• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    THEO_PHILVaříme PIVO aneb jak se ušetřit gambáče
    Rady a návody jak uvařit pivo v amatérských podmínkách...
    rozbalit záhlaví
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    X_RATED_IDIOT: mám, ale je to v zásadě stejné jako u jiných maltoza neg. kvasnic - sladina do 8°P, rmutovací schéma doporučuje infuze 20min při 72°C, IBU cílit 20-27 . A mladinu neprovzdušňovat. Pak garantují ABV pod 0.5% - což je ten hlavní rozdíl od běžných domácích nealko schémat.

A jinak za každý druhý slovo si dosaď "sanitace" na úrovni, kterou si nejsem jistý, jestli doma v kuchyni dosáhnu :) Na druhou stranu, doma mám míň součástek jak velkej pivovar, tak je třeba zvládnu líp vydrbat. Jen chemická cesta je prej málo (prodávám, jak jsem koupil).

Pasterizace je jedna z cest, jak pivo stabilizovat, nicméně paní tvrdila, že pro garantovaně stabilní pivo je třeba asi 120 PU (!!!), ale že jejich pivovárek pasteruje na 40 PU a ještě se jim nikdy nic nestalo.
    Případně chemie, ale tam je značnej vliv na senzoriku (navíc mi k homebrewingu moc nesedí ...). Údajně vyvíjí nějaký super stabilizátor, který nemá vliv na senzoriku, ale neumí toho vyrobit víc jak asi půlkila za půlrok nebo tak nějak :-)

Nicméně pro domácí vaření by mohlo stačit uchovávat pivo celou dobu podchlazený a vypít, prej nepotřebuje dlouho zrát. Ono se to v profi sféře asi musí řešit o dost víc, pivovar není schopen garantovat dodavatelskej řetězec.

Ještě zajímavost, ze sudu pivo chutnalo hůř (mladinová sladkost) než z flašky a přitom prý to byla stejná várka.
    CERMI_FOX
    CERMI_FOX --- ---
    #nealko
    Na Chmelovarku mela prezentaci https://epsbiotechnology.cz/ a vyrabi docela dost druhu nealko (maltoza negative) kvasnic, a co je nejlepsi - prodavaji i 20g domovarnicka baleni, coz, pokud vim, nikdo jiny nedela. Hned jsem jeden balicek neutralnich vzal a v lete ozkousim. Jeste tu davali okostovat sourovy kvasnice (neco jako philly), maji takovy trochu funky ton.
    CYBERWOLF
    CYBERWOLF --- ---
    X_RATED_IDIOT: nealko jsem nikdy nedělal, ani nevím jak se dělá, takže střílím od boku. Nedalo by se to udělat jako druhý rmut, který přidáš až potom, co ten první protáhneš odrmutovací teplotou? Tím by se ti měly enzymy deaktivovat a už by se nic štěpit nemělo. Otázka je, jestli tomu pak vločky dají to co mají.
    X_RATED_IDIOT
    X_RATED_IDIOT --- ---
    Tak jsem dneska stočil do dvou kyvet pokus o nealkoholickej ejl. Protože nemusim barevný slady, dal jsem na 40 litrů kilo pale ale a půl kila mnichova 1, barva je teda hodně světlá 3 ebc. IBU 39 je asi zbytečně moc a je znát, že je to vařený na OG 1010, ale až se to nasytí a trochu vyleží, nemuselo by to bejt až tak marný. Alkohol mi teda až tak úplně nevyšel, jsem někde na 0,6, kdyby to mělo jít ven, je to průser a můžu to vylejt. Ale pro moje účely piva k obědu to můžu brát jako nealko.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam