• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOCOURRBylinky z českých luhů a hájů
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    NATHAELEN: nj, ale není to znečištěný antibiotikama, který používají včelaři proti varoáze?

Chtěla bych se zeptat na česnek medvědí... když jedeme někam s přítelem na výlety, vždycky se pozorně koukám, jestli ho někde neuvidím, ale ne a ne a ne... On roste nějak brzo na jaře, pak bíle kvete a pak se zase ztratí, ne? Tak přemýšlím, jestli už jsem ten sběr stejně nepropásla...
    NATHAELEN
    NATHAELEN --- ---
    ELIZHANNAH: téměř v jakémkoliv obchodě se svíčkama, v některých bylinkářstvích, v obchodech se včelíma produktama (v Praze např. na metru Kačerov). Ono to může být i taková ta svinutá včelí svíčka, je to totéž
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    ELIZHANNAH: jo a ještě dotaz, kdyby se ta mast dělala z technickýho konopí, účinkovala by taky?
    ELIZHANNAH
    ELIZHANNAH --- ---
    NATHAELEN: a kde se dá sehnat ten včelí vosk?
    KACCABA
    KACCABA --- ---
    ANNA: k tomu základu bambucké máslo + rostlinné oleje, ta voskovitější konzistence, resp. dosažení takovýho "klouzavýho filmu" na pokožce se dá docílit přidáním jojobovýho oleje.
    Já dělám mastičku na tělo i na ruce z bambuckýho másla, avokádovýho + oleje většinou třezalkovej, měsíčkovej macerát, oleje mandlovej, pupalkovej, ten jojobovej, z pšeničnejch klíčků.. + přidávám éteráky (heřmánek, mrkev, levandule..) a vitamíny a ruce se mi po tom krásně zahojily.

Vazelína se ani vstřebat nemá, vytváří na pokožce okluzivní efekt, brání odpaření vody, ta kůže pod ní jako nabobtná a změkne. Já jí nepoužívám moc ráda, do základů jí nedávám vůbec, ale je fakt, že na rozjetej zarudlej ekzem nám zatim mastička s vazelínou pomáhá zatím nejvíc...
    NATHAELEN
    NATHAELEN --- ---
    VAPENEC: Můžu se zeptat, na co používáš routu? Znám pro ni jediné využití, a to je dost drastické.

SEBEL: Pavouku, jestli nezabírá kostival (raději používám mast), tak bych doporučila konopí, taky ve formě masti. Nejlíp domácí (v lékárně tohle konopí neseženeš). Po operaci ruky jsem dostala tuhle mastičku od kamaráda a zabrala neuvěřitelně. S výrobou je ale dost práce a není to úplně legální (na druhou stranu, dobře se na to dá využít míň kvalitní nebo agresivnější materiál, který jinak nedělá dobrotu...).
    2x3 díly konopí (1/3 samičí palice, 2/3 listy), 3 díly sádla, 1 díl vazelíny, 1 díl včelího vosku, 1 díl vody - pomalu zahřívat, nesmí se začít vařit, do rozpuštěné tekutiny přidat první část konopí a udržovat 3 hodiny těsně pod bodem varu (docela dobře to jde v troubě), občas zamíchat. Slít přes plátýnko, nechat ztuhnout a opakovat s druhou várkou rostliny. Pak to uchovávej v lednici, má to tendenci žluknout. Nedoporučuju do otevřené rány, není to sterilní.
    YEETKA
    YEETKA --- ---
    SEBEL: s otoky je to kriz.. v unoru jsem si vyjela na bezky a pretrhla si vazivo v nartu, nateklo to a bylo to fakt neprijemny, tak s tebou citim..
    zkousela jsem ruzne bylinky a kostivalova tinktura pomohla urychlit hojeni, ale otok nevyresila.. jedine co pomohlo, ale malicko byl caj z kopriv a to ve velkem mnozstvi.. v podstate jsem nepila nic jineho.. ale jeste by mohli pomoct cinske bylinky, ktere jsem nezkousela, ale mam za to ze by zafungovaly.. jestli jsi z Prahy a byla li by chut vyzkouset napis do posty.. znam v Praze slecnu, ktera je opravdu velmi sikovna a ukoncila nedavno cinskou medicinu.. muzu poslat kontakt atp.. mam za to, ze by po domluve dorazila za tebou..
    jinak musim priznat, ze me byl naordinovan tzv, clexane.. pichala jsem si jednou denne do bricha, aby nevznikla tromboza a musim rict, ze jsem citila ulevu.. jedna se totiz o latku, ktera je obsazena v krvi a napomaha redeni..
    VAPENEC
    VAPENEC --- ---
    nejsem pražská, tak bych to měla docela daleko:)
    ENKATT
    ENKATT --- ---
    KOVOUN: je toho plnej park na kinskyho ale uz zacina kvest
    a v sarce je taky
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NATHASA: zajdi s lopatkou třeba do Krčského lesa.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    VAPENEC: http://www.prodejbylin.cz/routa_nat/index.html
    http://kottas.beril.cz/routa-vonna.html
    http://www.naturway.cz/byliny/eshop/1-1-BYLINY/7-2-Nat-Herba/5/75-Routa-nat-rez
    ...a protože se u nás v přírodě "na divoko" nevyskytuje, je jedinou možností ji pěstovat, bohužel kde sehnat semínka sám nevím...
    VAPENEC
    VAPENEC --- ---
    Dobrý den,nevíte jestli je možné koupit někde routu vonnou? dnes jsem se ptala v květinářství a vůbec netušili, jestli se prodávají semínka. Nejsem moc zkušená bylinářka, tak nevím jak jinak jí získat.Děkuju
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    NATHASA: Kostivalem bych mohla posloužit jedině z naší zahrádky. Kdybys měla zájem, dej vědět...
    SEBEL
    SEBEL --- ---
    Ahoj,
    jsem po operaci kolene a koleno pořád natýká a hromadí se v něm krev, což způsobuje bolest. Na dotyk je teplé. Docházím k doktorovi, ale tan jen vysaje vodu s krví a řekne chlaďte-/
    Zkoušel jsem zatím Wobenzim a chladit, ale ze zkušenosti vím, že bylnky leckdy mocnější medikamentů.
    Dobré zkušenosti s modřinama a výronama mám s Kostivalovou tinkturou, ale nevím kde koupit kvalitní, normálně si jí vyrábím sám.

Momentálně zkouším přikládat zelí, prý pomáhá na otoky.

Pokud by někdo měl nápad, co a kde sehnat, tak si rád nechám poradit:-)

Děkuji:-)
    NATHASA
    NATHASA --- ---
    Ahoj, shanim rostlinu kostivalu nejlepe uz vypestovanou v kvetinaci, ale vezmu za vdek i seminky - nevite nekdo, kde to v Praze koupit? Nejake bylinkove zahradnictvi - bylinarstvi? Moc dekuju za vsechny rady a tipy.
    KOVOUN
    KOVOUN --- ---
    Dá se to sehnat v Praze?
    DANUNA
    DANUNA --- ---
    KOCOURR: Jo, tak to nevím. My zpracovavame jenom listy a to nejlíp čerstvý na chleba místo pažitky, rozmixovaný s olejem jako pesto a nebo podušený jako špenát. U nás je ho letos hodně - doslova koberce. Roste hlavně v blízkosti Labe ve vlhkých lesích.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    DANUNA: Já jsem ho konkrétně u nás (Hlinecko) zatím ještě neobjevil, ale až najdu, tak taky zamrazím :) Nicméně podzemní části "dozrávají" až srpen-září, jestli se nepletu...
    DANUNA
    DANUNA --- ---
    KOCOURR: Jo, a na medvědí česnek je teď akorát nejvyšší čas. Začíná kvést a za týden, za čtrnáct dní je po něm (aspoň u nás). My už máme na zimu v mrazáku dva balíky "medvědího" špenátu - dá se podusit na cibulce podobně jako čerstvý listový špenát a nemá chybu. Doporučuju ;)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam