• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PATISLAVOchrana přírody

Ochrana přírody

- klub pro odbornou i laickou veřejnost, které není lhostejný stav našeho i světového životního prostředí

V tomto klubu uvítám:

1) Diskusi nad převážně lokálními a konkrétními problémy životního prostředí - zastavování zelených ploch, vznikající skládky, kácení stromů, vybíjení zvěře, znečišťování vod, "zkulturňování" krajiny apod. Mělo by jít hlavně o vlastní zkušenosti - co jsme viděli a co jsme pro ochranu přírody udělali. Přidejte obrázky!

2) Domlouvání nějakých drobnějších akcí. Boj s úředním šimlem provádějte zde: [ Obrana občana ]

3) Tlachání o obecných problémech (ztráta druhové diverzity, kácení pralesů, šíření pouští, znečištění vod, smysl zoologických zahrad, regenerační schopnost přírody apod.). Diskuzi o globálním oteplování zkuste minimalizovat.

4) Sdílení zkušeností z práce v neziskovkách.

rozbalit záhlaví
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    SCHWEPZ: a když neposlechneš, jaká je pokuta?
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    PETER_PAN: já ho zdědil. A je to zajímavej pocit. Je to totiž - jedna strana mince - velká práce a zodpovědnost. Třeba ti napíšou (jako mě), že tam máme kůrovce, revírník ti namaluje tečky na stromy (měl jsem 20 staletých macků) a musíš to do termínu ze zákona vykácet a odvést. Když si na to netroufáš, shodit obrovskej strom, nebo nemáš ani pilu, musíš zaplatit firmu. Ale těm se dá nechat to dřevo za práci. Ale to je zase velká škoda. Stromy rostou pomalu...
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    SCHWEPZ: to je muj sen mit kousek vlastniho lesa, vsechno prijde a delam pro to hodne, ale diky dotacim si rada firem drzi pozemky (male flakoty - janevim 3000 m2) a nechce prodat - pac z dotaci na udrzbu (napriklad trvale zatravnene plochy) zdima slusnou vatu a obyc. clovek proste nema sanci (rozumne) koupit ..
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    PETER_PAN: no každej má nějakej omezenej rozsah informací a nějakej postoj k nim, já jen, pokud máš informace, na jejich základě si myslíš, že je lepší kácet, tak by mě zajímaly... jinak tvůj názor pochopitelně respektuju
    PETER_PAN
    PETER_PAN --- ---
    PATISLAV & PALEONTOLOG: ja prece rikam ze problematice nerozumim a ze vlastne nevim co si o tom myslet, tak ,, jen mi prisel zajimavej komentar ID: JELENA tak jsem reagoval :)
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    PATISLAV:... tak suchý stromy, prakticky polo-mrtvý - tam už ten brouk není, jen jim sežral lýko. To je opravdu dobrý spíš jako palivové dříví. Ale voni asi chtějí - jak jsem tomu porozuměl - vytěžit třeba velké pruhy (lány) zdravého lesa, aby se brouk nešířil. Někde jsem to četl, nevím už kde. Je to jak když bojuješ s ohněm a vypálíš pruh, přes který se už nerozšíří dál. Ale zase - kurvafix - proč se nepoučí u sousedů, je tam stejný biotop, mají mnoho dobrých zkušeností.
    PATISLAV
    PATISLAV --- ---
    EWUSHA: a není to už dřevo dobré tak akorát na výtop? To by totiž zavánělo nějakou ekologií a to rozhodně není nic, s čím by chtěli mít správci národního parku něco společného.
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    přesně tak, a z toho jednoho prej vyrostou další čtyři, ale za 30 let, no koho by to nenasralo
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    a hlavně dřevařum a společnostem musej kanout slzy vodopádem, když je tam tolik "neprodaného" dřeva. taková škoda, nechat to tam ležet....
    KOKES
    KOKES --- ---
    selská logika mi říká, že tam, kde lidi vykáceli les dosucha a následně zalesnili monokulturou, se les má nechat pár století svému osudu, aby se vytvořila druhová diverzita a rezistence přijde sama. To by ale nebyl člověk, aby do toho neryl, všechno chce hned...
    KUATO
    KUATO --- ---
    SCHWEPZ: na to sere pes, vsak ono nejak bylo nejak bude. hlavni je ta PRODUKTIVITA PRACE, zlataky se jen kutaleji.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    ECONNECT - Pochod přes Šumavu a Bavorský les vám přiblíží krásy přírody i problémy s kůrovcem
    http://www.ecn.cz/index.stm?apc=zm2074012vx1-148137&x=143989

Letos již popáté máte možnost uvidět nejkrásnější místa dvou k sobě přiléhajících národních parků - Šumavy a Bavorského lesa, ale také porovnat hospodaření a přístup k přírodě na české a německé straně hor. Na "Zelené střeše Evropy", jak je území nazýváno, můžete vidět např. horský smrkový prales, ledovcová jezera, kamenné moře, podmáčené lesy a rašeliniště, ale také problémy národních parků - lesy napadené kůrovcem ponechané přírodnímu vývoji i místa, kde se lesníci snažili kůrovce zahubit kácením.

Podle názoru Hnutí Duha je v umělých smrkových monokulturách nezbytné proti kůrovci zasahovat - důsledně a včas likvidovat jednotlivá vznikající ohniska kalamity včetně jednotlivých stromů i polomů. Chybou je však postup správy národního parku, která namísto včasných a cílených zásahů kácí rozsáhlé plochy lesa. Vznikají tak obrovské holiny, které otevírají cestu horským vichřicím. Pravidla pro monokultury však neplatí v pralesovitých smrčinách prvních zón národního parku. Nejde o umělý porost, nýbrž o původní les - a kůrovec do něj přirozeně patří. Podle mezinárodních pravidel pro národní parky se první zóny mají ponechávat přírodnímu vývoji, včetně působení brouků.
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    A trochu demagogie :)

Tady roste pět nových stromů přímo z jednoho starýho

SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    TAkto to vypadá, když najede technika - zbytek dodělá eroze a deště ap.

SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    Tohle stojí za přečtení:

"Kůrovcová problematika v národním parku Bavorský les". Referát Dr. Hansjochena Schrötera. Lesní pokusný a výzkumný ústav Baden-Württemberg, Freiburg"

referStOsw.rtf (43950 B)
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SCHWEPZ: právě, přijde mi, že není vhodná doba na experimenty s biotopem, když máme dobré příklady odjinud.. chápu, že to naši odbornost frustruje a zajímá, protože spojení kúrovec-polom je výzva, ale kurňa to se pak nemůžeme bavit o tom, že nám záleží na výsledku, ale spíš na bolestivém vědeckém porodném procesu nejistého výsledku za horentní náklady.. nebo event. ekonomickém zájmu, prostě marnost nad marnost
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    JELENA: "semenáčky zmlazující je fajn, ale to funguje při normálních predačních cyklech, kdy holt kůrovec sežere pár stromů, to pročistí les atd. Když lehne najednou mnoho hektarů, tak to prostě v pořádku není a ta sukcese a změny tam budou probíhat jinak a ne vždy to bude k lepšímu"

A tohle máš podložený jak? Není to spíše otázkou časového horizontu? Tedy - ta sukcese, jak říkáš, nemusí být hned dech beroucí, ale za dekádu třeba už jo. Není to tím, že volební obodbí je 4 roky, starostové chtějí rychlé výsledky, ale les roste pomalu, procesy jsou dlouhodobé? Studovala si tu německou variantu, bavorský přístup?
    DA_NIELA
    DA_NIELA --- ---
    JELENA: To znamnená, že existuje jiný, "racionální důvod" k ochraně tohoto území před lidskými zásahy (ať už liniové stavby, husté osídlení, zemědělské využití aj.), než bylo dosud vyjmenováno. A naše body 1-4 jsou vlastně iracionální zástěrky, se kterými se ztotožní obyčejný smrtelník a volič, a díky nimž podpoří ten vyšší cíl, který jsme dosud neformulovali(y)?
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    PALEONTOLOG: jo, já taky lecos přečetl, i když spíše než longitudiální biologické stadie, tak závěry, abstrakty a laické články v respektu ap. A máš pravdu, že v Bavorsku jim to funguje. Pro zdraví lesa je totiž podstatné jeho možnost samoobnovy, která vyvěrá z toho, z čeho les roste. Jak se to rozjezdí, je problém. V mém lesíku se třeba krásně zmlazují modříny (o těch je známo, že v tomhle vynikají), což ale k šumavě moc nesedí, je to import, a pak jedle (což zase na šumavu patří a ubývají, což je škoda). Smrčky se taky zmlazují.

Problém je v tom, že ta Bavorská varianta znamená, že tam cca dvě dekády bude takové prostředí, které nebude friendly turistům a tak vesnice nebudou téolik rejžovat na tom bussiness. Ten les, než začnou přes padlé stromy přerůstat nové, nevypadá až tak vábně - resp. nejsme na to zvyklí! A pak letí zeman ve vrtulníku, přehlédne to a dělá si závěry.

Důležité imho je - asi nejvíc - aby ty zásahy byli na odborné bázi (expertíza) a ne svévole politiků z Prahy, které chtějí rozjet bussiness v "atraktivní lokalitě".
    PALEONTOLOG
    PALEONTOLOG --- ---
    SCHWEPZ: než jsem se s názorem ozval, tak jsem si o tom problému trochu početl a včera jsem narazil na článek, který zahrnoval počítání semenáčů na km2 v jakési lokalitě (asi se pokusím najít link, nezaručuju) a tam zjistili, že počet semenáčů cca do 15 let trojnásobně převažuje počet vysazených semenáčů i v připadě, že by 100% umělé výsadby přežilo.. což je famózní, protože 100% uchycení s. se nebere v úvahu.. takže toliko k výsadbě a obnově
    SCHWEPZ
    SCHWEPZ --- ---
    PALEONTOLOG: vidím to stejně. A opravdu nechápu, proč se ty lidi nepodívají na druhou část šumavy (bavorský les), kde to už řeší desítky let a mají konkrétní výsledky. Jediné co zatím "experti" vyřešili je, že střídají různé typy přístupů (zásah/nezásah), což není uplně ideální.

Nejsem dendrolog ani lesník, ale podle mne je taky důležité jak ten "zásah" vypadá. Toulová seč/holoseč, pomocí koní, nebo rozjezdit výcný edafon a půdní ekosystém těžkou technikou a znemožnit tak obnovu ap. aj.

Každopádně já ve svém lese (cca 500x500m) kůrovce mám a taky kácím. Ale v otm uschlém stromě ten brouk už samozjekmě není, že. Proto se soustředím na prevenci _ lapáky, lapače a další ochranná opatření. Teď jsem dva dny páli klestí a čistil les. Ale chápu, že v případě větší rozlohy se na to musí asi jinak.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam