• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    Rady a návody jak uvařit pivo v amatérských podmínkách...
    rozbalit záhlaví
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CERMI_FOX: uvidíš za půl roku, třeba zamaká ta malolaktika. Já měl cidery obvykle po roce znatelně lepší. Jestlis měl cidery á la strongbow a podobný, tak to s ciderem nemá nic společnýho. Ty sladký jsou obvykle stržený pasterem a chemií
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    X_RATED_IDIOT: jakože jabková kyselina je subjektivně méně kyselá? Zajimavy, to někdy zkusím příště, teď to zkusím přikrýt tím medem dle chuti. V původních moštech žádná kyselost znát nebyla, tak to nebude snad tak zlý. Jako ani teď to není žádnej vypalovák, co by se nedal pít, dejme tomu na úrovni moravských suchých bílých vín :) U vína mi kyselinka chutná, u cideru jsem si představoval sladší.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    jo a ještě jedna varianta, jak řešit suchej cider, je udělat graf cider, mix moštu a sladiny, kterou si narmutuješ tak, aby v tom něco zbylo. já ho dělal se sladinou, co jsem odlil z pšenice před chmelovarem (vařil jsem jí pak ještě hodinu na plotně bokem bez chmelu, byl v ní plzeňák), bylo to dobrý, akorát jsem myslel, že když do toho dám wb-06, že z toho polezou banány, ale moc to v tom znát nebylo.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    mimochodem zejtra stáčim dvanáct litrů moštu s půlkilem medu. Nemám už druhej rok žádný jablka a tohle je ze zavařenýho moštu, kterej už mi děcka nechtěj pít. bojim se, co z toho vzniklo. Ale do svařáku to snad bude dobrý :))
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    HAUSNUMERO: je to docela magie, používá se třeba neoanticid, obvykle na mošt, dá se ale snad i na kvas, akorát by se to muselo nějak spočítat, titrace atd.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CERMI_FOX: já tim myslel velkej panák, ale ten 0,5, dneska se už velkej panák bere skoro všude jako 0,4
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    Jenom plácnu nápad možná blbost, ale nešla by ta kyselost srazit něčím zásaditým? Sodou nebo rovnou nějaký potravinářský regulátor kyselosti.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    X_RATED_IDIOT: okamzik pasterizace chci chytit od ruky - jakmile bude testovaci petka tvrda, je cas. Pocitam s tim, ze to nebude presne, ale chtel bych se tak jako tak drzet spis jemnejsi perlivosti.
    Pulpanak na litr, to skoro nejde ani poznat,ne?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Jo a nebo keeving
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CERMI_FOX: domácí cider bude dycky suchej, kyselej by bejt nemusel, záleží na jablkách. Dá se to ale nějak upravit, má to nejspíš moc kyseliny jablečný. Pokud to dosladíš, bez pasteru ti to zase prokvasí do nuly. Dá se to sladit laktózou, to je nezkvasitelnej cukr. Záleží, jestli chceš perlivej, nebo tichej cider. Pokud tichej, bude pasterace asi v pohodě. Pokud perlivej a budeš ho bublat ve flaškách přidanym čerstvym moštem (dávám 0,5 panák na litr) nebo cukrem, asi se bude blbě trefovat chvíle, kdy to pasterovat.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    Rozhodl jsem se objevovat novy obzory a rozkvasil most na cider. Uz to dokvasilo na 0.996 FG a je to celkem kysely, i kdyz jinak celkem fajn na to, ze to je cerstvy neodlezeny. Pozitivne me prekvapilo, ze to nema zadny plesnivy nebo hnilobny pachute, jako maji komercne dostupne cidery (zdravim ze Tatuv Sad ....). Ale ta kyselost a zaroven suchost je na me asi moc, chtel bych trochu sladsi. Planuju dosladit medem a pak pasterizovat, at to nebouchne.
    Nejaky tipy triky nebo potencialni problemy?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    WHIRGL: já to nepotřebuju na skladování, jen na kvašení. Svrchní teď musim nosit v kýblech do patra a spodní nemám kde kvasit, lednici mám ve stodole a tam se teď na 12° nedostanu. A v místnosti kam to dám je momentálně kolem 10°, tak to využiju spíš na lehký přitápění. V létě tam bejvá kolem 20° max.Takže asi na moje použití to bude akorát.
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    X_RATED_IDIOT: Koupil jsem před časem použitý a už se ke mně dostal hodně obouchaný, ale furt celkem dobře lícuje. Je to starší model jednoduchý ovládání, 4 tlačítka, žádný BT, Wifi. Ten polystyren je hodně křehký a náchylný na rýpance a škrábance. Větráček je hodně hlučný (asi by šel vyměnit za tišší). Dokoupil jsem nový modul takže mám basic +1 řadu což je asi XL. Používanej na Fermzilla AllRounder nebo tři kyvety. Mám ho ve "sklepě" kde je 13-18°. Díky větráčku (jede furt) to má vyrovnanou a stabilní teplotu všude. Kvasný teploty to zvládne v pohodě uchladit i uhřát kveiky přes 30°C. Na coldcrash pod +5° už mi to přijde trochu dýchavičné. 3XL s jednou tepelnou jednotkou si dokážu představit že už bude problém (ale dá se dokoupit druhá na protější stranu). Zkrátka: Zabedníš fermentačku, nastavíš teplotu a neřešíš. (Pokud nepotřebuješ otevírat a měřit prokvašení). Mínusy: křehké, velké, složitější manipulace, hlučné. Výkon na XL v pohodě. Já už ho popravdě rok nepoužil a vystačím si s jednou starou lednicí, letos jsem vařil jen třikrát svrchňáky a v nejbližší době vařit asi taky nebudu. Když nad tím tak přemýšlím, tak bych ho mohl asi i prodat :) Klidně se ptej, jestli tě zajímá něco konkrétního.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Moje záda řikaly, že si mám koupit ferminator 3xl, abych je nekurvil taháním kýblů do patra. Používáte někdo/jaký máte zkušenosti?
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    X_RATED_IDIOT: co to meleš vořechu seš už po ránu nalitej nebo máš zbytkac z víkendu?, já ti přesně popisoval jak to funguje a jak to máš udělat a ty si tu plácal jen domněnky bez teoretickejch a praktickejch zkušeností a ještě si to zpochybňoval chabejma znalostma hydrauliky, která v tomhle případě vůbec nesouvisí.
    Nikdy sem neřekl, že nejde přelejt z velký flašky do malý . Ale nikdy nepřeleješ kompletní objem jedné do druhé stejného objemu. Je to přesně jak jsem ti říkal, dokud nedojde v obou nádobách k vyrovnání tlaků můžeš přelévat. Ve chvíli, kdy budou tlaky v obou nádobách stejné, nepřeleješ nic! Udělej si pokus, spoj obě láhve a nech je srovnat tlaky jen plynem, pak jednu otoč a sleduj váhy jestli se budou měnit.
    Moje zkušenosti jsou taky praktický, 15 let jsem dělal klimatizace a za tu dobu jsem přepustil pár metráků chladiva. Mimo jiné jsme měli i chladící agregáty, které používaly jako chladivo CO2, takže jsem i zažil k jakejm teplotním změnám dochází při rozstřikování kapalného co2 na plynné. Na straně vysokého tlaku dojde k prudkému ochlazení a na straně nízkého naopak k zahřívání - to je ta změna teploty, skupenství a tlaku. Když bys to podle tvé teorie škrtil nějakou tryskou, tak bude na nízkotlaké straně docházet k rozstřikování, zahřívání a tekuté co2 se začne měnit na plynné, tím začne zvyšovat svůj tlak a ke srovnání tlaků dojde daleko dřív, než kdybys poslal kapalný chladivo přímou trubkou. Ke změně skupenství při přelévání dojde vždycky, a proto je důležité to udělat rychle a ideálně mít láhev, kterou plníš podchlazenou.To že si fotr myslí, že bombicku plní půl hodiny než vysrká turka neznamená, že se to tak dlouho plní. jen to má připojený, zatímco bombička je plná po pár vteřinách..
    A jak už jsem psal: po vyrovnání tlaků nepřeleješ ani prd!
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CYBERWOLF: já teď vařil právě vánoční, měla to bejt 15, ale nebyl jsem to v tom aio schopnej umíchat, jaká to byla kaše, takže pokles efektivity a jsem rád za 14, vyslazování taky peklo, asi v tom taky něco zůstalo. Nacpal jsem tam 4 kila mnichova2, 5 pale ale a kilo pšenice. Jsem na to docela zvědavej. Asi to bude pivo pro ženský :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    DUDEL: nebyl to vysloveně Imperial stout, ale uvařil jsem jednu 24 a co bych teda doporučil, tak dimenzovat várku tak aby se slad dobře vešel do hrnce. Já to měl jen tak tak, bylo to hustý, blbě se to míchalo, zcezování byl děs. A radši víc vody a pak nechat při chmelovaru odpařit než naopak.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Ale teď mám v kýblu pivo, co jsem dal místo chmele puškvorec a je tam i badyán a jak to vonělo, tak jsem si říkal, že by to páslo do nějakého vánočního speciálu
    DUDEL
    DUDEL --- ---
    X_RATED_IDIOT: ja by som chcel nejaky imperial stout
    mate niekto skusenosti? treba na to mrte zrna? alebo sa to skorej docukruje aby som mal vyssie ABV?
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: tuhle otázku si raději nekladu, protože mám do té doby naplánované ještě 3 várky a to bude docela frmol. Jestli bude něco vánočního, tak to bude pšenice, protože na to zrovna budu mít kvasinky :)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam