ted jsem se dozvedel, povodi ohre normalne strika brehy roundupem.. :(( nastesti teda ne vsechny jeho podniky, ale tak nejak v globalu asi jo..
mailova korespondence kamosky
Vážení,
ráda bych se informovala, jakou chemickou látkou byl proveden na konci června postřik rostlin v korytě potoka Šporka v Novém Boru.
Od pracovníka, který postřik prováděl, jsem se to nedozvěděla, pouze mi řekl, ať raději nějakou dobu nepouštím děti do potoka si hrát. Nicméně že postřik není nijak škodlivý pro vodní i jiné organismy (pravidelně zde v potoce vídám černého čápa, užovky, ještěrky).
Domnívala jsem se, že invazní rostliny typu netykavka, křídlatka atp. se likvidují vytrháváním a že použití herbicidů je poblíž vodního toku nepřípustné - navíc postřikem, kdy se může aerosol rozptýlit i do blízkého okolí.
Děkuji předem za informace,
XXXXXX,
----------------
Vážená p. xxxx,
Povodí Ohře, státní podnik, v rámci svých kompetencí správce toku řeší i problematiku nechtěné vegetace v průtočných profilech toků pouze v intravilánech obcí a to primárně v úpravách (opěrné zdi). Vegetace zde působí statické poruchy na stavebních prvcích. Mechanické odstraňování se provádí pouze maloplošně z důvodu náročnosti a nemožnosti umístění biomasy, která z hlediska invazivity není vhodná k ukládání na klasické skládky. Na pomoc se sanacemi využíváme pouze přípravek Roundup biaktiv, který je na bázi glyfosátu a není brán jako závadová látka pro tok a pro další organismy, vázané na tok. Tento preparát nepodléhá ani výjimce k užití chem. látky u toku a dokonce do toku. Zásah jako takový byl v předstihu oznámen na orgán ochrany přírody nejvyššího statutu pro tuto lokalitu, a tím je CHKO Lužické hory. Tato látka je velice rychle odbouratelná ze životního prostředí půdními bakteriemi a tudíž nezanechává rezidua v půdě a pozemcích všeobecně.
Tento přípravek není karcinogení pro děti a sdělení mělo pouze preventivní charakter.
Děkujeme za spolupráci.
S pozdravem
Jiří Klíma, biolog závodu TE