• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOCOURRBylinky z českých luhů a hájů
    ENKATT
    ENKATT --- ---
    KOVOUN: je toho plnej park na kinskyho ale uz zacina kvest
    a v sarce je taky
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    NATHASA: zajdi s lopatkou třeba do Krčského lesa.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    VAPENEC: http://www.prodejbylin.cz/routa_nat/index.html
    http://kottas.beril.cz/routa-vonna.html
    http://www.naturway.cz/byliny/eshop/1-1-BYLINY/7-2-Nat-Herba/5/75-Routa-nat-rez
    ...a protože se u nás v přírodě "na divoko" nevyskytuje, je jedinou možností ji pěstovat, bohužel kde sehnat semínka sám nevím...
    VAPENEC
    VAPENEC --- ---
    Dobrý den,nevíte jestli je možné koupit někde routu vonnou? dnes jsem se ptala v květinářství a vůbec netušili, jestli se prodávají semínka. Nejsem moc zkušená bylinářka, tak nevím jak jinak jí získat.Děkuju
    JANYNA
    JANYNA --- ---
    NATHASA: Kostivalem bych mohla posloužit jedině z naší zahrádky. Kdybys měla zájem, dej vědět...
    SEBEL
    SEBEL --- ---
    Ahoj,
    jsem po operaci kolene a koleno pořád natýká a hromadí se v něm krev, což způsobuje bolest. Na dotyk je teplé. Docházím k doktorovi, ale tan jen vysaje vodu s krví a řekne chlaďte-/
    Zkoušel jsem zatím Wobenzim a chladit, ale ze zkušenosti vím, že bylnky leckdy mocnější medikamentů.
    Dobré zkušenosti s modřinama a výronama mám s Kostivalovou tinkturou, ale nevím kde koupit kvalitní, normálně si jí vyrábím sám.

Momentálně zkouším přikládat zelí, prý pomáhá na otoky.

Pokud by někdo měl nápad, co a kde sehnat, tak si rád nechám poradit:-)

Děkuji:-)
    NATHASA
    NATHASA --- ---
    Ahoj, shanim rostlinu kostivalu nejlepe uz vypestovanou v kvetinaci, ale vezmu za vdek i seminky - nevite nekdo, kde to v Praze koupit? Nejake bylinkove zahradnictvi - bylinarstvi? Moc dekuju za vsechny rady a tipy.
    KOVOUN
    KOVOUN --- ---
    Dá se to sehnat v Praze?
    DANUNA
    DANUNA --- ---
    KOCOURR: Jo, tak to nevím. My zpracovavame jenom listy a to nejlíp čerstvý na chleba místo pažitky, rozmixovaný s olejem jako pesto a nebo podušený jako špenát. U nás je ho letos hodně - doslova koberce. Roste hlavně v blízkosti Labe ve vlhkých lesích.
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    DANUNA: Já jsem ho konkrétně u nás (Hlinecko) zatím ještě neobjevil, ale až najdu, tak taky zamrazím :) Nicméně podzemní části "dozrávají" až srpen-září, jestli se nepletu...
    DANUNA
    DANUNA --- ---
    KOCOURR: Jo, a na medvědí česnek je teď akorát nejvyšší čas. Začíná kvést a za týden, za čtrnáct dní je po něm (aspoň u nás). My už máme na zimu v mrazáku dva balíky "medvědího" špenátu - dá se podusit na cibulce podobně jako čerstvý listový špenát a nemá chybu. Doporučuju ;)
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    KOVOUN: ještě česnek medvědí, cituji z jedné knihy o bilinkách:
    "Česnek medvědí je výborným prostředkem na odhlenění a pročišťuje krev. Pomáhá při chronických kožních onemocněních (lišeje). Obdobné účinky mají i cibule pěstovaného čeneku kuchyňského a cibule kuchyňské."
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    KOVOUN: na odkašlávání je taky dobrá hluchavka a na průdušky přeslička rolní (!!nikoliv přeslička bahenní!!), ovšem s přesličkou opatrně, preventivní denní dávka by neměla překročit 150ml odvaru

Jen tak mimochodem, nemohl byste mi někdo doporučit odrůdu třešně, višně a hrušně, kterým se dobře daří na vysočině? Oblast žďárských vrchů, nadmořská výška cca 540mnm...pardon za lehké OT, ovocné dřeviny přeci jen nejsou bylinky v pravém slova smyslu :)
    KOVOUN
    KOVOUN --- ---
    ok díky moc
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    KOVOUN: Proti zahlenění dost pomáhá divizna, zejména při kašli, kdy se zatím nedá odkašlávat např. Pak tymián a na vykašlávání již uvolněného jitrocel. Taky lze použít mateřídoušku, tymián.
    KOVOUN
    KOVOUN --- ---
    čau lidi hele mám v dost zahleněný průdušky a brutální opar pod rty, nevíte co by na to pomohlo? já si dělám čaj z lékořice a meduňky
    ANNA
    ANNA --- ---
    někde jsem četla v návodu na výrobu masti, že by teplota sádla neměla přesáhnout 50 stupňů Celsia (ne při vyškvařování, ale při přípravě masti).
    - rozehřát sádlo, aby do něj šly dobře vmíchat byliny
    - vmíchat byliny
    - odstavit a nechat zchladnout
    - nechat v chladu 3 dny stát

potom se může směs buď zcedit, nebo rozpustit, přidat další dávku bylin, odstavit, nechat 3 dny stát etc.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    DANUNA: jo - dát to do chladného sádla a zahřívat je asi šetrnější postup.
    IDENTITY
    IDENTITY --- ---
    Recept na měsíčkovou mast sice nemám, ale rozhodně můžu potvrdit, že nejlepší masťový základ, jakož i promašťovadlo lidské kůži nejbližší, je vepřové sádlo. Doporučují i alopatové např. na zaléčený ekzém apod.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam