GILHAD: osobně vycházím z osobního soukromého přesvědčení, že státu a všem jeho obyvatelům je totální hovno po tom, jakou víru kdo vyznává. pokud vyznávání této víry neporušuje zákony země, které - co se vyznání týče - jsou rovnaké pro všechny víry a obyvatele. toto své přesvědčení prohlašuju za svobodomyslné.
pokud Svobodní se vymezujou proti islámu (ve smyslu článku Postoj Svobdných k islámu (a dejme odtušit, že i k jiným náboženstvím (ale to nikdo neříká))), tak mi to nepřijde svobodomyslné, protože se vymezují jen vůči jedné víře a ještě v této velice podivné době, kdy muslim z velké části pro velkou část společnosti nahradil jakéhokoliv dříve vybraného bubáka. zvlášť pokud nějaké negativní směry - útoky na víru, majetek, život, svobody, důstojnost - omezujeme právě na to jedno náboženství. on i pastafarián může nutit svou ženu chodit deset metrů za ním a ne že ne ... tak pokud Svobodní toto vymezení provozují, tak se imho vzdalují od toho, co sami - alespoň tak, jak já to vnímám - rádi deklarují, se jmenují.
o to asi tady celé šlo. já nechci, abyste byli obecní a specifický, já chci, abyste dostáli svému jménu. však já taky hledám, koho volit...
bohužel je to ale s vámi občas hodně těžký, protože míváte sklony nějaký Svobodný názor přeformulovat do názoru jiného (např. článek se samozřejmě netýká jen islámu...) a na jeho základě pak argumentujete. což jednak stěžuje protistraně vůbec nějak argumentovat a jednak děláte strašně černou práci, kdy kdovíjaký názor přeformulujete do názoru sama sobě akceptovatelného. ale ten akceptovatelný názor s tím původním nemá co (mnoho) společného.
když se vrátíme zpět k tomu Postoji, tak se tady úplně všichni shodujete, že islámu se týká první věta (zákaz ovlivnění šaríou) a zbytek je společný všemu. v tu chvíli se moje svobodomyslné já ptá: proč tedy nenapíšou, že stát je sekulární a víra nesmí ovlivňovat zákony. tečka. ? tím by bylo za mé učiněno zadost a já bych si třeba našel tu pravou stranu.
bohužel to tak není, což mě třeba osobně dosti vadí. já jsem rád svobodomyslý a nechci aby mou svobodomyslnost někdo využíval ve směru vymezování se vůči jedné skupině obyvatel (od islámu přes ekoteroristy až po sluníčkáře milující pravou pražskou kávu...). proto mám se Svobodnými tento dlouhodobý problém.
jinak problém integrace vidím úplně jinak, ale to je teď jedno...