ANNA: mno, máš pravdu jen částečně, je to velmi komplikované tím, že každé "dsružstvo" má jiné podmínky, stroje, kapitál. Já budu mluvit o tom "našem", páč to tam znám. Ten "teletník" je pro odrostlé kusy, co jdou na masnou produkci. takže je to de facto výkrmna. Ta zvířata se nemohou hýbat, neznají slunce, neznají čerstvou stravu, kde je rostlina ihned trávena tedy i s "esenciálními" látkami, které po otrhnutí vyprchávají (proto je tak zdravá čerstvá zelenina a ne ta vozená). Louka za teletníkem patří družstvu, ale není vůle ani chuŤ měnit zaběhaný chod věcí. ano, možná že by to bylo o 10-20 procent dražší, je takto krmit a chovat, ale na druhou stranu - vedle ve vesnici ing. Roubínek chová skot venku, skoro celoročně a maso prodává dráž. když chci maso, koupím si jeho, protože vím, odkud pochází, jaký měla zvířata život. je dražší, ale to je v pořádku, já toho mnoho nesním. NIKDY SE NEJEDLO TOLIK MASA JAKO NYNÍ. je to obrovksá nadspotřeba, každý nuzák si mlže dovolit každý den jedno celé grilované kuře za 120 kč. proč tomu tak je? protože se maso "vyrábí", zvířatům jsou upřena práva, nervová zakončení, schopnost "cítit". V rámci minimalizace nákladů a maximalizace zisku, se zavedla opatření, které jsou strašlivá nejen pro ně - domnívám se, že způsob jednání s "chovnými" zvířaty se k lidem obloukem vrací (nechci vytahovat podobosti s koncnetráky, nebo novodobýmy masakry a spojovat to s navýšenáým konzumem masa, ale podotknu, že např. i zenový patriarcha Seunh Sahn výrazně kritizoval několikanásobně zvýšený konzum masa v Korei (ii jinde v asii), dříve nevídaný, a mluvil o specifických - nebudu to zde rozvádět - dopadech na společnost a lidi jako takové.)
To, že mají zaměstnanci nuzné mzdy je pravda, jsem s nimi často v přátelském kontaktu, vím skoro vše. ale zase jsou rádi, že práce vůbšec je. naše vesnice má 80 lidí, vedlejší 250, pokud nedojíždíš do větších městeček, zbývá jen drůžstvo, orat či krmit. a věř mi - často si sami ulevují, serou na to, dělají aby se neřeklo a život - kvalita - zvířat je jim uplně zcela u prdele. někdy se mi zdá, že je neberou ani jako živé, prostě jsou to masorádi, co vidí jen bůček. často jejich přístup hraničí až s týráním, ale nemají s tím problém. stejně vnímají i přírodu, jsem tam za exota, když chodím za vesnici na kopec, existují lidí, co okolí ani neznají, přitom tam žijí. TV řeší vše, po práci jen pohodu s masem v křesle (přeháním :) jistě že je situace - jak píšeš "hrozně komplikovaná" --- ale co není? :) jde o to, že kvalitnější maso lze prodat zvlášť. kvalitnější maso, lze zíksat tak, že život zvířete je "přirozený". Takže záleží na zemědělském inženýrovi, co to tam vede, jak a kde si nasmlouvá odbyt. chápeš? ten prostor zase tak úzký není. ale na druhou stranu - průser je třeba s výkupními cenami, kdy řetězce se zahraničním kapitálem tlačí ceny dolů a nutí k mnohým ústupkům. nemluvě o výkupu mléka. to je skoro likvidační. ano, mají to velmi těžké. ale snad bude svítat na lepší časy až si lidé uvědomí, že za kvalitu se platí. doufejme, že časem bude ČR zase potravinově sobětsačná - jako přšed pár desetiletími - dnes již přšes polovinu potravy dovážíme. vše je provázané - ceny pohoných hmot, cla, trendy, dotace EU, monopoly, dovozci, mýtné, ap aj. myslím ale, že situace není dlouho udržitelná (Sustainable Development, Trvale udržitelný ekosystém) ale že se bude měnit. jen doufejme, že k "lepšímu".