• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    HNIZDOnVIDIA - grafické karty, technologie, aplikace, hry
    Informace o grafických kartách nVidia - benchmarky, recenze, zkušenosti, přetaktování, chlazení, ovladače, hry, akcelerované aplikace.
    Cyberpunk2077 - technická stránka a nastavení, gameplay. Důvodem je svévolné a neodůvodněné omezení přispívání moderátorem do původního fóra.

PhysX
    CUDA, vývoj

Ovladače: nVidia download

NVCUVENC dll download

Trolling, OT a napadání se odměňují zahnutým ovocem.
    rozbalit záhlaví
    MIKEE
    MIKEE --- ---
    MAGUMI: Rozhodne nenapovidej, ale tohle uz jsme tady meli, jen o klub vedle [MIKEE @ Obchod s cennými papíry (akcie, dluhopisy...)]. Ja bych si rozhodne investicni rady od provozovatele firmy na prevoz domacich mazlicku, co na 99% ty jeho "clanky" generuje AIckem, uplne davat nenechal ...

"Jayasuriya Arachchige Shanaka Anslem Perera is an independent researcher working at the intersection of quantum foundations, measurement theory, and ontology. His recent work introduces the Perera Hybrid Model (PHM) — a dissipative synthesis of gravitational self-energy instability and stochastic localization — and proposes a unified experimental protocol to empirically adjudicate between gravity-induced collapse (Diósi–Penrose), objective-collapse models (GRW/CSL), and unitary quantum mechanics with environmental decoherence."

nebo ti tohle prijde normalni? ;)
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    MAGUMI: pěkný, ale trochu mi přijde, že se kouká na čísla ale nikoliv situaci na zemi, tak ty závěry jsou off. Z pohledu long investora jsem rád;-) nejdřív jsme si to poslechl celé, ale ted po kapitolách.

Např. Inventory paradox. Není tam uveden poměr receivables a warehouse, sorry extrapoluji, neznám tyhle accounting terms. Ale ten demand je tak, že se nakupuje do sites, který se teprve staví a kupci alokují hw a nečekají, až budou stavby ready ani neřeší interim storage. Taky moc nevím, proč neporovnají H100 cost u superscalers, protože menší providers logicky musí pod cenu superscalers aby mohli konkurovat.
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    LAUNCHER: My nesmime ani napovidat. :)

The Algorithm That Detected a $610 Billion Fraud: How Machine Intelligence Exposed the AI Industry’s Circular Financing Scheme
    https://open.substack.com/pub/shanakaanslemperera/p/the-algorithm-that-detected-a-610?r=4g37t1
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    Moc jsem toho na YouTube nenašel. Ale $4 mld antrhopicu od AWS, byli na training s trainium. Ale čistě HW, největší problém s adopcí je vlastní Neuron SDK. Trainium 4 už je blízko Blackwell. NVIDIA si s CUDA si zajistila slušný náskok.

Can Amazon compete against Nvidia GPUs?
    https://youtu.be/W_tZxabz-Ws?si=r8wiBwy0-aK7BDK7
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    FORTRESS: Nemam ani skills ani vzdelani ani praxi s predikcemi trhu (koupit a drzet pocitat nebudeme). Ale citil bych to asi takhle a hlavne takhle FORTRESS. Plest se muzu.
    FORTRESS
    FORTRESS --- ---
    RUDOLF: Možná nějakou klokaní jako minulej rok.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    RUDOLF: trainium 4 umožní prý interoperabilitu s NVIDIA, co to bude prakticky znamenat si počkáme.

Tady je to SDK: https://awsdocs-neuron.readthedocs-hosted.com/en/latest/
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    FORTRESS: nečekáš ani korekci na trhu?
    FORTRESS
    FORTRESS --- ---
    Moje předpověd je že "nothing ever happens" a pokud se bude zlepšovat AI tempem jaký vidíme i dál, tak to pojede ještě několik následujících let.
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    HNIZDO: jj, a ten ASIC je optimalizovaný pro anthropic, takže to nebude imho CUDA.
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    RUDOLF: vlastní ekosystém, zákazníkem je Anthropic/Claude, paralelně se dál jede nvidia pro osttaní klienty
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    Btw.. netušil jsem, že AWS si udělalo vlastní ASIC trainium. Musím se podívat, jestli je CUDA compatible nebo potřebuje vlastní ekosystém.

New Largest AI Datacenter — Not a Single GPU Inside
    https://youtu.be/N10w1KvFKNQ?si=KnH8v1tz_Qc_VnrL
    RUDOLF
    RUDOLF --- ---
    MAGUMI: spousta těch peněz měl tech industry ulitý v Irsku a myslím že v roce 2017 se zlevnilo, jak ty peníze dostat do US. A roky se čekalo, kde má smysl ten kapitál investovat. Nevěřím, že AGI bude v horizontu deseti let. Ale já říkám, že to má parametry space race. Tj. US vs China. A dokud nebude jisté, že AGI nelze dosáhnout, tak ani pád kapitálového trhu, nezastaví race. Protože je to strategický cíl US a China. Podle mě ekonomická krize nenastane kvůli AI, jen se ukáže že US bez AI neroste a z dopadu tarifů bude pěkná kocovina.

OpenAI je hlavně Microsoft a dokud MS bude používat modely od OpenAI, tak se nic nemění, i když OpenAI padne na hubu.

Je teď boj o AI výzkumníky, ty jsou královsky zaplacený a firmy se o ně přetahují. Ale od boku si myslím, že je rádi koupí jinde, nebo snadno založí něco vlastního a seženou investory.

Podle mě ani nevadí, že ty kapacity v Evropě nevybudujeme, pokud se bude moci pronajmout levněji, než by nás stála elektřina;-)
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    MAGUMI: jako takhle, už to co běží teď lze bez obtíží udržet. třeba takový google s tím nemá problém. čína taky ne. v tom problém není. to není bublina ale úspešný komerční provoz. co je problém je investice OepnAI do výkonu a vývoje, které rostou o dva řády rychleji než lze normálně ufinancovat, přitom si nejsem jist jestli to po nich někdo (trh) chce. takže pokud něco krachne, nebude to bublina, ale OpenAI. A to už dneska není celý trh ani zdaleka.

LAUNCHER: rozvoj civilizace závisí na zlevňování (=dostupnosti) energií veškerého druhu. Evropa se vydala opačným směrem, zbytek světa pokračuje vzghůru, Evropa tedy půjde do prdele. To je matematika.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    MAGUMI: No a shortujes ty US akcie, když tak pevně věříš tomu pádu v AI a zejména v US? 😊
    MAGUMI
    MAGUMI --- ---
    Kdyz uz tady spekulujeme, taky bych mel jednu predpoved - je to bublina, do roka praskne a bude z toho největší hospodarska krize od devadesatych let, ktera ze vseho nejvic dopadne na Spojene staty. Muzeme si za rok ty predpovedi porovnat. :)
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    HNIZDO: Tohle je mmj bohužel důvod, proč firmy v EU nemají v delším horizontu v AI žádnou šanci. S EU cenami energii to nejde. Sázka na klesající spotřebu energií bohužel nevyšla (já / nejen já jsem to říkal).
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    HNIZDO: Souhlas.

Ale na té druhé misce vah máš naloženo též masakr - pharma, robotika, autonomní řízení, nové materiály, reaktory a energetika obecně, optimalizace kde čeho.

Případně též industrial military complex včetně hacking tools, ovlivňování veřejného mínění, sledování zájmových osob nebo skupin, cenzuru...
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    HNIZDO: Ještě doplním že náklady na pouhý provoz se ročně odhadují na 24 miliard
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    LAUNCHER: Bavíme se tu o 1400 miliardách dolarů v příštích několika letech. Příjem mají 12 miliard ročně. To je dost jízda.
    LAUNCHER
    LAUNCHER --- ---
    HNIZDO: Plány na tu monetizaci jsou papírově jasně dané. Jednak ty reklamy o kterých píšeš, druhak očekávají vysoké konverze na platící zákazníky, Grok mi tu píše že až 8%+. Za třetí v rámci API služba pro další. Tohle má velký potenciál pro mnoho oblastí.

Samozřejmě, papír snese vše, realitu teprve uvidíme.

Jako tech optimistovi mi ty investice ale přijdou fér. V rámci soutěže o ty nej AI se bojuje o hodně a v mnoha segmentech zároveň, což láká a váže hodně kapitálu. Mé subjektivní hodnocení, plést se můžu.
    HNIZDO
    HNIZDO --- ---
    RUDOLF: very-IMHO, nejsem senior CEO, oni (zejména OpenAI) šíleně přepalují investice v honbě za AGI, aniž by měli plán na monetizaci stávajícího provozu, natož budoucího AGI. Brzo budou muset opustit free služby a minimálně zavést reklamy, imho to nebude stačit.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam