• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    KOCOURRBylinky z českých luhů a hájů
    Tato diskuse by se měla věnovat tématu léčivých bylinek (např. bez černý, divizna velkokvětá, bříza bílá, heřmánek pravý, kontryhel obecný, kopřiva dvoudomá, podběl léčivý, řebříček obecný, smetanka lékařská /pampeliška/, šalvěj lékařská, šípek, ap.) které je možné nalézt na našem území, nebo je možné je zde pěstovat. Tato diskuse NEMÁ BÝT přednostně o rostlinách které navozují změněné stavy vědomí - od toho tu už pár diskusí je. Co by se tu mělo hlavně probírat? Rady a doporučení typu: "Jakou bylinku na jaký neduh; kdy je správné kterou rostlinku sbírat a jak ji používat; jak rostlinky správně uchovávát, abychom zachovaly jejich léčivé účinky, ap."
    rozbalit záhlaví
    DARJEEL
    DARJEEL --- ---
    DIRTY_GROWA: kde jsi na tuto směs přišel?
    BONEMINA
    BONEMINA --- ---
    DIRTY_GROWA: špatný tlak - nízký nebo vysoký?
    DIRTY_GROWA
    DIRTY_GROWA --- ---
    ★ ČAJOVÁ ´YERBA´ SMĚS BYLINKÁŘE MAJKA ★

konopí * máta * lípa * kopřiva * heřmánek * ostružina * jitrocel * jahoda * černý bez * malina * borůvka * třezalka * růže * podběl * konopice * sedmikráska * rebříček * sléz * hluchavka * mochna * hloh * plicník * slez *měsíček * kontryhel

★ vyrobena z 25ti druhů bylin nasbíraných převážně na jaře roku 2013 v malebné a čisté přírodě českomoravské vrchoviny ★

Tož kdyby si chtěl někdo natunit imunitu, v klídku se ozvěte, mám toho celkem dost a klidně mohu něco postrádat. Jaro je za půl roku zpět, takže to stejně asi vše ani neužiji.
    Můj tip: Káždý den 2l čaje z této směsi zalít vodou cca 80stupňů horkou a nechat 5-10min luhovat. Jeden šálek vypít hned z čerstva a zbytek pak v průběhu celého dne.

*jinak je to jen pro zdravé lidi tato směs. u nějakých jedinců třeba se špatným tlakem by mohla tato směs bylin vyvolat možná i nepříjemné stavy. sice jsem se s tím zatím u nikoho nesetkal, ale ta možnost tady je.
    *jinak prvních cca pět druhů bylin je zastoupeno v masivním množství, dalších 7 druhů asi v třetinovém množství těchh předešlých pěti a zbytek je jen tak na doplnění a natunění...
    MARTYYNO
    MARTYYNO --- ---
    Zdravim, mam nejakou plisen na bylinkach za oknem, tak kdyby nekdo znaly umel poradit... [ MARTYYNO @ pěstujeme .:. byliny ]
    LURA
    LURA --- ---
    KATKA119: Ha, tak tady je asi zakopanej pes, díky za radu :-)

A zatížit v láhvi by se to dalo asi čímkoliv - třeba nějakým malým talířkem položeným na ty květy na dno...
    KATKA119
    KATKA119 --- ---
    LURA: já jsem letos taky zkoušela a taky mi to zplesnivělo. kolegyně v práci mi pak radila, že všechny ty květy musejí být nějak zatížený pod hladinu, jakmile je smítko na povrchu tak to právě hned plesnivý..ale ještě jsem nevymyslela, jak to zatížit, nemá někdo nápad?
    LURA
    LURA --- ---
    LURA: Dělala jsem ji letos poprvé, takže nevím, jestli by se to stalo pokaždé, ale když jsem ji dala kvasit, bavily jsme se o tom se sousedkou a ona říkala, že se jim to nedaří, že jim to plesniví. Já si říkala, že to je divné, co by na tom plesnivělo (navíc za 2 dny), ale když jsem pak druhý den přišla, bylo to taky tak.
    LURA
    LURA --- ---
    ZASTERKA: Jak píše EWUSHA. A se sirupem taky problém nemám, ale při výrobě limonády mi to dřív zplesnivělo, než zkvasilo.
    ZASTERKA
    ZASTERKA --- ---
    EWUSHA: jo no vidíš, já jsem se překoukla, já o voze a ty o koze :)
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    ZASTERKA: a kde je v tom receptu máš proces kvašení? není to tvé spíš recept na sirup? :-)
    LURA
    LURA --- ---
    LURA: Tak jsem zkusila ten špenát a nebyl dobrý. Za syrova je merlík dobrý, protože se nedává v takovém množství, jako když se vaří do špenátu. Tam už je znát vysoký podíl saponinů a je to hořké. Nejspíš by se to dalo odstranit máčením. Já jsem ho na začátku zalila vroucí vodou, kterou jsem pak slila, ale nestačilo to.

EWUSHA: Asi by to šlo, ale mně se nedařila ta limonáda ani z bezu, protože mi zplesnivěla. A sousedka taky říkala, že jim to vždycky zplesniví.
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    Zkoušel tu někdo dělat obdobu limonády z květů z černého bezu z nějaké jiné byliny/dřeviny?
    LURA
    LURA --- ---
    KOCOURR: Já ho používám za syrova jako zeleninu - omyté listy na chleba s máslem. A ještě jsem četla, že se dají jíst i květy a stonky jako chřest, taky bych vyzkoušela semena. O těch psali u merlíku bílého, že se dají umlít a použít na kaše, ale přijde mi, že tyhle chutnají taky celkem dobře (zkoušela jsem je ovšem ještě nezralé).
    KOCOURR
    KOCOURR --- ---
    LURA: Tak to se pak poděl, jaký to z merlíku je, kolem domu mi taky rostě, ale ještě jsem ho nechutnal...
    LURA
    LURA --- ---
    JANICE_: Až na něj půjdeš příští rok, tak zkus oboru Hvězda, bývalo jich tam dost.
    LURA
    LURA --- ---
    KOCOURR: Kopřivu samotnou na špenát moc nemusím, lepší je smíchat s dalšími druhy. Mně osobně nejvíc chutná špenát z medvědího česneku, momentálně chci ještě vyzkoušet špenát z merlíku všedobru, protože ten mi syrový chutná a myslím, že špenát z něj by nemusel být špatný. Navíc na rozdíl od kopřivy se asi dá používat přes celé léto.
    KORALIN
    KORALIN --- ---
    ahoj, kdyby měl někdo zájem o přesličku rolní...daruji nabo za nějaký menší fin. obnost prodám...
    CIANKAL
    CIANKAL --- ---
    repas pokud to tu je tak sory jedlé rostliny – podrobný přehled | www.NovaZem.info
    Jedlé rostliny – podrobný přehled | www.NovaZem.info
    http://www.novazem.info/jedle-rostliny-podrobny-prehled/
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    EWUSHA:
    reknu zene o jinem principu vyroby :)
    EWUSHA
    EWUSHA --- ---
    HAWKS: já nejdřív zcedím ty květy a až posléze přidám citron, pomeranč a med :-)
    SANCHA
    SANCHA --- ---
    JANICE_: Myslim ze uz je po nem (po cesneku)
    HAWKS
    HAWKS --- ---
    Tohle sice moc vabne nevypada,ale uz je z toho med :)

Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam