• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody

Ochrana přírody

- klub pro odbornou i laickou veřejnost, které není lhostejný stav našeho i světového životního prostředí

V tomto klubu uvítám:

1) Diskusi nad převážně lokálními a konkrétními problémy životního prostředí - zastavování zelených ploch, vznikající skládky, kácení stromů, vybíjení zvěře, znečišťování vod, "zkulturňování" krajiny apod. Mělo by jít hlavně o vlastní zkušenosti - co jsme viděli a co jsme pro ochranu přírody udělali. Přidejte obrázky!

2) Domlouvání nějakých drobnějších akcí. Boj s úředním šimlem provádějte zde: [ Obrana občana ]

3) Tlachání o obecných problémech (ztráta druhové diverzity, kácení pralesů, šíření pouští, znečištění vod, smysl zoologických zahrad, regenerační schopnost přírody apod.). Diskuzi o globálním oteplování zkuste minimalizovat.

4) Sdílení zkušeností z práce v neziskovkách.

rozbalit záhlaví
    KUATO
    KUATO --- ---
    PATISLAV: no, zver, ktera neprezije zimu, tu si nemuzes zastrelit :o). a co si nezastrelis, to neprodas. a kdyz neprodas, neutrzis. a kdyz neutrzis, budes za pronajem honiteb platit ze sveho. a jelikoz mezi myslivci je spousta duchodcu, ti by nemohli myslivcit. a pro ostatni by se to stalo tuze drahym konickem. zver je proste "lesni dobytek". ale, abychom nevypadali jako hovada, ktere proste rady zabijeji, tak to aspon zaobalime do vzneseneho havu "morda, ohar, barva, starati se o les.."
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    Nebo jinak: je dokrmování motivováno především přežitím zvěře anebo ekonomickými škodami na lesních školkách apod. v případě, že by zvěř hladověla?
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    Už to tady někdo nakousnul, tak bych měl takovou otázku do pléna (snad už to tu neproběhlo, mám mizernou paměť). Co si myslíte o dokrmování zvěře, třeba právě ptáků, přes zimu? Můj táta dokonce dává dravcům kusy masa :). Já jsem trochu rozpolcen. Na jednu stranu mně vadí přesvědčení lidí, že bez nich by si příroda ani neuprdla, na druhou stranu je fakt, že zvlášť v Česku jsme tu krajinu už natolik přeměnili, že by bez naší pomoci soběstačná být nemusela.
    KOKES
    KOKES --- ---
    A generaci sebevrahů rodiče četli před spaním Boženu Němcovou:-)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Zahnízdění orlů skalních v Česku se bohužel zatím nezdařilo - www.lidovky.cz
    http://www.lidovky.cz/zahnizdeni-orlu-skalnich-v-cesku-se-bohuzel-zatim-nezdarilo-plt-/ln_veda.asp?c=A100512_115501_ln_veda_hev
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    A ježci si napichujou jabka na bodliny a pak je tak dekorativně nosej, tak.
    LALINA
    LALINA --- ---
    :-)))))))
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    TAMARIX: tak ať tu pořád nejsme smrtelně a apokalypticky vážní :)
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    PATISLAV: A hrdličky samičky od holubů.. Fakt plodná diskuse todlecto.. :-)))
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    JAGA: a zapomněli jsme na čmeláka, samečka od včely! :)
    JAGA
    JAGA --- ---
    PATISLAV: A děti, co čtou Čapkovo Povídání o pejskovi a kočičce, si leckdy myslí, že kočička je samička od pejska!
    ANNA
    ANNA --- ---
    LALINA: nejde s tím dobytkem o metan?
    ANNA
    ANNA --- ---
    copak vrána samice od havrana, ale opravdu mě zmátla diskuze o koroptvích a bažantech, najednou jsem si nebyla jistá, jestli nemám mezery ve znalostech, když bažanta a koroptev beru jako dva druhy.
    LALINA: CO2 je oxid uhličitý (není to dusík, N).
    LALINA
    LALINA --- ---
    SCHWEPZ: to je ten CO2, jo? vegetariáni tvrdí, že nejvíce CO2 vyprdí dobytek:-))))
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    KOKES: a jsou dva poddruhy kosů, jeden černej a jeden hnědej! :)
    KOKES
    KOKES --- ---
    SCHWEPZ: je to pěkný z hlediska jak se lidi v posledním století přemnožili..holt příroda bude muset zareagovat..a zareaguje asi drsně. Moc se netěším.
    SCHWEPZ: jo, jen jsem pošťuchoval..lidi si je dost pletou, dokonce mi tvrdí, že vrána je samička od havrana:-)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    KOKES: vrány jsou kupodivu mnohem vzácnější, než havrani. docela snadno je rozeznáš - jsou menší a došeda.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Všechny limity růstu, ekologické stopy a ostatní projekce budoucnosti jsou kompromisem mezi společenskými a ekologickými faktory. Vycházejí z toho, že v roce 2050 tu bude žít devět miliard lidí. Pak se ptají, kolik jídla budou tito lidí potřebovat a kolik ho dokážeme vyprodukovat na jednom hektaru. Z toho pak vypočítají, kolik budeme potřebovat půdy, vody a hnojiva.
    http://www.lidovky.cz/s-uhlim-vypoustime-dzina-z-lahve-rika-svedsky-ekolog-pcs-/ln_veda.asp?c=A100510_114257_ln_veda_ev
    My jsme si ale řekli, že takhle uvažovat nejde. Nemůžeme začínat na straně spotřeby, ale na straně planety – u toho, co nám dovolí. Přirozený roční cyklus dusíku je 102 milionů tun. Lidé ho přitom ročně použijí 120 milionů tun. To má jednoznačný důsledek v mrtvých zónách moře u východního pobřeží USA i u Evropy. Baltské moře se v tomto ohledu blíží ke svému kritickému bodu zlomu.
    KOKES
    KOKES --- ---
    ANNA: bacha, ať si je nepopleteš s vránama:-)
    ANNA
    ANNA --- ---
    já se snad na ty havrany pojedu někam podívat...
    tady v centru jsou jen kavky, které si imho oblíbily italskou kuchyni.
    LALINA
    LALINA --- ---
    KOKES: ale vnímají, jenže ty se zrušit nedaji, zato havrani jo...;-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam