• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    Rady a návody jak uvařit pivo v amatérských podmínkách...
    rozbalit záhlaví
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    WHIRGL: já to nepotřebuju na skladování, jen na kvašení. Svrchní teď musim nosit v kýblech do patra a spodní nemám kde kvasit, lednici mám ve stodole a tam se teď na 12° nedostanu. A v místnosti kam to dám je momentálně kolem 10°, tak to využiju spíš na lehký přitápění. V létě tam bejvá kolem 20° max.Takže asi na moje použití to bude akorát.
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    X_RATED_IDIOT: Koupil jsem před časem použitý a už se ke mně dostal hodně obouchaný, ale furt celkem dobře lícuje. Je to starší model jednoduchý ovládání, 4 tlačítka, žádný BT, Wifi. Ten polystyren je hodně křehký a náchylný na rýpance a škrábance. Větráček je hodně hlučný (asi by šel vyměnit za tišší). Dokoupil jsem nový modul takže mám basic +1 řadu což je asi XL. Používanej na Fermzilla AllRounder nebo tři kyvety. Mám ho ve "sklepě" kde je 13-18°. Díky větráčku (jede furt) to má vyrovnanou a stabilní teplotu všude. Kvasný teploty to zvládne v pohodě uchladit i uhřát kveiky přes 30°C. Na coldcrash pod +5° už mi to přijde trochu dýchavičné. 3XL s jednou tepelnou jednotkou si dokážu představit že už bude problém (ale dá se dokoupit druhá na protější stranu). Zkrátka: Zabedníš fermentačku, nastavíš teplotu a neřešíš. (Pokud nepotřebuješ otevírat a měřit prokvašení). Mínusy: křehké, velké, složitější manipulace, hlučné. Výkon na XL v pohodě. Já už ho popravdě rok nepoužil a vystačím si s jednou starou lednicí, letos jsem vařil jen třikrát svrchňáky a v nejbližší době vařit asi taky nebudu. Když nad tím tak přemýšlím, tak bych ho mohl asi i prodat :) Klidně se ptej, jestli tě zajímá něco konkrétního.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Moje záda řikaly, že si mám koupit ferminator 3xl, abych je nekurvil taháním kýblů do patra. Používáte někdo/jaký máte zkušenosti?
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    X_RATED_IDIOT: co to meleš vořechu seš už po ránu nalitej nebo máš zbytkac z víkendu?, já ti přesně popisoval jak to funguje a jak to máš udělat a ty si tu plácal jen domněnky bez teoretickejch a praktickejch zkušeností a ještě si to zpochybňoval chabejma znalostma hydrauliky, která v tomhle případě vůbec nesouvisí.
    Nikdy sem neřekl, že nejde přelejt z velký flašky do malý . Ale nikdy nepřeleješ kompletní objem jedné do druhé stejného objemu. Je to přesně jak jsem ti říkal, dokud nedojde v obou nádobách k vyrovnání tlaků můžeš přelévat. Ve chvíli, kdy budou tlaky v obou nádobách stejné, nepřeleješ nic! Udělej si pokus, spoj obě láhve a nech je srovnat tlaky jen plynem, pak jednu otoč a sleduj váhy jestli se budou měnit.
    Moje zkušenosti jsou taky praktický, 15 let jsem dělal klimatizace a za tu dobu jsem přepustil pár metráků chladiva. Mimo jiné jsme měli i chladící agregáty, které používaly jako chladivo CO2, takže jsem i zažil k jakejm teplotním změnám dochází při rozstřikování kapalného co2 na plynné. Na straně vysokého tlaku dojde k prudkému ochlazení a na straně nízkého naopak k zahřívání - to je ta změna teploty, skupenství a tlaku. Když bys to podle tvé teorie škrtil nějakou tryskou, tak bude na nízkotlaké straně docházet k rozstřikování, zahřívání a tekuté co2 se začne měnit na plynné, tím začne zvyšovat svůj tlak a ke srovnání tlaků dojde daleko dřív, než kdybys poslal kapalný chladivo přímou trubkou. Ke změně skupenství při přelévání dojde vždycky, a proto je důležité to udělat rychle a ideálně mít láhev, kterou plníš podchlazenou.To že si fotr myslí, že bombicku plní půl hodiny než vysrká turka neznamená, že se to tak dlouho plní. jen to má připojený, zatímco bombička je plná po pár vteřinách..
    A jak už jsem psal: po vyrovnání tlaků nepřeleješ ani prd!
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: já teď vařil právě vánoční, měla to bejt 15, ale nebyl jsem to v tom aio schopnej umíchat, jaká to byla kaše, takže pokles efektivity a jsem rád za 14, vyslazování taky peklo, asi v tom taky něco zůstalo. Nacpal jsem tam 4 kila mnichova2, 5 pale ale a kilo pšenice. Jsem na to docela zvědavej. Asi to bude pivo pro ženský :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    DUDEL: nebyl to vysloveně Imperial stout, ale uvařil jsem jednu 24 a co bych teda doporučil, tak dimenzovat várku tak aby se slad dobře vešel do hrnce. Já to měl jen tak tak, bylo to hustý, blbě se to míchalo, zcezování byl děs. A radši víc vody a pak nechat při chmelovaru odpařit než naopak.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Ale teď mám v kýblu pivo, co jsem dal místo chmele puškvorec a je tam i badyán a jak to vonělo, tak jsem si říkal, že by to páslo do nějakého vánočního speciálu
    DUDEL
    DUDEL --- ---
    X_RATED_IDIOT: ja by som chcel nejaky imperial stout
    mate niekto skusenosti? treba na to mrte zrna? alebo sa to skorej docukruje aby som mal vyssie ABV?
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: tuhle otázku si raději nekladu, protože mám do té doby naplánované ještě 3 várky a to bude docela frmol. Jestli bude něco vánočního, tak to bude pšenice, protože na to zrovna budu mít kvasinky :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    no a teď něco zajmavějšího, co plánujete uvařit na vánoce?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    HAUSNUMERO: no nejsem si jistej, jak s tim souvisí termodynamika, vzhledem k tomu, že teplota se mění minimálně a skupenství taky. jo dojde k nějakýmu odparu asi, vzhledem k vyrovnání tlaku. ale už to neřešim. poptal jsem se několika lidí, který jsou teda bohužel jen praktici a ikdyž to podle tebe teoreticky fungovat nemuže, praxe si do toho nenechá kecat a plnění CO2, nepo PB funguje bez problému a všichni mi doporučili plnit to na váhu, protože nalejt malou bombu po vršek jde jako prd. A je jedno, jestli to tam naleješ během setiny sekundy, nebo si u toho dáš kafe. Otec si nalejvá z dvoukilovky pb do bombiček k vařiči a má na to neuvěřitelnej postroj sešroubovanej z vlastnoručně dělaný redukce a rozebranýho varu 2. a kusu hadice. ale neodfukuje při plnění nic bokem, je to celý v podstatě jen trubka s ventilem
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    CYBERWOLF: suchej led stoji 3.68$ za 454g. plnim 420g co bomba. mam 10 bomb, tak objednam 10lbs a vystaci to na +- vsechny, zalezi kdy v roce jedu pro led a kolik roztaje po ceste. bomby v obchodech vymena stoji 25$, v marketplacu se da sehnat bomba na vymenu za 10$, ale musel bych pro ne jet na druhou stranu mesta...
    tovarnu na led mam kus od prace po ceste domu, celkove ta operace je kratsi nez ridit 2x 45 minut + benzin pro 10$ napln jez by vyvazila nebezpeci s manipulaci. na tu mam silny gumovy rukavice na myti nadobi z prace, ve kterejch mam kozeny zimni rukavice s vlnou vevnitr. takze sem si nemusel kupovat nic navit. sverak na ponku v garazi na upnuti bomby a klic k otevreni sem mel. 2 sodastreamy sem pouzity koupil za 20$, ten mel v cene dve plynovy bomby a dve na tlakovani a druhej za 30$ jen s jednu plynovou bombou. tak sem si postupne kupoval 7 novejch bomb za 35$ abych mel deset a ted uz plnim jen sam. 10 bomb sem plnil uz 3x. 5 vymen sem udelal v praci za 10$ kolegum...
    nevim jestli se to vyplati v cechach se s tim srat. nevim kde a kolik stoji suchej led, vymena bomb v obchode. tady je to ale vyrazne levnejsi dyi metodou.

    manipulacne a porizovaci cenou je to lepsi nez porizovat pouzity 2 velky restauracni 100lbs co2 bomby treba za 200$ jednu, jednu mit doma a druhou v trucku na refill, ten pak stoji cca 40-55$ a k tomu ruzny klice a pressure systemy a trubky na plneni. suchej led je vitez v mym pripade
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    DEVIL: jak moc to vyjde levnějc než bomba s co? Protože mě to přijde jako hrozný sraní, omrzliny a vůbec...
    DEVIL
    DEVIL --- ---
    ja plnim sodastream bomby suchym ledem. koupim ho par kilo, rozsroubuju bomby (takovy ty klasicky ne ty rychloupinaci), trychtyrem a stouchadlem tam nasypu odmereny mnozstvi ledu (ja davam 420g :)
    pak odlozim pres noc do drezu, aby lehce odechcala kondenzace az se led rozpusti a pak uz pouzivam
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    X_RATED_IDIOT: asi se to na základce neprobírá, ale speciální efekt tam je. Nemůžeš srovnávat hydrauliku s termodynamikou plynů. U hydrauliky využíváš hydrostatického tlaku a gravitace. U termodynamiky změnu skupenství a teplot.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    pokud bez výtlačnejch trubek a automatickejch (třeba pružinou tlačenejch) ventilů propojíš dvě nádoby, stanou se nádobou jednou a pak záleží, která část je vejš. Pokud tam neni nějakej speciální efekt, kterej sme se na základce zatim ještě neučili :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    to je pitomec :))) přijd zejtra do h2, nakreslíme si to :)
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    X_RATED_IDIOT: ale houby, fabuluju jako vždycky, abych se mohl s tebou hádat:)))
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    HAUSNUMERO: jestli to konzultuješ se švagrem, vzdávám se
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    X_RATED_IDIOT: tady, ale nejde o klasickou kapalinu, ale o kombinaci kapaliny a plynu- stlačeného zkapalněného plynu, kde hlavní hnací silou pro přenos je tlakový rozdíl, ne gravitační síla. Proto když otočíš plnou láhev dnem vzhůru bude plynná složka nahoře a kapalná dole a ta plynná složka tlačí tu tekutou do prázdné láhve dokud nedojde k vyrovnání tlaků v obou lahvích. Po té už prostě nic neteče.
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    X_RATED_IDIOT: ten manometr je tam abys zjistil jestli máš nějaký tlak v prázdné láhvi a potrubí a abys to odfoukl po přečerpání a proplachu
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam