• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    TAMARIX: určitě nebude. cílek je člověk kterého si nesmírně vážím.

    a kdo nerad čte, dejte si:

    Podzemní Čechy
    http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10214730223-podzemni-cechy-ii/

    nebo:
    s geologem Václavem Cílkem, ještě jednou o klimatu...
    http://www.rozhlas.cz/default/default/rnp-player.php?id=1103050&br=&s=


    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Dvojitý ministr Jakub Šebesta se už po několika dnech poté, co po ministerstvu zemědělství převzal i resort životního prostředí, dostal do zásadního sporu mezi lesníky a ochránci přírody.V prvním kole přitom podpořil "své" lesníky, kteří se snaží zablokovat vznik nového Národního parku Křivoklátsko, což je naopak dlouhodobý cíl ministerstva životního prostředí.
    http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot-v-cesku/clanek.phtml?id=664718
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    SCHWEPZ: A snad nebudu mimo, když doporučím vůbec všechny knížky od Václava Cílka jako povinnou četbu!!! :-) Začněte Krajinami vnitřními a vnějšími, pak si přečtěte Makom a další..
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Rozhdoně doporučuji všechny práce od doc. Cílka (http://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%A1clav_C%C3%ADlek.), koho zajímá probelmatika ropy a tzv. peak oil, tak tuto knihu:

    Václav Cílek, Martin Kašík
    Nejistý plamen, Průvodce ropným světem.
    http://www.dokoran.cz/index.php?p=book.php&id=307

    Když byla koncem 19. století v Pensylvánii objevena ropa, nikdo netušil, že začíná ropný věk. Na každého Evropana připadá kolem sedmdesáti ropných otroků, tolik lidí by totiž bylo zapotřebí, aby silou svých paží poháněli všechny stroje, které používáme. Budoucnost této společnosti tak do značné míry závisí na cenách a dostupnosti ropy a energií. Jak ropa vzniká a kolik jí máme? Čeká nás již v letech 2008-2015 ropný zlom, tedy předěl, kdy těžby začínají klesat a nastává souboj o tenčící se zdroje? Tato kniha představuje průvodce ropným světem. Pojednává o vzniku, zásobách a těžbě ropy a hlavně se zabývá otázkou, jak proměna ropného průmyslu ovlivní proměnu světa a zasáhne naše životy
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    PATISLAV: přání otcem myšlenky.

    Jako zcela zásadní problém (spolu s dalajlámou) se mi zdá fakt, že některé části planety jsou "overpopulated". Pokud je člověk v nouzi - což přelidnění megapolí v asii zvlášť způsobuje, jde ochrana přírody, resp. udržitelnost jednání zcela stranou. pak platí právo silnějšího. Objevení ropy v pensylvánii na začátku 20. století se zdálo jako maličkost...však to ze začátku používali jako mazivo do strojů. jenže pak přišel standard oil pana Rockeffelera a vše bylo jinak. Po válce se během dvou tří generací - PŘEDEVŠÍM DÍKY DERIVÁTŮM ROPY - bezprecedentně zvedla populace. na začátku století 2,5 miliardy, na konci 6,5 miliardy. kde se ty duše vzaly? :)

    každopádně - ropa není jen levná energie, místo lidské práce, je to také tzv. green revolution - uplná změna zemědělství a tím možnost nasytit více lidí - hlavně apliakce hnojiv (skoro všechny z ropy). ta aplikace způsobuje destrukci živin (humus) půdy a tedy vzrůstající nutnost větší aplikace hnojiv. Dále to jsou stroje, plasty, lékařství, doprava...vše ropa. Stačí se umět kolem sebe dívat. díky tomu, že pálíme a měníme miliony let slunce-svitu akumulovaného do rostliných těl, uvolňujeme energii, která umožnila lidskému rodu narůst o miliardy běhme pár desítek let. to je uplně nová situace. spotřeba všeho - masa, jídla, ..a produkce odpadu roste exponenciálně. těžko říci, kde to má strop. KAždopdáně současný životní standard je bezprecedentní - nikdy taková spotřeba na jednotlivce nebyla. porevoluční generace se rodí do světa, kde je konzum stále povzbuzován, kola se musí točit, linky jedou dnem i nocí. málokdo se ale ptá - jak je to možné, že je takový neskutečný blahobyt? kde se to bere to levné maso? jak žili tisíce genrací před námi? jak je možné že od první/druhé sv, války ze styl života 6-7 gnerací zcela vymknul stylu života před tím? co to způsobilo? a kde se ta levná energie bere? je jí dostatek pro všechny? ap. aj.
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    PATISLAV: na druhou stranu, ještě nikdy člověk neměl takovou moc přírodu poškoovat a nedělal to v takovém množství...
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    Já bych to neviděl tak černě. Máte pocit, že někdy v minulosti si bylo tolik lidí vědomo nutnosti přírodu chránit? Spolu se vzrůstající spotřebou masa zase roste počet lidí, kteří maso buď zcela odmítají anebo jedí alespoň maso z biochovů. Já jsem bohužel nezámožný a maso mám rád, takže prozatím kážu vodu a piju víno, ale snažím se o postupnou a pomalou změnu - minimalizuju např. spotřebu ryb chycených v moři, divoké zvěře a kupuju jen bio vejce (u těch je to i o kvalitě - byl jsem dvacet let zvyklý jíst domácí vejce).

    Přiznejte se, kdo si za poslední rok dal tuňáka? :)
    ANNA
    ANNA --- ---
    LALINA: ano, jenže jak toho docílit, že. osvěta je pomalá a apel na šetření není pro ekonomické smýšlení výhodný. jakoby se vždycky musela stát katastrofa, aby lidstvo začalo něco dělat. prostě dokud se ucho neutrhne.

    je blbé, že komfort asi pro většinu lidí znamená bezuzdné plýtvání a konzumaci.
    pak z toho nemá být člověku na blití.
    LALINA
    LALINA --- ---
    to, že lidi blbnou a tupnou , mám za zlé médiím, všeobecnému životnímu stylu, kterej je nám předkládán a nucen jako norma. je to obsáhle a široké, masívní a vede to k demenci lidí. A podle me je to dokonce záměr... Nojo, jsem asi paranoik:-

    jenomže je to časovaná bomba... dvousečná zbran.... stádo blbců lze líp ovládat, ale jen do určité míry... a tu míru podle mě ta mazaná strana nikdy nedodržela...
    LALINA
    LALINA --- ---
    ANNA: jist min masa.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    ANNA: mno, máš pravdu jen částečně, je to velmi komplikované tím, že každé "dsružstvo" má jiné podmínky, stroje, kapitál. Já budu mluvit o tom "našem", páč to tam znám. Ten "teletník" je pro odrostlé kusy, co jdou na masnou produkci. takže je to de facto výkrmna. Ta zvířata se nemohou hýbat, neznají slunce, neznají čerstvou stravu, kde je rostlina ihned trávena tedy i s "esenciálními" látkami, které po otrhnutí vyprchávají (proto je tak zdravá čerstvá zelenina a ne ta vozená). Louka za teletníkem patří družstvu, ale není vůle ani chuŤ měnit zaběhaný chod věcí. ano, možná že by to bylo o 10-20 procent dražší, je takto krmit a chovat, ale na druhou stranu - vedle ve vesnici ing. Roubínek chová skot venku, skoro celoročně a maso prodává dráž. když chci maso, koupím si jeho, protože vím, odkud pochází, jaký měla zvířata život. je dražší, ale to je v pořádku, já toho mnoho nesním. NIKDY SE NEJEDLO TOLIK MASA JAKO NYNÍ. je to obrovksá nadspotřeba, každý nuzák si mlže dovolit každý den jedno celé grilované kuře za 120 kč. proč tomu tak je? protože se maso "vyrábí", zvířatům jsou upřena práva, nervová zakončení, schopnost "cítit". V rámci minimalizace nákladů a maximalizace zisku, se zavedla opatření, které jsou strašlivá nejen pro ně - domnívám se, že způsob jednání s "chovnými" zvířaty se k lidem obloukem vrací (nechci vytahovat podobosti s koncnetráky, nebo novodobýmy masakry a spojovat to s navýšenáým konzumem masa, ale podotknu, že např. i zenový patriarcha Seunh Sahn výrazně kritizoval několikanásobně zvýšený konzum masa v Korei (ii jinde v asii), dříve nevídaný, a mluvil o specifických - nebudu to zde rozvádět - dopadech na společnost a lidi jako takové.)

    To, že mají zaměstnanci nuzné mzdy je pravda, jsem s nimi často v přátelském kontaktu, vím skoro vše. ale zase jsou rádi, že práce vůbšec je. naše vesnice má 80 lidí, vedlejší 250, pokud nedojíždíš do větších městeček, zbývá jen drůžstvo, orat či krmit. a věř mi - často si sami ulevují, serou na to, dělají aby se neřeklo a život - kvalita - zvířat je jim uplně zcela u prdele. někdy se mi zdá, že je neberou ani jako živé, prostě jsou to masorádi, co vidí jen bůček. často jejich přístup hraničí až s týráním, ale nemají s tím problém. stejně vnímají i přírodu, jsem tam za exota, když chodím za vesnici na kopec, existují lidí, co okolí ani neznají, přitom tam žijí. TV řeší vše, po práci jen pohodu s masem v křesle (přeháním :) jistě že je situace - jak píšeš "hrozně komplikovaná" --- ale co není? :) jde o to, že kvalitnější maso lze prodat zvlášť. kvalitnější maso, lze zíksat tak, že život zvířete je "přirozený". Takže záleží na zemědělském inženýrovi, co to tam vede, jak a kde si nasmlouvá odbyt. chápeš? ten prostor zase tak úzký není. ale na druhou stranu - průser je třeba s výkupními cenami, kdy řetězce se zahraničním kapitálem tlačí ceny dolů a nutí k mnohým ústupkům. nemluvě o výkupu mléka. to je skoro likvidační. ano, mají to velmi těžké. ale snad bude svítat na lepší časy až si lidé uvědomí, že za kvalitu se platí. doufejme, že časem bude ČR zase potravinově sobětsačná - jako přšed pár desetiletími - dnes již přšes polovinu potravy dovážíme. vše je provázané - ceny pohoných hmot, cla, trendy, dotace EU, monopoly, dovozci, mýtné, ap aj. myslím ale, že situace není dlouho udržitelná (Sustainable Development, Trvale udržitelný ekosystém) ale že se bude měnit. jen doufejme, že k "lepšímu".
    ECLECTICA
    ECLECTICA --- ---
    TAMARIX: díky za vysvětlení.
    ANNA
    ANNA --- ---
    SCHWEPZ: mám pocit, že do teletníků se zavírají hlavně telata krav chovaných pro mléko, narozdíl od masných, aspoň taková je moje zkušenost... masný skot žije polovinu roku ve výběhu.
    telata se asi ztrácí tak jako tak. mám pocit, že je kradou taky samotní zaměstnaci, aby si aspoň nějak zvedli ubohé mzdy.

    z toho, co jsem viděla, můžu těžko s čistým svědomím mentorovat o nesprávném chování "výrobců masa", protože mi přijde, že prostor, ve kterém se dá něco dělat, je hrozně úzký. přijde mi, že stejně jako jsou ta zvířata de facto otroky, tak je otroky i spousta zaměstnanců. těžká práce za minimální mzdu, pro cítícího člověka ještě psychicky náročná.
    když jsi tu narážel na reálný život, tak právě v něm mi přijde tahle záležitost hrozně komplikovaná. ten, kdo reálně vytváří produkci, má minimální možnost rozhodování o okolnostech a minimální vliv.
    KEIKIN
    KEIKIN --- ---
    AXTHEB: kamionová doprava je zatím levnější i proto, že pro mnoho obchodníků to funguje jako mobilní sklad. Je pro ně výhodnější mít zboží v kamionech než na skladě.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    PATISLAV: Protoze kdyz mas hromadu kusoveho materialu (na 5 vagonu) ve skladu ke kteremu se da prijet po kolejich a chces to cele dopravit do nemec k mori, tak ti CD rekne skoro dvakrat takovou cenu nez kamionovy prepravce.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    KEIKIN: hmmmm. těžko říci. zatím je jasné, že by student agency, tzv. žluté vlaky, ČD rychlíky uplně rozsekali. nevím, jestli by to bylo dobré. je jasné, že privátní sektro má kapitál, že by vlaky mohly být příjemnější, včasné ap. aj. --- ale: jim jde jen o lukrativní rychlíky, nějaké lokální tratě je mco nezajímají. takže tady trochu váhám. a když by se to udělalo polovičatě, nebyla by to fér hra, nebyl by to "trh" - vyhrává nejlepší nabídka. takže nevím, nevím :)
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    SCHWEPZ: to pro mě jobovka není, to je známá věc. Jazzman a známý učitel zpěvu František Tugendlieb už léta tvrdí, že 80% lidí jsou blbci :). Problém je v tom, že jen málokdo si to o sobě myslí.

    A k tomu benzínu: někdy se přistihnu při tom, že se raduju, když cena ropy a jejích derivátů zvyšuje. Je mi sice naprosto jasné, že to znamená zvýšení nákladů prakticky všeho, zároveň však doufám v podobné efekty, které jsi popsal: přesun dopravy na železnici, rychlejší vývoj alternativních pohonů, méně aut ve městech, menší tlak na stavbu dálnic apod. Vliv na nesmyslné dovážení zahraniční zeleniny nebo masa, mě doteď nenapadl, ale o to větší jsem fanda zvyšování cen pohonných hmot (pochopím, když si budou někteří ťukat na čelo).

    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    PATISLAV: to si můžeš být jistý, že náš čekají problémy s vodou :) ale nejen nás, hlavně středozemní země jako řecko, španělsko ap. minulý rok už museli vozit do některých španělských měst (toledo) vodu v cisternách. a v tomto ohledu bude hůř. otázka je, jak změnám budeme čelit. jestli to bude "trvale udržitelně".
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    SCHWEPZ: Taky už jsem o tom přemýšlel, jestli nás čekají problémy s vodou. Třeba na příkladu Dunaje je krásně vidět, že stačí málo, aby byl odkloněn nebo výrazně změněn celý tok řeky.

    However, before the last ice age in the Pleistocene, the Rhine started at the southwestern tip of the Black Forest, while the waters from the Alps that today feed the Rhine were carried east by the so-called Urdonau (original Danube). Parts of this ancient river's bed, which was much larger than today's Danube, can still be seen in (now waterless) canyons in today's landscape of the Swabian Alb. After the Upper Rhine valley had been eroded, most waters from the Alps changed their direction and began feeding the Rhine. Today's upper Danube is but a meek reflection of the ancient one.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Danube

    Ale pokud je mi známo, žádné české řece nic podobného nehrozí. Čili u nás by muselo zcela jednoduše prostě přestat pršet :).
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    PATISLAV: "bohužel je dnes nákladní doprava po železnici upozaďována, sám nevím proč."

    ale to je jednoduché. čistě ekonomicky - je to pro dopravce stále výhodnější, stále to stojí méně peněz. a dokud to tak bude, budou vozit po dálnici. něco stojí manipulace (naložení na vlak), nevýhodou je, že vlak nejede všude a poplatek za transport se prostě proti TIR nerentuje. a obchodníci myslí peněženkou, to jim těžko můžeš vyčítat. tedy: zvýšit mýtné a ty prachy z části vrazit do možností ČD Cargo. ale to bych takhle mohl konstatovat a navrhnout lecos :) každopádně - jak budou vstupy (benzín, nafta) stoupat, bude i přirozeně ustávat "nepřirozený" trend vyvolaný zemědělskou politkou EU, a to vození zeleniny a ovoce ap. aj. z jednoho koutu EU na druhej a naopak. proč mám jíst čínský časnek, špaňelská rajčata, portugalská jablka (mě se to netýká, jezdím po škole k nám na statek :). ale co je imho daleko nejhorší - vození živých zvířat! to je čisté zlo. kamarád mi povídal, že viděl, jak se v ČR prasata vozí v TIR ve třech patrech. tušíš, jak to vypadá, když se prudčeji zabrzdí? Každopádně: MÍSTO CHOVU DOBYTKA SE DNES ŘÍKÁ "VÝROBA MASA", TENTOO SEMIOTICKÝ POSUN ILUSTRUJE PŘÍSTUP K NĚMÝM TVÁŘÍM. já u nás na vesnici stále říká, proč ta telata nepustí ven na louku za teletínem, proč je mají přivázané, že nepoznají slunce, trávu...krmí je dovezeným zkysnutým silem v igelitové "housence". a co oni? stále stejná mantra "to se nevyplatí", "to je příliš složité", "museli bysme najmout hlídače" ap. darmo mluvit :(

    a ještě jednu jobovku :)
    "Třetina obyvatel této země je slabá duchem. Každý sedmý občan je debilní nebo dementní nebo alkoholik. Zhruba polovina obyvatel této země má podprůměrný intelekt. Těmto lidem, a je to polovina národa, iniká mnohoznačnost světa, a co z tohoto světa v jejich očí zbývá, lze rozdělit na celkem jednoduché, větščinou protipólné elementy. Někdy se tomu říká černobílé myšlení"

    Cyril Hoschl, 1991, udělování profesury v Karolinu, UK.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam