• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: no já to louhoval taky na tenko a moc to tomu nedalo. A bál bych se tý kůry, pokud to nebude bio. Ta chema je docela hnusná
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: myslím že ty plátky byly i s kůrou a byly tenký. Jak se to nakrájí tak vlastně porušíš to v čem šťáva drží a kůra tomu taky může přidat glanc. Imho to dá celkem dost. Asi ne tolik jako šťáva, ale nebál bych se toho. Ovšem na vlastní kvašení to vyzkoušené nemám, tak nevím
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    X_RATED_IDIOT: na cold crash je venku moc vedro :(
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CERMI_FOX: asi jo, asi bys to musel nejdřív lehce přefiltrovat, možná převařit a doufat v cold crash. V tom diy dávaj nějakej průmyslovej juice. Tam toho bordelu bude míň a je pasterovanej
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    X_RATED_IDIOT: nezanese vymačkaný ovoce hrozně bordelu do piva?


    CYBERWOLF: neznal jsem, díky, supr inspirace pro život
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: já bych to spíš vymačkal, když už plátky budeš muset loupat a moc tomu nedaj. Teda to je moje zkušenost z bezový limošky
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Neměl jsem teda tyhle piva, ale pokud to je aspoň trochu do sladka, bez pasteru to nepůjde
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CERMI_FOX: co jsem viděl tak citrusy krouhaj na plátky (asi je to nejsnazší a i to v kvasné nádobě hezky vypadá). Šťáva je taky možnost. Mražení zní cool, ale z drcení by byl asi hroznej svinčík
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    A koukám, že v diy dog 2019 je pár receptů s různejma džusama
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CERMI_FOX: v pivařce je u kvašení s ovocem tabulka s běžnými dávkami. Je to str. 156 a u citrusů tam píšou 30-120 g/l, když už to mám po ruce :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CERMI_FOX: v pivařce jsou nějaký recepty s ovocem, zkus se inspirovat tam. Ale většinou tam bylo použitý pyré
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CERMI_FOX: a ještě v jaké formě, jestli ho nějak nadrtit a pasterizovat nebo naopak zmrazit. Nebo tam nalít džus?
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CYBERWOLF: to je právě ta otázka, nevím, kolik bych ho tam měl nacpat, aby to bylo dobrý :) Asi spíš víc jak míň, ale bojím se zas výrazné hořkosti. Rád bych se měl od čeho odpíchnout než uvařím random experiment a budu ho muset vylévat.
    NEVIEM
    NEVIEM --- ---
    NO_FUTURE: co2 sa ti so vzduchom premiesa, to je stary mýtus, ze co2 ti zostane dole. Ppzri blog martina brezu, monthofmylife, tam je aj animacia, ako to funguje
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CERMI_FOX: asi záleží jak moc grepu tam chceš nacpat, ale asi bych to prostě zkusil a uvidíš jak to dopadne. Když to bude málo nebo moc, další várku upravíš. Co se týká Švihova (také jsou mi inspirací, vaří zajímavé věci), tak dle mého používají skořici, lékořici a kořen hořce (ne nutně všechno najednou a pravděpodobně nejen toto). Je to ale čistě dohad, nejsem someliér a může to být úplně mimo. Zkusil bych ale zapojit i tenhle materiál.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: jasně, tak to má weissbier, ještě s tím že banány jsou při teplotě kvašení kolem 22 a hřebíček 24 stupňů. Teď mi, mimochodem, vychází líp M20 než WB-06, ale WB-06 jsem zkoušel dřív a třeba to teď prostě jenom dělám líp. Zkrátka, na pšenici je M20 taky dobrej kmen.

    Ale já to nechci na weiss, já chci zkoušet nějaké belgické kousky. Takže budu doufat, že fenoly budou dělat to ovoce a koření a ne lizol, nebo tak něco :)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    Nezkouseli jste nekdo grepovy ale? Predstavoval bych si to podobne jako grep od Svihova, silne grepove vlastne vic do horke limonady jak do piva. Ja bych to asi delal jako klasickou Apa, jen mene chmelovou, treba 30 Ibu, a horkost pak nahnat tim grepem. Nebo je to blbost? Svihov tam podle slozeni daval jeste bylinky a koreni, ani chmely neuvadi, takze od nich se neinspiruju.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Safale WB-06 11,5g (exp. 1/2024) | Sladovna Kounice - prodej sladu a chmele
    https://eshop.sladovna-kounice.cz/Safbrew-WB-06-11-5g-exp-1-2024-d295.htm
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Jestli si to dobře pamatuju, při pauze kolem 45° vznikaj nějaký polyfenoly, který pak sloužej jako prekurzory pro některý vůně. Pak záleží ještě na teplotě kvašení, kam se ty vůně hnou. Pokud to pak ale nakrmíš lopatama chmele, moc to z toho cejtit nebude. Já používám na wb saf wb 06 a tam to maj i rozepsaný. Ale jak se řešilo níže, teploty mám celkem né úplně hlídaný a nemám pocit, že by to pak bylo jakkoliv výrazně jiný (víc banánu, míň hřebíčku...).
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: belgický, takže se asi s pšenicí počítá. Výsledek by měl být voňavý, ale nevím co si slibovat od těch fenolů.
    Mangrove Jack´s belgian tripel M31 kvasnice 10g | PIVOTÉKA s.r.o.
    https://www.pivoteka.cz/mangrove-jacks-belgian-tripel-m31-kvasnice-10g-010537
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam