• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    ty uz koncej asi tak rok
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Jak jsme tu nedávno mluvili o pivovaru Švihov, tak jsem se zrovna dozvěděl, že budou končit. Máme tedy poslední možnost získat vzorky a přijít na to, jak to sakra dělaj tak dobrý :(
    DWORKA
    DWORKA --- ---
    Gose s vyhonky,jalovcem,koriandrem,
    včera uvařeno,jsem zvědav jak to dopadne :-)))

    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    DWORKA: ted to uvaril Falkenstejn, maj to ve Dni Pytle v Praze. Muj mi chutna vic, tenhle je takovy vodovy a min kysely
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    DWORKA: me to vyslo o neco kyselejsi, nez bych chtel, ale ne o moc, takze dobry. Je to kapku citronovy, ackoliv tam nic citrusovyho neni :) Na pristiho kyselace si musim poridit nejakej ph metr, merit to lakmusovyma papirkama je fakt napytel.
    DWORKA
    DWORKA --- ---
    CERMI_FOX:
    někdy před létem to uvařil Zíchovec,v serii archív,bylo to lehký letni pivo,lehce kyselé a nakuřované a paradní perlivost,mě to moc chutnalo,takže lehká závist :-))))
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    X_RATED_IDIOT: to je, byl jsem celkem nervozni, co z toho vyjde. Zvlast kdyz prvni ochutnavka byla na z casovych duvodu chlastacce, predtim jsem to nikdy nemel ani nevim, jak to vlastne bude chutnat.
    Beru to jako to kouzlo domovarnictvi bez nutnosti resit ekonomickou stranku veci :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CERMI_FOX: nakuřovaný pšeničný kyseláč? To je slušný kombo :))
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    Musim se pochlubit, uvaril jsem lichtenhainer, nakurovany psenicky kyselac, dle upraveneho receptu z pivarky a ma to celkem uspech :-)

    To pivo je fakt velmi zvlastni,ale osvezujici a ackoliv na prvni napiti takovy zvlastni, tak se hrozne rychle do toho da "zapit" :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    X_RATED_IDIOT: tak a mám výsledek toho nealka. Chuť je fakt asi lepší, míň mladinová, plnější.

    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Dneska jsem vařil Svatováclavskou čtrnáctku, při vyslazování vrátil jenom trochu předku a efektivita varny je v normě, tj. vyšla mi opravdu čtrnáctka :) Takže jak se jednou předek vrátí do hrnce, už se z něj část nikdy nevrátí. Což teda dává smysl, jen mě překvapilo, jak moc se z toho ztratí.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: no ona nemusí bejt jen drožďová :)
    Zbytky chmele v láhvích mužou bejt problém, při otevření začnou putovat a zvednou celej ten spodek
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    NO_FUTURE: jo, to je ta drožďová příchuť, o které jsem psal.
    NO_FUTURE
    NO_FUTURE --- ---
    CYBERWOLF: To záleží, co samotný zákal tvoří. Pokud je zákal kvasnicový, dřív nebo později začne docházet k autolýze kvasnic a ta se negativně senzoricky projeví na chuti piva.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Stran té trvanlivosti - mám tu jeden model uvařený v dubnu, kalný až hanba a nekazí se. Spíš než množství kalu tu dle mého hraje roli sterilita, tj. že se ti tam nedostane nic co nemá. Jediné, co by to pak mohlo kazit, je drožďová příchuť z moc usazených kvasinek (ale u toho dumnového modelu se také ještě neprojevila)

    Zbavit se zbytků chmele je ale určitě dobrý nápad - celkem často se mi stane, že v sedlině jsou i nějaké chmelové kousky a to pak kazí celkový dojem. Takže cc vyzkouším, jen co budou chladné noci :)
    PUMA
    PUMA --- ---
    X_RATED_IDIOT: Diky za tipy, vyzkousim tedy cc :). Tesim se na vysledek.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Teoreticky čim míň bordelu, tim delší trvanlivost
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    PUMA: já teda koldkrešuju všechno. Nesedaj si jen kvasnice, ale i kdejakej další bordel. Pokud sypeš dh na volno, ani jiná možnost, jak se toho chmelu zbavit neni. Teoreticky se dá koldkrešovat i hazy, ten správnej zákal by si sedat neměl. Dělám cc i s pšenicí, kterou pak lahvuju s dextrózou a i tak se dycky chytne a mám v láhvích dostatečný množství kvasnic na zákal i na říz
    PUMA
    PUMA --- ---
    CERMI_FOX: Sytim dextrozou nebo Corny COckem a v lahvich ta sedlina je. Mam malou lednii, jen na jeden fermentacni sud, proto ta namaha navic :). Zkusim to a uvidim, jak to dopadne:). Diky za info!
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CYBERWOLF: podle teploměru to má dost velkou setrvačnost a nikdy se to ani neblížilo nule a to i když jsem ráno našel kvasnou zátku zmrzlou :)
    Ale možná jsem měl zatím jen štěstí.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam