RAEL: jakákoliv mast, třeba i měsíčková.
Asi by to šlo i ze sušenejch, ale z čerstvejch je to jednoznačně lepší. (Řekla bych, že se sušenejma se bude hůř zacházet, že se budou pálit.)
Rozehřeješ vepřové sádlo (ideálně domácí, abys věděla že v tom je jen to sádlo - tj. kouit syrové sádlo, nakrájet na kostky, nechat vyškvařit, přecedit a to co se škvarečkama nesníš, použít na mast.), hrnec s horkým sádlem postav na nejmenší plotýnku, přidej do toho květy (dvě hrsti na 200g sádla, ale určitě se nic moc nestane, když to bude koncentrovanější).
Nech to na slabém ohni zavadnout, pak to odstav a nech pár dní stát, aby se vylouhovalo co půjde. Pak to opatrně rozehřej a přeceď.
Dají se do toho přidávat eterické oleje, nebo nějaké za studena lisované oleje (bude to pak trošku řidší), nebo propolis, umím si představit i nějakou mast s medem. Oleje, propolis i med přidávat až když je to studenější než 30 stupňů, jinak tam zničíš enzymy, které potřebuješ.
Progoogli si složení různých prodávaných mastí a experimentuj.