš" teplotu vzduchu v ledničce, nebo řídíš průběh kvašení. To jsou dva odlišný sporty.

    DWORKA: Já pro primární kvašení používám nerezový hrnec s výpustí a stáčím spodní výpustí hadičkou přes narážeč do vyfoukaného KEG sudu a pak zahradím a nechám ležet v KEGu s hradicím ventilem.
    Dělám hlavně ležáky a se svrchňáků pouze Witbier, ale už mi to nedalo a pustil jsem se v létě do NEIPy. Trochu zklamání, asi jsem si dostatečně nevyfouknul KEG a trochu mi světlá barva zešedivěla, ale pod určitým osvětlením se dá říct, že je to furt žlutá. Chmelení jsem narval celkem cca 12 g/l i s použitím poddílu CRYO Hopu a Aromazymem. Chmel šel do whirpoolu a pak dvakrát do sekundárního kvašení. Čekal jsem navoněnou bombu a ono nic. Ne že by to nemělo vůni, ale čekal jsem ji intenzivnější. Jinak zakalený bylo krásně a pokud by mi trochu nezešedivěla barva, tak by to bylo opravdu instagramový pivo. Ale chuť jsem čekal daleko intenzivnější.
    DWORKA
    DWORKA --- ---
    chmelama to není, toho čehosi jak píšeš jsou alfa kyseliny,ty dávaji hořkost,pak jsou tam oleje jako myrcen,humulen a podobně které tomu dávají ty příchutě citrusů,tropického ovoce a tak,a právě jak píšeš ze to stálo za prd tak se ti do toho dostal vzduch:-(((

    Je to boj ale nevzdávám to,ted mám nejaké nové napady na přatáčeni z kvasné nadoby do kyvety tak uvidim
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DWORKA: neipy nedělám, ale nemohlo to bejt použitím různejch chmelů? Některý chmely maj v sobě hodně čehosi (ten článek už asi nenajdu), co dělá poměrně mohutnej zákal, kterej nestrhne ani cc a sedá si to šíleně dlouho (měsíce), ten zákal pak dost deformuje chuť, tak nějak jí zamlžuje. Mám tuhle zkušenost s některejma nz chmelama a to jsem dával do dh třeba jen 5g/l. A taky mi přišlo, že se ten zákal nějak kazí a to pivo pak stojí za prd.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    DWORKA: tak asi taky jde o to, jestli ty kvasnice točíš, nebo použiješ jen jednou. Za jedno použití v rozmezí doporučenýho optima ti asi zmutovat nestihnou. A to rozmezí je celkem široký. Ale nevím, školy nemám...
    Stáčim z kýblu do kyvet hadičkou až na dno, kyvetu mám předtim fouklou céóčkem
    DWORKA
    DWORKA --- ---
    Ohledně kvašení,sám jsem do nedávna kvasil jen na zemi bez hlídání teploty. Kdyz jsem byl před nějakou dobou na návštěvě v pivovaru Cobolis, tak jsem si povídal s Pavlem Paloušem,( s tímto člověkem se bavit o pivu byl pro mě jedinečný zážitek,doporučuji) a když došlo na téma kvašení,tak mi říkal pokud můžeš,tak jedině řízené kvašení,nemůžeš nechat kvasinky at si dělají co chtějí,musíš je mít pod kontrolou aby nemutovaly,myslel i svrchňáky.
    U některých kvasinek se mi to už osvědčilo,takže můžu doporučit.

    Ted momentálně bojuji s oxidací,některý piva ok, ktery jsou málo chmelené, ale ted jsem dělal Neipu a po pár dnech místo džusíku bahno,někdy se mi povedla že vydržela dlouho svěží a krasne barevná ale neuvědomuji si co bych dělal jinak :(((

    Jak stáčíte piva vy, z kvasných nádob do kyvet??
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    já jsem na tom takhle. Na stole mi kvasí ejl a v lednici mám ležáka na cc. to druhý stc si otec z nudy nacpal do toho mrazáku, abych mu měl kam dávat lahváče s ležákem. lednička je dvoumotor, tak to šlo.

    DWORKA
    DWORKA --- ---
    Já jsem nedávno trochu zbastlil Ferminator,bohužel jsem ho něměl už kam dát a manželka mi dala jasně najevo že další obludnost doma nechce,tudíž jsem to mrsknul takhle no vestavěné skříně,takže mám pod kontrolou kvašení s čidlem na jímku do nerez nádoby
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    BATT: já mám v tý lednici ještě rtuťák a občas si to kalibruju, ale jinak to neřešim. Pokud kvasíš kvasnicema pro teplý vedení, asi bych to neřešil nějak moc
    DWORKA
    DWORKA --- ---
    BATT
    BATT --- ---
    X_RATED_IDIOT: Zrovna mi kvasí ležák, tak proto řeším.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    A řekl bych, že precizně sledovat teplotu, je nutný tak u ležáku. Na cold crash, ani na skladování to imho takhle přesně neni potřeba. A ejly třeba já kvasim v pokoji. Takže v průběhu roku se pohybuju někde mezi 18-25°. Když je víc, nechávám to v jedný části starýho baráku, kde i v 35° venku, je maximálně 22°. A pochybuju, že ten rozdíl někdo pozná. Při dh kolem 10g/l některý decentní tóny kvasnejch esterů fakt nejsou uplně zřetelný :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    NO_FUTURE: tak myslim, že to ale neva. Měří teplotu v lednici, takže vzduchu. Pokud tu lednici otevřu, tak holt zapne. Ale pokud je v lednici plno, po zavření zase celkem brzo vypne. Pokud tam je 40 litrů mladiny, tak ta ten výkyv ani nepozná
    NO_FUTURE
    NO_FUTURE --- ---
    BATT: zajímá tě teplota v pivu, nikoliv teplota v ledničce.
    NO_FUTURE
    NO_FUTURE --- ---
    Já mám Inkbird, ale to je jedno, každopádně teplotní čidlo mám při primárním kvašení v jímce pro teploměr, takže snímám teplotu přímo v kvasné nádobě a při ležení ve flašce s vodou, ale plánuji přesun do plastelíny, jen ji pokaždé zapomenu sebrat dětem. Imho volně ložené teplotní čidlo nebo přidělané ke stěně ledničky bude velmi náchylné k teplotním změnám. Stačí jen otevřít ledničku a bude to znát.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Já ho mám přilepený na bok v půlce vejšky. Ale já mám klasickou vysokou lednici. Pokud máš upravenej pulťák, tak asi záleží, jak to v něm máš rozložený. To bych ho asi nechal volně a podle potřeby s nim hejbal.
    BATT
    BATT --- ---
    Zdravím, kde máte umístěné čidlo od stc? Asi není ideální když ho mám volně v chlaďáku?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam