DANYSEK: Podívej se, co jsou znaky pojištění, chytrolíne, už jsem ti to tu napsal spoustukrát (zejména pojistné riziko - výše pojištění). Např. u toho zdravotního pojištění je to evidentní - nejedná se o pojištění, protože nemáš vázané pojistné riziko (kuřák, astmatik, tlusťoch apod.) na výši pojistného.
Představ si to tak, že pojišťovna na pojištění domu proti povodním dá stejné pojistné u domu v záplavové oblasti a domu na kopci. Už to začínáš chápat?
Pojištění advokátů - chybí pojistné riziko vázané na výši pojištění - není pojištěním jak je definováno právem už přes 400 let...
Letectví jsem nečetl a neznám.
Zákonné pojištění odpovědnosti zaměstnavatele - chybí pojistné riziko vázané na výši pojištění - není pojištěním.
Povinné ručení - díky malusům a bonusům se jedná o pojištění, i když je povinné (stejně by se jednalo o pojištění, kdyby stát všem nařídil povinné pojištění domu např. proti povodním (tj. pokud by stát nestanovil, že výše pojistného bude 1 procento z hrubé mzdy vlastníka nemovitosti))
Takže, abych byl smířlivý, když už by jsi chtěl korektně diskutovat, tak můžeme o těch zákonných "pojištěních" mluvit jako o "innominátních smlouvách s prvky pojištění" - pak se dá říci, že většina těch zákonných "pojištění" má prvky pojištění, ale nejsou pojištěním. Aby byly pojištěním, musí mít určitě znaky - podobně jako dar není koupě, bo tam chybí penězi ocenitelná protihodnota (což SNAD chápeš). Podobně smlouva o (bankovním) účtu, která je vlastně jen innominátní smlouvou o skladování (depozitum irregulare) s prvky smlouvy o půjčce (mutuum), nebo smlouvou o půjčce s prvky smlouvy o skladování (tahle smlouva je dle římského práva nesmyslem, bo tyhle dvě smlouvy nejsou kompatibilní, zejména proto máme hospodářský cyklus).
Tak můžeme tvrdit, že sociální apod. pojištění je obsahem buď daň (dle mne a spousty dalších právníků) nebo "něco", co se dani velmi blíží (dle dalších právníků). S pojištěním nemá skoro nic společného kromě názvosloví - zejména proto, protože chybí pojistné riziko navázané na výši pojištění (příklad: Kdyby to bylo pojištění, tak člověk s rodinnou anamnézou infarkty, mrtvice, rakoviny by měl mít nižší pojistné než člověk, kde se členové rodiny pravidelně dožívají stovky. Naopak u zdravotního pojištění, kde by zdravý člověk s dobrou rodinnou anamnézou měl mít pojistné nižší.)
Proč myslíš, že jednou ze základních právních zásad je zásada, že právní jednání se hodnotí podle obsahu, nikoliv podle názvu?
Samozřejmě, že mám práva z Plzně, nejsem blbej, abych se dřel, když nemusím... :))) Pak mám LL.M. (Com.) z Anglie, ale tam už jsem se bohužel dřít musel (jinak to nešlo). Když už jsme u toho, tak v Anglii jsem studoval jako hlavní obory Contract law, Banking law, Insurance law a Tax law. :))