• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    PUMA
    PUMA --- ---
    X_RATED_IDIOT: Diky za tipy, vyzkousim tedy cc :). Tesim se na vysledek.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Teoreticky čim míň bordelu, tim delší trvanlivost
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    PUMA: já teda koldkrešuju všechno. Nesedaj si jen kvasnice, ale i kdejakej další bordel. Pokud sypeš dh na volno, ani jiná možnost, jak se toho chmelu zbavit neni. Teoreticky se dá koldkrešovat i hazy, ten správnej zákal by si sedat neměl. Dělám cc i s pšenicí, kterou pak lahvuju s dextrózou a i tak se dycky chytne a mám v láhvích dostatečný množství kvasnic na zákal i na říz
    PUMA
    PUMA --- ---
    CERMI_FOX: Sytim dextrozou nebo Corny COckem a v lahvich ta sedlina je. Mam malou lednii, jen na jeden fermentacni sud, proto ta namaha navic :). Zkusim to a uvidim, jak to dopadne:). Diky za info!
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CYBERWOLF: podle teploměru to má dost velkou setrvačnost a nikdy se to ani neblížilo nule a to i když jsem ráno našel kvasnou zátku zmrzlou :)
    Ale možná jsem měl zatím jen štěstí.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CERMI_FOX: když to dáš v zimě ven, nestane se občas že z toho máš eisbock? Předpověď je jedna věc, ale pak v noci odejde mráček a lup - 5 stupňů dolu ani nevíš jak
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    PUMA: záleží, jak moc je to velká námaha. Pokud jde o to něco nastavit na lednici nebo vyhodit pivo na 2 noci ven, tak se to asi vyplatí, pivo stočíš čistší. Zvlášť pokud sytíš CO2 uměle.
    Jinak coldcrash probehne ve flašce v lednici taky, ale kvasnice a případný jiný bordel se usadí na spodu flašky, je třeba nalévat opatrně.
    Pokud sytíš dokvašováním, tak stejně na dně flašky nějaký kvasnice zůstanou, ale je pravda, že míň.

    Já osobně nemám štelovatelnou lednici, tak jsem to řešil jen v zimě za příhodného počasí.
    PUMA
    PUMA --- ---
    Ahoj, mam dotaz k metode cold crashing - je to velky rozdil kdyz se mlade pivo zachladi pred stacenim? Je ten vysledek o tolik lepsi, ze se namaha navic vyplati? Diky.
    DWORKA
    DWORKA --- ---
    když už jsme tu u tech fenolů,dělá tu někdo Weizenbock???
    DWORKA
    DWORKA --- ---
    NEVIEM: zkusím,díky
    NO_FUTURE
    NO_FUTURE --- ---
    NEVIEM: Viděl jsem na toto téma spoustu animací a souhlasím, že dojde k promíchání. Proto jsem psal "teoreticky".
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Koukám, že dog dává ty juice do sekundáru a vzpomněl jsem si, že tohle jsem vlastně taky už zkoušel. Vzal jsem zbytek ejlu, co se nevešel do kyvet, stočil do bernardovek a do každý dal cca 0,25 dl převařenýho jablečnýho moštu. Bylo to znatelně jiný, než to původní, nuceně sycený. Víc svěží, ovocnější.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: viděl jsem to tak dělat a nebyl to první pokus, takže to jde, alespoň při určité konstelaci.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: jedna věc jsou jedy, druhá chemický pachutě a třetí vliv na kvasinky. Ale třeba se to nemusí projevit nijak
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CYBERWOLF: ale zase fakt, že pomerančový kůry se spotřebuje fakt malé množství a aby se tím člověk zvládnul otrávit, to by musela bejt máčená v arzeniku :) Takže jiná situace než když nacpeš 100 g/l
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: hmm, nevim. Já připravuji pomerančovou kůru i z nebio pomerančů, po důkladném umytí a je to v pohodě. Jako rozbor na to nemám, tak to nechci přímo doporučovat, ale nebál bych se toho.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: no já to louhoval taky na tenko a moc to tomu nedalo. A bál bych se tý kůry, pokud to nebude bio. Ta chema je docela hnusná
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: myslím že ty plátky byly i s kůrou a byly tenký. Jak se to nakrájí tak vlastně porušíš to v čem šťáva drží a kůra tomu taky může přidat glanc. Imho to dá celkem dost. Asi ne tolik jako šťáva, ale nebál bych se toho. Ovšem na vlastní kvašení to vyzkoušené nemám, tak nevím
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    X_RATED_IDIOT: na cold crash je venku moc vedro :(
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CERMI_FOX: asi jo, asi bys to musel nejdřív lehce přefiltrovat, možná převařit a doufat v cold crash. V tom diy dávaj nějakej průmyslovej juice. Tam toho bordelu bude míň a je pasterovanej
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam