• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    Rady a návody jak uvařit pivo v amatérských podmínkách...
    rozbalit záhlaví
    OHONEY
    OHONEY --- ---
    X_RATED_IDIOT:
    ano, z Pocernic:)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    OHONEY: pak už záleží, odkud z prahy. Kounice jsou třeba z počernic kousek :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Jinak teda moje várky mají soft limit 2,5 kg sladu, protože víc už se mi blbě vejde do hrnce a je s tím mrzení
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CERMI_FOX: běžně mi to vychází na 3 kila sladu, plus nějaký další matroš
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    aha, odpovim si sam, vejde se tam max 4kg, to není slad ani na jednu várku :/
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    CYBERWOLF: kolik se toho do alzaboxu vejde? Hlavně asi sladu, zbytek je malý. Já mám dost negativní zkušenosti s většíma balíkama, kurýrovi se to tam nevejde nebo není volná dost velká přihrádka a pak to skončí v náhodné obci okolo v náhodném obchůdku, co má otevřeno 2h denně :)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    OHONEY: já si to od doby, co zavřeli Pivo a tak, nechávám od nich posílat za 49 korun do Alzaboxu: svoboda-frankova.cz

    Dobrý výběr, dobře navážený, slady Weyermann a Raven. Best jsem bral když bylo Pivo a tak, ale nepřišel mi tak dobrý jako dříve jmenované. Sice náklady na dopravu tvoří nezanedbatelnou část z ceny várky, ale pořád lepší, než kvůli tomu jezdít kdovíkam. Ale taky bych si pro to radši někam zašel.
    OHONEY
    OHONEY --- ---
    OHONEY:
    sice rudna u prahy
    Kvalitní suroviny a servis pro pivovary
    https://www.beerex.cz/
    OHONEY
    OHONEY --- ---
    ahoj, je v praze prodejna, kde se da koupit slad?
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Tak si tu popíjím svůj předposlední Třezalkáč (třezalka se do piva vážně hodí - dodá červenou barvu a zvláštní hořkost) a říkám si, že už je skoro únor a já ještě nic neuvařil, přestože už je v lednici místo. A s tím by se mělo něco dělat.

    Můj následující plán je bock, ale srvrchně kvašený (spodně doma neudělám), takže spíš takový levoboček. Nemáte zkušenosti/rady jak na tenhle styl?
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Sacharózu (řepák) jsem použil jednou, přišlo mi, že škrábe v krku. Když už dosejpám pivo (pšenici) používám glukopur. Ale cider dolejvám moštem. Dá se trochu zavařit bokem, nebo zmrazit
    OHONEY
    OHONEY --- ---
    X_RATED_IDIOT: cca kostka cukru na 0,75l lahev sampanskeho stylu a za 4 roky z 500 lahvi ani jedna nebouchla. Kvaseni v do sucha (chladnomilne kvasnice) pres 4 mesice, ale zbytkac sem nikdy nemeril..
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CHOROBA: já to tak dělám při lahvování na bublinky, ale to uplně překvasí a nasytí. Na jedný diskuzi někdo psal, že dal velkej panák do půllitrovky a bouchlo mu to, tak dávám velkej na litr a řekl bych, že je to perlivý tak akorát
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    nechas to v chladu a vychlastas, nedelal sem to na dlouhy lezeni
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    CHOROBA: jak zařídíš, aby ti ten mošt nezkvasil?
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    X_RATED_IDIOT: to taky nejni spatny, ale lepsi je soupnout panaka mostu do vykvasenyho cideru ;)
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    Nevím co to udělá v cideru, já laktózu jednu použil na pivo a s výsledkem jsem nebyl moc spokojený. Udělalo to takovou příchuť sušeného mléka. Ne nějak výraznou, ale prostě tam byl někde vzadu schovanej sunar. A taky to bylo dost kalný, ale to nevím, jestli za to mohla laktóza.

    Já bych zkusil počkat, co tahle první várka časem udělá a nějaké přidávání nebo ubírání čehokoliv bych nechal na přesrok. Třeba si to ještě sedne, nebo ti to takhle zachutná :)
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    A šoupnout do něj pajduláka kapitána bramboráka
    CHOROBA
    CHOROBA --- ---
    podle me je nejlepsi si nechat nevykvasenej most
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    CERMI_FOX: asi nejjednodušší je ta laktóza, ale nejni to uplně pro puristy :)
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    X_RATED_IDIOT: já možná nikdy neměl dobrý cider :) Strongbow mi nechutná, ale třeba Black Hill od Černý Hory byl fajn. Chtěl bych se sladkostí dostat subjektivně na úroveň cca polosuchého vína.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam