• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    X_RATED_IDIOT: to taky nejni spatny, ale lepsi je soupnout panaka mostu do vykvasenyho cideru ;)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Nevím co to udělá v cideru, já laktózu jednu použil na pivo a s výsledkem jsem nebyl moc spokojený. Udělalo to takovou příchuť sušeného mléka. Ne nějak výraznou, ale prostě tam byl někde vzadu schovanej sunar. A taky to bylo dost kalný, ale to nevím, jestli za to mohla laktóza.

Já bych zkusil počkat, co tahle první várka časem udělá a nějaké přidávání nebo ubírání čehokoliv bych nechal na přesrok. Třeba si to ještě sedne, nebo ti to takhle zachutná :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    A šoupnout do něj pajduláka kapitána bramboráka
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    podle me je nejlepsi si nechat nevykvasenej most
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CERMI_FOX: asi nejjednodušší je ta laktóza, ale nejni to uplně pro puristy :)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    X_RATED_IDIOT: já možná nikdy neměl dobrý cider :) Strongbow mi nechutná, ale třeba Black Hill od Černý Hory byl fajn. Chtěl bych se sladkostí dostat subjektivně na úroveň cca polosuchého vína.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CERMI_FOX: uvidíš za půl roku, třeba zamaká ta malolaktika. Já měl cidery obvykle po roce znatelně lepší. Jestlis měl cidery á la strongbow a podobný, tak to s ciderem nemá nic společnýho. Ty sladký jsou obvykle stržený pasterem a chemií
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    X_RATED_IDIOT: jakože jabková kyselina je subjektivně méně kyselá? Zajimavy, to někdy zkusím příště, teď to zkusím přikrýt tím medem dle chuti. V původních moštech žádná kyselost znát nebyla, tak to nebude snad tak zlý. Jako ani teď to není žádnej vypalovák, co by se nedal pít, dejme tomu na úrovni moravských suchých bílých vín :) U vína mi kyselinka chutná, u cideru jsem si představoval sladší.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    jo a ještě jedna varianta, jak řešit suchej cider, je udělat graf cider, mix moštu a sladiny, kterou si narmutuješ tak, aby v tom něco zbylo. já ho dělal se sladinou, co jsem odlil z pšenice před chmelovarem (vařil jsem jí pak ještě hodinu na plotně bokem bez chmelu, byl v ní plzeňák), bylo to dobrý, akorát jsem myslel, že když do toho dám wb-06, že z toho polezou banány, ale moc to v tom znát nebylo.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    mimochodem zejtra stáčim dvanáct litrů moštu s půlkilem medu. Nemám už druhej rok žádný jablka a tohle je ze zavařenýho moštu, kterej už mi děcka nechtěj pít. bojim se, co z toho vzniklo. Ale do svařáku to snad bude dobrý :))
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    HAUSNUMERO: je to docela magie, používá se třeba neoanticid, obvykle na mošt, dá se ale snad i na kvas, akorát by se to muselo nějak spočítat, titrace atd.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CERMI_FOX: já tim myslel velkej panák, ale ten 0,5, dneska se už velkej panák bere skoro všude jako 0,4
    HAUSNUMERO
    HAUSNUMERO --- ---
    Jenom plácnu nápad možná blbost, ale nešla by ta kyselost srazit něčím zásaditým? Sodou nebo rovnou nějaký potravinářský regulátor kyselosti.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    X_RATED_IDIOT: okamzik pasterizace chci chytit od ruky - jakmile bude testovaci petka tvrda, je cas. Pocitam s tim, ze to nebude presne, ale chtel bych se tak jako tak drzet spis jemnejsi perlivosti.
    Pulpanak na litr, to skoro nejde ani poznat,ne?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Jo a nebo keeving
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CERMI_FOX: domácí cider bude dycky suchej, kyselej by bejt nemusel, záleží na jablkách. Dá se to ale nějak upravit, má to nejspíš moc kyseliny jablečný. Pokud to dosladíš, bez pasteru ti to zase prokvasí do nuly. Dá se to sladit laktózou, to je nezkvasitelnej cukr. Záleží, jestli chceš perlivej, nebo tichej cider. Pokud tichej, bude pasterace asi v pohodě. Pokud perlivej a budeš ho bublat ve flaškách přidanym čerstvym moštem (dávám 0,5 panák na litr) nebo cukrem, asi se bude blbě trefovat chvíle, kdy to pasterovat.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    Rozhodl jsem se objevovat novy obzory a rozkvasil most na cider. Uz to dokvasilo na 0.996 FG a je to celkem kysely, i kdyz jinak celkem fajn na to, ze to je cerstvy neodlezeny. Pozitivne me prekvapilo, ze to nema zadny plesnivy nebo hnilobny pachute, jako maji komercne dostupne cidery (zdravim ze Tatuv Sad ....). Ale ta kyselost a zaroven suchost je na me asi moc, chtel bych trochu sladsi. Planuju dosladit medem a pak pasterizovat, at to nebouchne.
    Nejaky tipy triky nebo potencialni problemy?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    WHIRGL: já to nepotřebuju na skladování, jen na kvašení. Svrchní teď musim nosit v kýblech do patra a spodní nemám kde kvasit, lednici mám ve stodole a tam se teď na 12° nedostanu. A v místnosti kam to dám je momentálně kolem 10°, tak to využiju spíš na lehký přitápění. V létě tam bejvá kolem 20° max.Takže asi na moje použití to bude akorát.
    WHIRGL
    WHIRGL --- ---
    X_RATED_IDIOT: Koupil jsem před časem použitý a už se ke mně dostal hodně obouchaný, ale furt celkem dobře lícuje. Je to starší model jednoduchý ovládání, 4 tlačítka, žádný BT, Wifi. Ten polystyren je hodně křehký a náchylný na rýpance a škrábance. Větráček je hodně hlučný (asi by šel vyměnit za tišší). Dokoupil jsem nový modul takže mám basic +1 řadu což je asi XL. Používanej na Fermzilla AllRounder nebo tři kyvety. Mám ho ve "sklepě" kde je 13-18°. Díky větráčku (jede furt) to má vyrovnanou a stabilní teplotu všude. Kvasný teploty to zvládne v pohodě uchladit i uhřát kveiky přes 30°C. Na coldcrash pod +5° už mi to přijde trochu dýchavičné. 3XL s jednou tepelnou jednotkou si dokážu představit že už bude problém (ale dá se dokoupit druhá na protější stranu). Zkrátka: Zabedníš fermentačku, nastavíš teplotu a neřešíš. (Pokud nepotřebuješ otevírat a měřit prokvašení). Mínusy: křehké, velké, složitější manipulace, hlučné. Výkon na XL v pohodě. Já už ho popravdě rok nepoužil a vystačím si s jednou starou lednicí, letos jsem vařil jen třikrát svrchňáky a v nejbližší době vařit asi taky nebudu. Když nad tím tak přemýšlím, tak bych ho mohl asi i prodat :) Klidně se ptej, jestli tě zajímá něco konkrétního.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam