• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    SCHWEPZ: Vláda od příštího roku výrazně zpřísní podmínky pro pěstování kukuřice, brambor či řepy na bezmála polovině orné půdy v zemi. Tyto plodiny totiž napomáhají půdní erozi, takže při vydatných deštích nejsou pole schopna zadržovat vodu, která se pak spolu s bahnem valí na silnice, do vesnic a potoků. Jako se to stalo i při srpnových povodních na severu Čech.
    http://aktualne.centrum.cz/domaci/zivot-v-cesku/clanek.phtml?id=676136
    Nové vládní nařízení znamená, že na více než 1,1 milionu hektarech, tedy na téměř 45 procentech orné půdy, které patří do kategorie mírně erozně narušených polí, se budou moci pěstovat vybrané plodiny jen v případě, pokud se použijí šetrné metody - například setí bez orby do nepřipravené půdy.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    "Půda je vyčerpatelný, nenahraditelný a jen velice pomalu se obnovující přírodní zdroj. Je základem udržitelného zemědělského hospodaření a jako s takovou by se s ní mělo zacházet," řekl ministr zemědělství Ivan Fuksa.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Tak tenhle citát od Cílka, mě zahřál u srdce, nejen pro to, že přesně takto s naším spolkem postupujeme - tesat do kamene!!

"Hledejte návod ve starých mapách" radí geolog, klimatolog, filosof a popularizátor vědy V.Cílek, když se jej zeptáte, jak člověk může přispět k péči o krajinu kolem sebe. "Tady jsme měli pramen, tuhle byl rybník, můžeme je znovu obnovit. A tady byla alej. Pojďme a znovu ji vysázíme".
    JAGA
    JAGA --- ---
    PATISLAV: Jo, souhlas, pravičáctví samo - pokud jde o názor, že se lidé mají spíše postarat sami o sebe - není nic špatného. Často také pravicoví konzervativci chrání přírodu. Mám na mysli takové ty ekonomické liberály (nikoli myšlenkové liberály), pro které je lidská svoboda totožná se svobodou podnikání. Ti jsou pro přírodu nejdestruktivnější, protože jim skutečně stačí ke spokojenosti to zherbicidované golfové hřiště, případně sjezdovka s pohodlným zázemím, a nic jiného nepotřebují.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    DAN9K: Tak třeba Respektu jsem psal jedinkrát a ti mi odpověděli hned a dokonce použili jednu z mých otázek do dalšího vydání. :)
    DAN9K
    DAN9K --- ---
    Je vidět, že Jiří Paroubek není jediný, koho české noviny ignorují...
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    JAGA: nepatřím mezi lidi, kteří by si mysleli, že pravičáctví je v jakémkoliv rozporu s ochranou přírody. Vlastně si nejsem jist, jestli kategorie levice vs. pravice je možné dnes ještě smysluplně použít. Postačí říct, že jde o ignoranty (byť o Mooreovi si také myslím jen to nejhorší). Za poslední dva roky jsem jim poslal asi deset dopisů (zcela příčetných), které tu polemizovaly s názorem komentátora, tu upozorňovaly na chybu, jinde zase navrhovaly nějaký námět ke zpracování. Nevím, jestli některé otiskli, protože papírové noviny jsem kupoval jen občas (teď už vůbec), mně osobně však neodpověděli na jediný.
    JAGA
    JAGA --- ---
    PATISLAV: Jsou to skalní pravičáci! nedávno jsem do LN poslala recenzi Davida Holmgrena (permakulturista) a redaktor Tomáš Němeček mi mj. napsal, že to zavání až trochu terorismem střihu Michaela Moora (necituju úplně přesně, ale mělo to ten smysl) - čili Michael Moore je pro ně nejhorší bahno, zatímco mně sice připadá tendenční, ale i vtipný a myslím, že má hodně pravdy...
    LALINA
    LALINA --- ---
    PATISLAV: obraz nepřítele je třeba budovat a živit, to nevíš?
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    TAMARIX: ano, je to naprosto stupidní krok. Stupidností se tomu vyrovná snad jen titulek se slovem "ekologové". Nechápu, proč to Lidovky dělají, jsou jejich redaktoři tak hloupí nebo tak podlí?
    TAMARIX
    TAMARIX --- ---
    PATISLAV: Ach jo.. Tohleto je fakt pitomý a asi jediný k čemu je to dobrý je, že se poukáže na problém.. Každopádně většina společnosti si beztak akorát pomyslí něco o blbých ekofašistech a bojovnících za lidský práva zvířat.. Chce to dělat osvětu trochu efektivněji, vypouštění nic moc neřeší, když zvířata beztak umřou a pokud přežijí, páchají škody na původní fauně a vegetaci. Viz psík mývalovitý apod..
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    JAGA
    JAGA --- ---
    PETER_PAN: Mirek Patrik mohl mluvit krásněji a líbivěji, to uznávám, ale v zásadě má pravdu. Ten argument "ekologové jen zdržují, auta smrdí lidem pod okny a už mohla dávno jezdit o kus dál po dálnici" totiž demagogicky zastírá podstatu věci - že není možné, aby ŘSD a nějaké stavební firmy toužící bagrovat, betonovat a rýžovat peníze za předražené dálnice diktovaly veřejnosti, co a kde se bude stavět, a pošlapávaly přitom práva občanů i přírody - která se sama ozvat nemůže. Respektive ona se ozývá jinými cestami (růst alergií, rakoviny apod.), ale to už je mimo tuto diskusi. Ta dálnice, o které je řeč, ničí cenné přírodní území, přitom stačilo vybudovat tunel, který by se v té obrovské hromadě miliard za tu dálnici v podstatě už ztratil.
    LALINA
    LALINA --- ---
    PETER_PAN: blbost...v tom rozhovoru (jinak ho vůbec neznám) působí úplně příčetně.

Opravdu to, že "někdo" účelově udělal z D8 kauzu, aby na ní exemplárně zabil ekologický snahy, že ji někdo medializoval a demonizoval, to je fakt. Jinde taky trpej, jinde taky jezdej auta, kamiony.
    A to s tema lhutama, že za zdržení může on, je taky blbost- nejvíc se čeká na uřadech

Kolem D8 se účelové vyvolávají emoce a generují populistický nenávistný hesla proti ekologikým snahám, to je zřetelné, pokud se člověk trochu dívá...
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PIKSE: ten rozhovor si precti !
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PETER_PAN: jestli ten rozhovor neni falsovanej (nepredpokladam), tak to je klasicka ukazka jak jeden idiotskej zmrd muze skodit a zaroven se schodit v banalnim rozhovoru - tohle, presne tohle je ten ekoterorismus o kterem jsem mluvil v minulych prispevcich !!
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    JUNIPETRUS
    JUNIPETRUS --- ---
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Konfederace lesnických a dřevozpracujících svazů (KLDS) dnes vyzvala ministra zemědělství Ivana Fuksu k personálním změnám ve vedení státního podniku Lesy ČR. Důvodem je situace kolem tendrů na těžbu dřeva od roku 2011.
    http://www.tyden.cz/rubriky/byznys/lesnicke-svazy-pozaduji-vyhazovy-ve-vedeni-lesu-cr_179779.html
    Původní obří tendr v hodnotě 16 miliard korun, který kritizovali politici, ekologové, lesnické firmy a výhrady k němu měl antimonopolní úřad, Lesy ČR zrušily v polovině května. Na podzim proto LČR vypíšou jednoroční tendry na příští rok. Fuksa se k případné výměně managementu LČR nevyjádřil. LČR výzvy a názory konfederace ostře odmítly a označily je za účelové a nesmyslné.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam