BONGI:
Ano, na demostrace jsem chodil...naštěstí mě to nepostihlo tak, že zde musim s pardonem moralizovat a poučovat že jsem tam BYL a také hrozit jakejma si potenciálníma hrozbama abych se cejtil jako znalostmi kypící hrdina, kterej pro samou úctu nebude pochybovat.
Já jsem si z toho odnesl spíše to, že jsem byl loutka, a dále na podobných mocenských předávkách křoví dělat nebudu - ale jak se řiká studenstvo (lidé bez rodin, odpovědnosti, zaměstnání) ideální materiál k revoluční taškařici - ano dostali mě, doufám naposledy.
Geopolitika v našem regionu nefunguje tak, že někdo nechá vývoj tak, že jakási "lokální veřejnost" a "lokální představitelé moci" si to tady "zkonfrontujou".
Ano byla vydána Gorbim (po dohodě s Reganem) tzv. Sinatrova doktrína, kdy si země východního bloku mohli začít rozhodovat o svých otázkách, ale to neznamená, že mocenské zájmy mocností ustupují. V důsledku to dokládá to i znamý telefonát samotného Gorbiho Adamcovi v samotném závěru - že Havel prezidentem prostě bude.
Lokální veřejnost neexistovala - díky fin. podpoře a vlivu západu byla vytvořena nová elita - z Charty - ostatní disidentší konkurenti byli odstavováni.
V tomto kontextu šlo o předání ať už to nazýváš jakkoliv (nevměšování jedné mocnosti, znamená v našem regionu předání.) To aby s tím byly dvě strany OK je přirozené (to proč to neklape na Ukrajině je jen důkazem).
Nasilí nebylo v ničím zájmu, jeho mírné formy posloužili k legitimizaci změny mocenského vlivu - viz. 17. listopad. Ano Rumunsko se nepovedlo, individualistické choutky tamnějších mocenských struktur byly velké. Ale to je vyjímka oproti převážné většině východních zemí, kde víceméně současně došlo k přechodu podobným (tzn. řízeným) způsobem a pochopitelně relativně poklidně (až na cílenou kachnu o zabitém studentovi - aby se to trochu hnulo) a do správných rukou. Můj děd (UVKSČ 5. oddělení) tvrdil, že za klidný průběh vděčíme rusákům, neni divu, protože silové složky ČSSR byly prolezlé od základu spolupracovníkama KGB apod.
Pokud bych měl mluvit o masakru, tak bych akcentoval říjen 1967, kdy se do studenstva střílelo.