• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    DUDEL: jako kdyby se to chovalo normálně (tj. hladina pokrytá pěnou) tak bych to klidně nechal. Ufopivo, co jsem stočil posledně moc brzo, mi celkem jasně ukázalo proč se na to nemá spěchat. Ale tady se to prostě tvářilo, že už nekvasíme. No a když nekvasíme, tak je riziko, že na tu dobrotu přijde nějaká mikroflóra, kterou bych tam nechtěl (bakterie, plísně, kvasinky co dělají ocet...) a pokud už tam jednou vleze, tak za pár měsíců může nadělat spoustu zla. Mám sice uzavřenou nádobu, ale ne zrovna hermeticky.
    DUDEL
    DUDEL --- ---
    CYBERWOLF: ale ved kam sa ponahlas pri tom kvaseni?
    budes cakat 3-6 mesiacov a nemozes nechat to pivo kvasit 2 tyzdne namiesto par dni?
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CYBERWOLF: tak po dnešním měření se ukázalo, že kvašení probíhalo dál, ikdyž naprosto nenápadně. Pěna dělala spíš takovou obroučku, než že by pokryla hladinu - tohle bylo prvně, co mi to něco podobného udělalo. FG nakonec vyšlo na 1,017, což už bych označil za "close enough", alkohol vychází na 6,5-7%. Takže teď už zbývá počkat, jestli to bude taky k pití. Zrání 3-6 měsíců bude zkouška nervů, fakt se na to pivo těším.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: Kandovaný cukr se přidává při chmelovaru, belgičani to tak zkrátka dělaj. Podle receptu by to mělo prokvasit na 1.016 až 1,007 (kombinoval jsem dva recepty), mě to skončilo na 1.023. Alkohol mi vychází 5.8 % (kvasinky mají toleranci do 10 a velmi vysoké prokvašení: https://mangrovejacks.com/products/belgian-tripel-m31-yeast-10g ).

    Jelikož se to po mém zásahu nijak neprobudilo, tak jsem to dneska šoupnul do lednice a v sobotu to půjde do láhví. Za 3-6 měsíců uvidíme, jak to dopadlo
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: a kolik to teda mělo podle posledního měření alkoholu? Nějak jsem lenosti kvasinek neslyšel. Musim si to dostudovat. Já ale vařim 14° max, takže nesuroguju a nestalo se mi to nikdy. Cukr bych ale dával asi stejně až nakonec
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: napadlo mě, jestli to nemůže být takové to zlenivění, kdy kvasinky mají spoustu jednohuchých cukrů a pak se jim nechce kvasit ty složitější cukry. Je to silný, je v tom kandovaný cukr (glukóza fruktóza) a tak. Kvasinky by měly prokvašovat hodně a mít vysokou toleranci k alkoholu, tak jsem mě ten aktuální vývoj trochu překvapuje. Nicméně dám tomu čas ještě do pátku, pak to šoupnu do lednice a o víkendu se bude láhvovat.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: máloco v běžnejch podmínkách zastaví kvašení. Teplota asi výrazně neklesla, kontaminaci bys poznal, počítám, že z válce ochutnáváš, alkoholu přes toleranci kvasinek tam asi taky nemáš. Počkal bych si, jestli bude ubejvat
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: žádná pěna, jen tak trochu po okrajích. Měřím normálně bójkou :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    A jak víš, že už to nepracuje? Žádná pěna atd. nebo jen nebublá bublák? Bych se nestresoval a zejtra/pozejtří bych to znovu změřil. Nepřešels náhodou čerstvě na spektrometr?
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Mám malé domácí drama. Dělám belgický double, první den to kvasilo až hrozilo hrnečku vař, druhý den se to uklidnilo a třetí už to v kýblu vypadá, jako že je hotovo. Ale extrakt je pořád dost silný - 1,023. Nastala panika. Promíchal jsem ty přežraný zlenivělý kavisnky, rozmíchal ještě malou posilu a s napětím čekám, co to udělá.

    Ale jsem z toho teda docela nervózní...
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Ok. Kdyby měl někdo zájem, dejte vědět, jinak to vyhodim
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: dík, ale ne. Skla mám aktuálně dost a větší láhve bych neměl kam dávat.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: btw nechceš nějaký další? Akorát teda je to směs litrovek, sedmiček, mám tam nějaký dvoulitrový džbánky hanby a podobně?
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: měl jsem to v jedný, byla mezi prvními co jsem otevíral :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Jestli to máš v těch patentkách ode mě, tak dvě tam byly takový podezřelý z tenčího skla od nějaký pekelný ruský kořalky. K těm bych bez štítu nešel.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Já měl tohle s bezovym šumem, kterej mi přezrál. Už nevim, kolik mi to sežralo cukru, ale měl mít 0,5% a skončil uplně překvašenej na 2%. Otvíral jsem to rychle pod hadrem a přelejval do dvoulitráku (měl jsem ho v patentních sedmičkách).
    MERIDION
    MERIDION --- ---
    CYBERWOLF: Jo, to bude taky fungovat :D Třeba se ještě ochladí …
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    MERIDION: dík, nevím jestli mi to pivo stojí za takovou operaci, ale zařadím to jako alternativní plán b (aktuální plán b je "vyskládat láhve na zahradu a pustit na svobodu").
    MERIDION
    MERIDION --- ---
    CYBERWOLF: Potřebuješ aby se voda začala měnit na krystal … což u piva může být někde kolem -5 ? (Fakt nevím) Záleží na hustotě.
    Ideálně nějakou nádobu se slanou vodou rubni do mrazáku, dostaň směs na -12 až -15 … následně v tom budeš ty láhve “koupat” … určitě neponořit celé, ale hrdlo nad hladinou a ve vhodny okamžik sundat zátku … měl by odejít plyn pod tlakem z hrdla.
    Rukavice(protipořezové), zástěra a ochrana zraku a obličeje podmínkou … :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    MERIDION: jak moc silně?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam