• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLORLokální alternativní, etické a demokratické ekonomiky
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PIZI: třeba u silnic se to přímo nabízí... ale buď je tam problém s těžkopádností, nebo se shromažďováním osobních údajů... dnešní v podstatě nespravedlivý a těžkopádný systém si u lidí získal oblibu podle mě i proto, že je zdrojem nejrůznějších záminek k naprosté anonymitě...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PIZI: ano... ne náhodou už léta přemýšlím o rozjetí něčeho ve stylu e-bay či aukro, co by ovšem fungovalo čistě jen jako barterový server :-) (a umožňovalo by to generovat i opravdu "dlouhé" cesty barterů mezi sebou...)
    PIZI
    PIZI --- ---
    B_ART: A jinak vzajemna smena bez penez je myslim v zakone take zdanena. Musis to priznat a vyuctovat to za cenu obvyklou, nebo tak neco.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    B_ART: hele, nechci to tu úplně zaspamovat svými výmysly, když mě spíš zajímá, s jakými nápady do tohoto klubu přišli ostatní...

    předesílám, že jsem poměrně ekonomicky-liberálně založený: mám ovšem nedůvěru k velkým akumulacím kapitálu a příliš strmým hierarchiím. vnímám to, co poskytuje stát, jako určitou formu služby. za velký problém pokládám třeba to, že ačkoliv státní úředníci nejsou vystaveni stejnému stresu a konkurenci, jako zaměstnanci v soukromém sektoru (a pokud ano, tak tento stres není smyslupný a není u něj záruka efektivních výsledků) , tak současně přitom jsou odměňováni ve "volně směnitelné" měně, ve které pak mohou poptávat zboží na volném trhu. to jen tak naokraj - ke koncepci daní.

    koncepce paušálního poplatku za služby (a nebo daní - ono to je tak trochu samé) stejně tak vždy trochu vyplývá z toho, že "dělají to tak ostatní, tak to tak musím dělat také". mezi ekonomikou příležitostné směny (pokud to je pro všechny zúčastněné výhodné) a ekonomikou "toků" (ropovody a plynovody počínaje, přes rozvody elektřiny a internetu, a až po kontinuální vybírání daní) podle mě existuje cosi jako "fázový přechod": nelze podle mě do jednoho pytle házet nahodilou směnu a "toky" (které často souvisí s uspokojování těch základnějších potřeb, když jsme u toho)
    PIZI
    PIZI --- ---
    B_ART: Co treba kdyby to centralni rizeni bylo financovano tak, ze by dostavalo zaplaceno od tech, kdo tech sluzeb vyuzivaji za konkretni sluzbu?
    B_ART
    B_ART --- ---
    XCHAOS: uznávám, že se v tom zas tak moc nevyznám, ale u těch pár příkladů, o kterejch sem slyšel nebyl emitor čistě státní orgán / orgán samosprávy..
    já jsem nemluvil o modelu systematickýho budování lokálních měn, programový decentralizace monetární politiky atd. (páč o tom nic nevim a nejsem si úplně jistej, jakou by to mělo přidanou hodnotu), ale o metodě "u nás ve vesnici si vystavujem směnky, takže když franta poseká zahrádku babičce odnaproti, tak pak dostane v hospodě dvě piva zadarmo")

    a úplně si nejsem jistej, jestli to neni OT, ale jaký daně bys místo DPH a daně z příjmů (která zdaňuje práci ještě mnohem explicitnějš) zaved? ne že bych s tebou úplně nesouhlasil, taky sem nad tim nějak podobně přemejšlel, ale pokuď budu předpokládat, že nějaký centrální financování existovat musí (ať už na jakýkoli úrovni) a prostředky musí nějakym způsobem čerpat od osob (ať už právnickejch nebo fyzickejch) pod něj spadajících, něco jako daně existovat musí, ne?
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    PIZI: v tom případě ale musíš uznat, že jsem vymyslel téměř stejnou koncepci, i když to nastudované nemám :-) pouze tomu nechci říkat "peníze", pokud je jasné, že hodnotu v čase garantovat nelze.
    PIZI
    PIZI --- ---
    XCHAOS: Dostuduj si mistni meny. Casto maji formu penez ktere ztraceji hodnotu v case. Takze nejsou vhodne pro ulozeni hodnoty na pozdeji. Prave ze podporuji svuj obeh.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAGA: tady bych ještě upozornil na zajímavost, že zisk z prodeje firem starších než 5 let je v ČR osvobozen od daně z příjmu. tedy tento tzv. exit je státem přímo podporován jako nejčastější podnikatelská strategie jak z firmy vyvést nezdaněný zisk... což ovšem diskriminuje živnostníky a menší firmy, které se chtějí tomu na co se zaměřili věnovat "soustavně"...
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    B_ART: tak u těch škol je dost jasné, že obecní by měla řešit v podstatě obec, střední město nebo okres, a vysoké kraj, že jo. pochopitelně: emitent místní měny by pak měl odpovědnost za svoje závazky vůči vyššímu celku, musel by řešit směnitelnost své místní měny, apod. - ostatně, proto mluvím raději o "stravenkách", že.

    co se daní týče, tak tady je asi jasné, že já bych jejich dnešní podobu nejraději zrušil. v dohledné době je to nereálné, samozřejmě... ale když mluvíš třeba o DPH, tak DPH nakonec v konkurenčním prostředí zdaňuje (kromě zisku) hlavně lidskou práci: a v podstatě je tak trochu ekvivalentem "roboty na panském" za feudalismu...
    B_ART
    B_ART --- ---
    XCHAOS: já mám s lokálníma alternativníma měnama problém hlavně v tom, že kdybych to zaved u nás v zábrdovicích, tak se výrazně sníží platba daní (z dph, za služby), ale přitom konzumace statků hrazenejch ze státního rozpočtu bude pořád stejná.. v tom mi to připadá dost pokryteceký, hrajeme si na nezávislost a přitom pořád jezdíme po státních silnicích, posíláme děti do státních škol, necháme se chránit státem placenou policií a armádou a nakonec ještě chceme pobírat od státu důchod..
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    WIPER: ty místní měny jsou dost dvojsečné. myslím je tu problém v tom, že lidi podléhají iluzi, že ta místní autorita má dostatečné pravomoci vynutit si jejich platnost.

    resp. dočasně to může být přijímáno dobrovolně - stejně jako lidi nezištně dobrovolně pomáhají při požárech, povodních a jiných přírodních pohromách. z dlouhodobého hlediska jsou ovšem skutečné peníze spjaté s určitou mírou represe a vynucování, které ta místní komunita ani myslím nechce uplatňovat.

    takže bych sázel spíše na stravenky a spotřební poukázky. ty se vyznačují mj. omezenou platností v čase (na rozdíl od peněz, které trochu záludně vytváří iluzi možnosti neomezeného udržení hodnoty "odložené spotřeby" v čase... což ovšem potom klade na celý ekonomický systém dost nesplnitelné požadavky....
    WIPER
    WIPER --- ---
    IKYTKA: netyka se to nahodou pribehu mestecka Wörgl ve 30 letech a emise lokalnich penez?


    Promarněná šance vyléčit Velkou hospodářskou krizi

    a zajimave pokracovani:

    Vedly by „kazící se peníze“ k drancování přírodních zdrojů?
    IKYTKA
    IKYTKA --- ---
    Doporučuji článek v Respektu 22/2010 Jak utéct dluhům, který vypráví příběh úspěšného hospodaření jednoho malého městěčka v Německu. Na to navazuje příběh o zkrachovalé české vísce Rokytnice nad Jizerou a její poučení z nešetrného financování rozvoje obce.
    JAGA
    JAGA --- ---
    XCHAOS: Ten spravedlivý zisk, to jsou např. právě ty zmiňované sociální podniky. U velkých firem to nějak nefunguje - například tady v Dejvicích jsme rádi chodili do Delvity, ale pak ji v ČR plošně zrušili, neboť svým majitelům přinášela prý zisk pouhých 10% a oni jsou ochotni mít svůj kapitál pouze v podnicích, kde jim to přinese 25% ročně. No není to šílenost? Myslím, že komunity se musí o svou nezávislost snažit hlavně samy - tlakem a kreativním úsilím zezdola. Jenže zatím se to děje jen tu a tam, většina lidí zřejmě nemá pocit, že by to byla naléhavá věc. Já sama pracuju jako editorka v PR agentuře, takže svou prací vlastně přímo napomáhám přesvědčovat lidi, aby víc nakupovali nejrůznější věci - můžu přitom v praxi pozorovat tzv. greenwashing, kdy výrobci plastových oken, mercedesů i myček na nádobí usilovně přesvědčují spotřebitele, že jejich výrobky jsou šíleně ekologické a že musí okamžitě zahodit ty staré, které mají, a v zájmu ekologie si koupit jejich nejnovější výkřik... a já jim to píšu. Odtud má frustrace. Je ale strašně těžké vzdát se pohodlného života bez materiálních starostí.
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAGA: já sám jsem velice městský člověk... vypadnout z města na týden, na dva, na měsíc... to ano... ale trvale bych asi na venkově nevydržel (i když nevím).

    osobně jsem ale liberál, a nevěřím, že zisk = plundrování. věřím, že může existovat cosi jako "spravedlivý zisk" - i bez represe, bez drancování, bez otevřeného lhaní či dezinformování, apod. ale uznávám, že tohle je věc toho, jak je ten pojem vůbec chápán v té které kultuře (třeba šáríja pokud vím uznávám zisk z obchodu, ale neuznává úrok z půjčky- reba, apod.)

    podle mě nejde o to rozdělovat jadernou energii nějak "spravedlivě" a "neziskově" - nevěřím centrálnímu plánování čehokoliv - ale spíš jde o to dát (klidně třeba i prodat - myslím dát ve smyslu "nezakazovat" + "vysvětlit, naučit" + "učinit reálně dostupným") jednotlivcům i komunitám nástroje napomáhající jejich vlastní nezávislosti. to může sahat od nějakých primitivních ekologických postupů (ale pozor - není primitivita jako primitivita) až po hi-tech.
    JAGA
    JAGA --- ---
    XCHAOS: Jo, to je pravda, taky mám k jaderné energii intuitivní odpor mj. proto, že znamená posilování a utvrzování pozic a neblahých praktik ČEZů a jim podobných.
    Jak čtu toho Holmgrena dál, tak jsem pochopila, že on zas nemá takovou tu (až naivistickou a idylickou) představu soběstačných vísek s primitivními eko technologiemi, z čehož jsem ho zpočátku podezírala. On optimisticky doufá, že lidé budou mít dost rozumu a sami sebe "uregulují" tak, aby se přestal projevovat ten (všude kolem nás) působící mechanismus pozitivní zpětné vazby - tzn. roztáčení kol konzumu, plundrování zdrojů, honby za ziskem atd. atd. - a že budou schopní uvědomovat si systémově důsledky svého konání. Otázkou je, pod jak velkými tlaky lidé budou muset být, aby se tohle podařilo. Sama mám problém začít aspoň trochu důsledně u sebe!
    XCHAOS
    XCHAOS --- ---
    JAGA: tohle je moje oblíbené téma, celkem.

    lidi budou mít tendenci tvrdit, že k jakékoliv změně životního stylu jsou nuceni "násilím", i když to není pravda.

    jinak FV panely a jadernou energii bych neházel do jednoho pytle. propaganda proti FV panelům je obrovská, protože otevírá potenciál k velké decentralizaci a k omezení moci a kontroly nad populací a vůbec k omezení pocitu, že bez "velkých dodavatelů" a "těch nahoře" by to nešlo.
    JAGA
    JAGA --- ---
    VSOUKOLOHLOR: O těch sociálních podnicích tuším píše Naďa Johanisová v té knize, co se jmenuje "Ve škvírách ekonomiky" nebo tak nějak - přesnou definici taky nevím, ale jsou to komunitní projekty, které jsou sice výdělečné, ale berou přitom ohled také na jiná kritéria - na to, aby lidé byli spokojení se svou prací a bavila je, aby se udržovaly či křísily místní tradice, šetřily přírodní zdroje, chránila příroda apod.
    Ještě něco - začala jsem číst toho Holmgrena, tu tlustou knihu o permakultuře, a vrtá mi hlavou jeho předpoklad, že po ropném zlomu a šoku z globálního oteplování se vyvine lidská společnost spoléhající na drobnou komunitní ekonomiku a soběstačnost komunit. Úplně se mi to nezdá, protože podle mě bude lidstvo mít tendenci spoléhat na jadernou energetiku propojenou s vodíkovou dopravou, také např. fotovoltaické panely nebo okna pro pasivní domy se myslím nedají dobře vyrábět v chaloupce na koleně - takže to úplně tak jako Holmgren nevidím. Chci říct, že těžko nastane konstelace, kdy konzistentně vymře ta technokratičtější část lidstva a přežije ta, která se uchýlila do chaloupek a k soběstačnosti. Spíš si to ty technicky vyspělejší státy zařídí tak, aby na všechno opět více doplatily ty méně vyspělé společnosti, vždyť to známe. - Ale já jsem zvyklá psát sci-fi, tak mám možná jiné uvažování. Co vy všichni tady na to???
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    B_ART: Klidně šťourej, když je to opodstatněné, není to vůbec na škodu, naopak. Jen podotýkám, že jsem zde pouze zkopíroval pozvánku bez toho, aniž bych ji předem nějak hodnotil.

    Co je sociální podnik netuším, možná to bude kalk z angličtiny, social business či něco na ten způsob.

    K druhé otázce. Domnívám se, aniž bych tu chtěl organizátorům dělat tiskového mluvčího, že tím autor namísto "mají" mínil spíše "by měly", v optimálním případě, že je zjevné, že se to ne vždy daří atp., ovšem hlavním důvodem oné potřeby bude asi velmi těžká prokazatelnost toho, co jsou společensky měřitelné užitky, jinými slovy, že je velké množství škarohlídů, kverulantů, kteří z principu lají každému veřejnému výdaji coby malé domů těch, kdo o něm mluví, kdo se o něj zasazují. Čili můžeme se smát tomu, jak jsou dané teze formulovány, nepsal je podle všeho někdo, kdo vládl excelentně přiléhavými vyjadřovacími schopnostmi, to však neznamená, že ta konference musí být hnedle cirkus. Možné to je, ale raději bych soudil až na základě proběhnuvšího, než na základě zvacího letáku.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam