experimentuju už nějakou dobu s nejrůznějšími mazadly, zvlášť přes zimu se mi hodně vysušují ruce + často pracuju s barvami, hlínou, což tomu přidává. plus mám kůži hodně citlivou.
srovnávala jsem vazelínu, kokos. tuk, mast se základem z vepř. sádla, bambucké máslo, plus mast, kde je krom bambuckého másla v základu směs rostlinných olejů.
- vazelína - stačilo pár zkoušek a rozhodla jsem se vazelínu vynechat ze seznamu toho, co na sebe patlám. nízká vstřebatelnost+iritace pokožky (pokud jsme měla na kůži praskliny, začaly skoro okamžitě krvácet).
- kokos. tuk - chvíli trvá, než se začne vstřebávat, při dlouhodobějším použití mi přišlo, že se pokožka začne spíš vysušovat.
- vepř. sádlo ok
- bambucké máslo ok
- mast v základu z bambuckého másla a rostlinných olejů - vcelku ok, ale vadilo mi, že je méně voskovitá, než samotné bambucké máslo, nevytváří tak na pokožce film.
plus pozor na to, jaký rostlinný olej se používá. o slunečnicovém jsem slyšela, že při častějším používání kůži spíš vysušuje, vstřebává se hůř než olivový např. plus kamarádka měla na slunečnicový olej alergickou reakci (vyrážka).
základ do mastí vlastní výroby dělám z vepř. sádla, lanolinu a trochy oliv. oleje většinou.