• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    VSOUKOLOHLORLokální alternativní, etické a demokratické ekonomiky
    Lokální alternativní, etické a demokratické ekonomiky Diskusní platforma k TES - thinktank.cz a) otevírat a rozšiřovat odbornou i veřejnou diskusi a kritiku převládajících premis neoklasické ekonomie a neoliberalismu, jakožto dominantního paradigmatu formujícího politiky (ve smyslu anglického pojmu "policy") nejen v České republice b) přispět k formování a rozvoji kritického myšlení v české společnosti c) analyzovat důsledky a možná rizika současných politik pro sféru sociální a ekologickou a pro koncepci demokratického a právního státu d) podporovat vznik, rozvoj a fungování lokálních, etických, demokratických ekonomických alternativ fungujících v praxi e) napomáhat osobnostnímu rozvoji, zvyšovat počet, odbornost a sociální status odborníků i veřejnosti, kteří v teorii nebo praxi prosazují ekonomické a společenské postupy směřující k prohloubení demokratických procesů, právního státu a trvalé udržitelnosti f) podporovat a rozvíjet ekonomické nástroje vytvářející rovnováhu mezi lidskou činností a životním prostředím
    rozbalit záhlaví
    AMBIENTIUM
    AMBIENTIUM --- ---
    PIZI:
    mně by stačilo jen něco jako toto:

    Všichni zaměstnanci se po skončení zkušební doby stávají akcionáři firmy, kde pracují. Firma je povinna 50% čistého zisku vyplatit jako dividendu na zaměstnanecké akcie každý rok. Dividendu dostane zaměstnanec za každý odpracovaný rok. Dělení dividendy je prostý podíl na jednoho změstnance vážený počtem odpracovaných hodin. Ředitel i dělník při stejném počtu odpracovaných hodin dostanou stejnou dividendu. Divednda nerovná se plat. Tedy, z pohledu této dividendy není "důležitější" a "méně důležitý" zaměstnanec. Důležitost ať si firma ocení mzdou. Při ukončení pracovního poměru, zaměstnanec přestává být akcionářem.

    Firma se musí se zaměstnanci dělit, a proto by nebylo dovoleno investovat víc než XX% obratu ročně (aby se zabránilo pokusům nedělit se s zaměstnanci).

    Ostatní netřeba měnit, stačí klasická demokracie, jak ji známe teď.
    PIZI
    PIZI --- ---
    VANGUARD: Nejak konkretneji?
    VANGUARD
    VANGUARD --- ---
    A vznikla v obou případech uzavřená diktatura, sloužící velmi efektivně sobě samé.

    Totéž ten náš neoliberalistický model. Sloužil společnosti, až do chvíle než získal politickou moc, pokořil regulace a osvobodil se od daní.

    Myslím že je akorát čas aby vznikl model který bere nejlepší z obou světů (pravicové svobody a osobní zodpovědnost, levicová ohleduplnost a jistoty). Základem ale musí být, lidské potřeby a svobody na prvním místě, hospodářská soutěž na místě druhém.
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    VANGUARD: No to právě že ne. Nacisty taky zvolili demokraticky. A my jsme si taky zvolili po válce demokraticky komunisty.
    VANGUARD
    VANGUARD --- ---
    VSOUKOLOHLOR: až na tu demokracii... ale tak v Číně to zdá se funguje, ale zase, až na tu svobodu a demokracii.
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    VANGUARD: Jo, o to se pokoušel komunismus.
    VANGUARD
    VANGUARD --- ---
    VSOUKOLOHLOR: Nějak z toho mám pocit že se ty politicko-ekonomické systémy neustále houpou na ose "demokracie + vykořisťování" na straně jedné, "diktatura + společenské jistoty" na straně druhé.

    Takže co takhle někdy zkusit "demokracie" A "společenské zabezpečení"? :)

    Tzn. určit nějaký základní regulační framework, jako strukturu zabezpečení a růstu společnosti a zbytek nechat otevřený trhu. Zní to nakonec docela konvenčně, ale zdá se mi že to tady není, nebo, je to vždycky nějak pokroucené.
    VANGUARD
    VANGUARD --- ---
    VSOUKOLOHLOR: Díky za odkaz. Mrzí mě že jsem o tom nevěděl, býval bych se účastnil. :(
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    K diskusi. - http://www.blisty.cz/art/56945.html

    Návrh připomíná uhlíkovou daň, liší se však v tom, že je sociálně spravedlivější.
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    WYNDMYLL_238: Jo, taky díky. Rejpání bylo na místě komolit jména se nesluší.
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    Zbyněk Fiala: Co přineslo fórum alternativ | Vaše Věc
    http://www.vasevec.cz/vip-blog/zbynek-fiala-co-prineslo-forum-alternativ/
    B_ART
    B_ART --- ---
    VANGUARD: jestli chceš psázt historii, tak bys měl mít nějakou představu, jak ta budoucnost bude vypadat - kromě toho, že se bude lišit od současnosti :)
    něco mi říká, že s tvym přístupem bysme se nedostali ani z doby kamenný
    WYNDMYLL_238
    WYNDMYLL_238 --- ---
    VSOUKOLOHLOR: sartra samozrejme znam, rejpal jsem (mozna lehce nemistne) do toho nadbytecnyho E, ale diky
    VANGUARD
    VANGUARD --- ---
    VSOUKOLOHLOR: Díky. Já mám skutečně takovou revolucionářskou náladu a hledal jsem někoho kdo by stejně jako já cítil potřebu tyhle věci změnit, nebo alespoň začít veřejnou diskusi. Ta historie se nenapíše sama, že. :)

    Budu se těšit na to nové téma.

    A ne, ani čaj, jen vodu.
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    VANGUARD: Toho kavárenského povaleče si neber nijak osobně. (Když se tolik hrozíš drog, ani čaji neholduješ? Já jen, že obsahuje tein...)

    A s feudalismem se pleteš, nutno brát v potaz totiž i historický vývoj. Cesta od feudalismu k tržní ekonomice trvala dlouhá staletí a doprovázely ji četné další události, které tržní ekonomice svým způsobem vytvořily příhodný prostor.

    Poznámka tzv. důležitá: Dokládat, že se stávajícím systémem je cosi v nepořádku, tady není moc zapotřebí, to je svým způsobem vstupenka do tohoto klubu. ;-) Myšlenku základního příjmu vskutku nemám zapotřebí hlouběji studovat, jelikož je to naprosto a zcela mimo stávající ekonomický mainstream, který rozhoduje a ještě nějaký čas i bude rozhodovat o tom, co je dnes a bude zítra. Revoluci konat nemíním, neb je za to obrazně řečeno něco na způsob šibenice.

    Až si najdu chvíli volna, chystám se tu předložit, nejen podle mého soudu, velmi zajímavý podnět k diskusi, který se mi jeví jednak jako výrazně snadněji realizovatelnější než ZP, druhak jako naléhavější a potřebnější, třeťak i výrazně méně oblačný. (P.S.: Pokud chceš diskutovat ZP se sobě rovnými, tak doporučuji se obrátit na ing. Schlimbacha, někde v internetech na něj najdeš kontakt, on a jeho kolegové to nesporně myslí dobře, ale na moje poměrně to je hodně velký čardáš, který mi vskutku náramně něco přípomíná, ach, ti reformisti...)
    VANGUARD
    VANGUARD --- ---
    VSOUKOLOHLOR: Něco mi říká že s takovým přístupem bychom se nedostali ani z feudalismu.

    Co se toho základního příjmu týče, ten neprojde proto, že by se neúměrně zvedla cena práce, protože by si rázem mohli lidi říct tolik, na kolik si svůj čas skutečně cení.

    Ale dobrá, díky za názory, vidím jaké je tu mínění, to bylo mým cílem. Díky.

    A mimochodem, kávě ani jiným drogám neholduji :)
    VSOUKOLOHLOR
    VSOUKOLOHLOR --- ---
    WYNDMYLL_238: Že pravidelně krafá u kávičky o naprostých táraninách, zatímco prohnilý, zlý, zkorumpovaný, falešný, totalitní systém, který tolik diskutuje a tolik kritizuje, mu poskytuje veškeré pohodlí pravidelného posezu, s obligátní kávičkou, cigárkem a veškerým pohodlím kolem a kolem. Dolce far niente.

    A Sártr? To byl takovej jeden existencialista si říkal, no. Rád se poslouchal, hrozivě vyznával ideu komunismu, ještě v 70. letech zbožňoval sověty navzdory Solženicinovým svědectvím. Ale tak on byl vždycky tak trochu navzdory... Asi proto mu udělili nobelovku za literaturu, jinak si to moc neumím odůvodnit. (Ne že by to hrálo roli.)
    WYNDMYLL_238
    WYNDMYLL_238 --- ---
    cim se vyznacuje takovy "levicovy salonni intelektual"?
    a kdo je to ten sarter? ,)
    VANGUARD
    VANGUARD --- ---
    B_ART: asi jsem to nevysvětlil dobře, ale nevím jestli se vůbec snažit, pořád motáš dohromady případné vládní regulace a ekonomickou doktrínu, jak ti to sedí, představovat si mě jako diktátora v čele utopistické ligy.

    nevím jak ty špičkové finanční trhy vypadají, ale stačí mi jednou za čas si nějakého ekonoma poslechnout
    YouTube - Capitalism Hits the Fan Film Screening and Q&A with Professor Richard Wolff | The New School
    http://www.youtube.com/watch?v=0HTkEBIoxBA
    B_ART
    B_ART --- ---
    VANGUARD: "cvci se bavit o systému, o kterym nemám nejmenšího šajna, jak by měl vlastně fungovat, ale dává mi příležitost veřejně machrovat, jakej jsem děsnej lidumil a správňák", tos mě chlapče zklamal... salónní intelektualismus nejtěžšího ražení, bez ohledu na to, jestli doleva nebo doprava

    "Minimum je placeno z nadbytku, který by jinak šel majitelům nadnárodních koncernů a končil v obrovských částkách na účtech v daňových rájích, které čekají na nějakou investiční příležitost. Tyhle firmy ale vydělávají víc než kdy investují, takže jsou to prostě jen nezdaněné peníze pryč z oběhu. Nepředstavitelné sumy." - chceš mi tvrdit, že lidi, který se prodrali na vrchol jako nejobratnější ekonomové a podnikatelé si cpou bilióny do matrací a čekaj, až jim je požere inflace? to je jako kdybys tvrdil, že šéfkuchař s four seasons neumí uvařit čínskou polívku..

    "Totalita v demokratickém vládním systému? Já mluvím o ekonomických ideologiích." - ekonomickej model, kterej určuje, kdo se smí množit a kdo ne, kdo je "inteligentní" a kdo prospívá diverzitě?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam