• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    PAULMUADDIBStrana svobodných občanů 1.56% v parlamentních volbách.
    Než získáte přesvědčení jací Svobodní jsou podle toho, co se píše zde v klubu, podívejte se prosím nejdříve jestli diskutující mají se Svobodnými něco společného zde [ FRONEMA @ Strana svobodných občanů 5.24% v eurovolbách. Gratulujeme ]
    rozbalit záhlaví
    MUADDIB
    MUADDIB --- ---
    PLANDAK: hele kámo, tvoje bludo o tom co bych zavedl je těžká projekce... s tím já asi nic neudělám a asi se mi ani nechce :)

Silnější pes mrdá i teď, nebo snad ne? Koneckonců, příjde Ti stát jako něco jiného než "velká "legální" mafie"?

1. demokracie tu není (spíše oligarchie)
    2. vlastně je tu forma nevolnictví (ve které mají poddaní iluzi svobody)
    3. já nic zavádět nechci, jen mně sere že mně okolí nutí být součástí současného řádu.

Tím bych to asi uzavřel, protože neustále reagovat na rozvádění toho co jsem neřekl ve smyslu toho co "bych udělal/zavedl" formou věštecké koule... mně nebaví... nicméně, pokud bys měl zájem o skutečnou, racionální a hlavně slušnou konverzaci... tak dej vědět ;)
    PLANDAK
    PLANDAK --- ---
    MUADDIB: Takze bys zavedl "uskupeni" kde by hlidali jiz zmineni securitaci na ktery by kazdej z vysoka kaslal(nebo mas predstavu ze by meli vyzbroj ala Blackwater???) Soukrome soudy u kterych by nestrannost zajistoval kdo? Protoze tvoje srovnani s mafii se mi naopak zda naprosto presne. Fungovalo by to na principu "silnejsi pes mrda" a kdo se mi nelibi nebo nedela to co chci dostane kulku protoze ja mam zbrane a valku o nadvladu jsem vyhral. Jinak receno chces misto demokracie zavest otroctvi ci nevolnictvi :-D
    NJAL
    NJAL --- ---
    WANTON: Noo, zase za takovy blbce lidi nemej... Jeste dost si jich v roce 1989 pamatovalo dobu pred 1948...
    WANTON
    WANTON --- ---
    DANYSEK: Za ty tři odstavce se sluší ti odpovědět, i když upřímně není moc na co.

Mýtné je příklad odvětví, které za středověku fungovalo (v některých zemích Evropy byly soukromé i silnice) v pohodě soukromě, pak tuto službu zestátnil stát a nyní se zase občas objevuje soukromě. Byl to příklad.

Soudnictví za středověku rovněž fungovalo soukromě a to v nejedné zemi Evropy. Jak by soukromé soudnictví fungovalo dnes však vyžaduje představivost a mít načteno historii a právo, jak to dnešní pozitivistické (krajně levicové), tak přirozenoprávní, tak to historické středověké...

Takže tvoje poslední věta má správný obsah, jen má špatného adresáta.

Je to dost neuvěřitelné, že si lidé v roce 1989 neuměli představit, že by pekárny apod. byly soukromé, že jo? Dokáži pochopit, že s pekárnami je to více šokující než s tím soudnictvím, když u nás nebyla soukromá pekárna jen 40 let. ;)

Takže jsem tolerantní, když si lidé jako ty nedokáží představit soukromé soudnictví a právo, když u nás v Evropě nebylo cca 200 let, co se týče práva, a cca 700 let, co se týče soudnictví... Přeci jen o trochu více let více než pekárny. A právě proto když měli lidé problém v roce 1989 se soukromými pekárnami, tak nemohu doufat, že by představu soukromých soudů přijali lépe.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    WANTON: nam vyrostly hned po revoluci na malem dvacetitisicovem meste soukrome pekarny dve (vedle tradicnich zdroju). A rodice me do nich posilali.

Ale ano, ty zjevne cinis rozdil mezi vyberem myta vykonavanym clovekem posazenym do nejake kukane a nejakym technickym prostredkem, ktery na zaklade stejne objektivnich udaju (nekudy projedes) dosahne tehoz vysledku.

Tebou zminovane soudnictvi uz tak exaktni neni. To neni o nejake nule nebo jednicce (auto neprojelo ci projelo), ale o komplexnim posouzeni aspektu. Ergo prestan chlastat, hulit, whatever a zapoj tu vec na krku - ktera skutecne neni jen zaklopkou branici zatekani deste do krku... :)
    WANTON
    WANTON --- ---
    DANYSEK: Klasický protiargument. Ani dvě jablka nejsou vždy stejná a vždy se dá argumentovat, že srovnáváš jablka s hruškami, i když jsou to obě jablka...

Tvoji rodiče byli také mezi těmi, co si v roce 1989 nedokázali představit, že by pekárny apod. byly soukromé?
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    WANTON: srovnavas nesrovnatelene.
    WANTON
    WANTON --- ---
    DANYSEK: Samozřejmě, jako je šumafuk, zda je soudce podnikatel nebo zaměstnanec státu.
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    WANTON: jak rikam - je to sumafuk, jestli tam sedi clovek fyzicky, nebo jej zastoupi nejaka technika. Na principu to nic nemeni.
    WANTON
    WANTON --- ---
    DANYSEK: A je šumafuk, kdo je příjemcem inkasované částky. To mýtné je jen příklad, jak to fungovalo za středověku a jak to funguje nyní, i když třeba v Itálii jsou někdy na dálnicích výběrčí mýta stále lidé.

A u toho soudnictví v obchodních věcech za středověku se nic neplatilo, byla to čestná funkce být "soudce", odměna byla prestiž. Obdobně jako funkce v administrativě byla před 20. století často pouze čestná, bez finanční odměny.
    WANTON
    WANTON --- ---
    SADY: Z tvého pohledu se to tak může jevit. Např. u nás v roce 1989 si lidé nedokázali představit, že by pekárny apod. essential služby byly soukromé. Je toho spousta, co si lidé nedokáží představit. A je to holt osud průměrných, že si nedokáží představit, jak by mohli fungovat složitější věci jinak, než jak fungují nyní. Proč vymýšlet parní stroj, když máme už staletí koně...
    DANYSEK
    DANYSEK --- ---
    WANTON: jestli stoji na moste clovek, nebo jestli jeho (manualni) praci zastoupi nejaky technicky prostredek (napr. ten satelit) je v konecnem dusledku sumafuk. Ani v tom stredoveku onen vyberci myta nebyl zpravidla konecnym prijemcem inkasovane castky.
    SADY
    SADY --- ---
    WANTON: promin, ale argument s vybiranim mytneho, kdyz jsme se bavili o fungovani soukromeho prava je trosku... mimo
    WANTON
    WANTON --- ---
    SADY: Chybí ti představivost. Mýtné se za středověku vybíralo tak, že na mostech stál výběrčí mýtného a každého skásnul. Když dnes někdo mluví o zavedení mýtného např. na dálnicích a argumentuje, že to fungovalo již za středověku, tak nechce výběrčího mýtného na každém mostu, ale satelitní nebo mikrovlnný výběr mýtného. Stačí myslet a všechno jde.
    WANTON
    WANTON --- ---
    Dělal jsem si test – D-FENS Weblog
    http://dfens-cz.com/kompas_idnes/

Politický kompas - iDNES.cz
    http://volby.idnes.cz/kompas.aspx
    SADY
    SADY --- ---
    WANTON: fajn, to ze se ten svet drobne zmenil asi nehraje roli... tak muzem to zkusit, kdyz svobodni vyhrajou ve velke mire napric "zapadem"... omlouvam se, ale bud mi chybi predstavivost, jak to do dnesni doby rozumne prenest nebo to preneseni nutne prinese stredoveka omezeni jiz bych byl nerad ucasten
    WANTON
    WANTON --- ---
    SADY: Středověké obchodní právo bylo zcela soukromé včetně soudů. Všechny dnešní obchodní zákoníky po Evropě z něj vychází.

Trestní právo dneška je jen hypertofovaná odpovědnost za škodu dle občanského práva - jak fungovala v praxi včetně soukromých soudů víme např. ze saské Anglie před Vilémem Dobyvatelem.

Samozřejmě jsou to jen příklady, jak právo a soudy mohou fungovat soukromě. Když to šlo za zaostalého středověku, tak nyní, v moderní době, to musí jít rovněž.
    SADY
    SADY --- ---
    SADY: a btw. k bodu jedna by treba pomohl nejaky lepsi fungujici priklad systemu nez napr. mafie... je? myslim ze ne, takze praxe nula a pouhe dohady
    SADY
    SADY --- ---
    MUADDIB:
    1. neco jsem cetl a neni to lepe fungujici, jen jinak se spoustou jinejch neresitelnejch problemu
    2. a v trestnim?
    3. prekroutil jsi to, ale fajn, me to jen zajimalo

tobe tez paule :D
    MUADDIB
    MUADDIB --- ---
    SADY:
    1. Koncept "soukromého práva" je vcelku komplexní, doporučuju něco načíst. BTW fakticky to stejně existuje viz třeba mafie...
    2. V občanském právu? to si s klidem dokáže přestavit :D
    3. lulz, listuj třeba historií... tyhle výstřiky: něcos někde ani nezmínil (teda zmínil, ale já reaguju JEN na tohle a ty máš povinnost u každého svého příspěvku vypsat všechny svoje světonázory, protožy ty které sice zastáváš, ale nezmínils, tak ty ti vmetu do xichtu) mě fakt baví :D

Dobrou noc ;)
    SADY
    SADY --- ---
    MUADDIB: tak:
    1. jak bych vymahal na soudu neco po nekom kdo to neplati a jakym pravem by k tomu byl ten clovek prinucen, kdyz ne platnym statnim zakonem
    2. fajn, takze sekuritakci misto policajtu, to by mozna zas tak velkej rozdil v realu nebyl, ale soudy vzesle z komercni souteze?!?
    3. protoze jsi s klidem odpalil vojaky, ale to co se potreb kazdeho obcana tyka casteji jsi nezminil
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam