• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    GATTA_NERAJedináčci- výhody a nevýhody
    POZITRON
    POZITRON --- ---
    ahoj, hlasim se, taky jsem jedinacek a jsem spis samotarska, presne jak tady psalo mnoho lidi nize. sice jsem mela obdobi, kdy jsem se snazila bejt spolecenska, ale silene me to psychicky vycerpavalo, tak jsem se na to vyprdla. :) co se tyce kolektivu, tak jsem v podstate nikdy nikam vylozene nezapadla, mozna az na jednu malou vyjimku, ale ani tam to neni idealni. dela mi problem bavit s vetsi skupinou, s jednotlivci je to lepsi.
    jinak dalsi veci, kterou pricitam svymu jedinackovstvi, je fakt, ze je mi mnohem prijemnejsi pritomnost starsich lidi - je mi 26, ale mnohem radsi se bavim s lidma okolo treba takovy ctyricitky a klidne i vejs, kdezto s vrstevniky si moc nerozumim.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PIZI: Ehm, to je skutečně fundovaný web, zejména když si evidentně plete dohromady psychologii a psychiatrii. O psychoterapii ani nemluvím. Nemám moc náladu se tím prohrabávat, ale poněkud to připomíná scientologickou rétoriku proti psychiatrii.
    http://www.cchr.cz/cchr.php

    A i nepříčetní profesoři psychologie jsou smířeni s tím, že věda je jen malá část jejich oboru. To se ovšem netýká současného systému tvorby diagnostického manuálu, kde na diagnózy z oblasti psychiatrie jsou uplatňována stejná kritéria, jako na zbytek ostatních chorob a poruch. Ano, jen místo rentgenu či odběrů krve jsou nástroji standartizované testy, ale tak jako tak jde o přítomnost či nepřítomnost jasně definovaných symtomů a je jedno, jestli tím symptomem je horečka, zarudlé mandle a zvýšená sedimentace, nebo bludy, rozpad myšlení a slovní salát.


    Mám drobnou otázku - klikl si alespoň na ty moje odkazy? Raději se neptám, jestli ses pokusil pochopit konstrukci DSM z toho co je psané na wikipedii (když už tedy pro primární zdroje by bylo potřeba zajít do knihovny.)
    No to je jedno - je to tady mimo mísu. Ale už ten argument s tím počtem diagnoz zavání prostou demagogií, protože ty počty nejsou zapříčiněny ani tak tím, že by se více chování považovalo za vadné, ale ve změnách v chápání diagnostiky.

    Když to zjednoduším, tak namísto schizofrenie a maniodeprese se začalo rozlišovat na různé schiozofrení poruchy, afektivní poruchy a a schizoafektivní poruchy. Takže i kdyby "druhů" schizofrenií a maniodepresí bylo stejně, jako schizofrenních a afektivních poruch, stejně ti to naroste o třetinu ve schizoafektivních.

    Ale pořád se bavíme o nálepkách, nikoliv o počtech nemocných.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    GATTA_NERA: No, aby toho nebylo málo, tak jsem se ještě v osmnácti letech odstěhovala na druhý konec republiky, takže se mi nestává to, co většině známých, že bych třeba na ulici potkala spolužáka ze školy nebo někoho, kdo vyrůstal ve stejné ulici. To mě trošku mrzí, ale zas tak moc ne :o)
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    TAPINA: no vidíš já to měla naopak, chtěla jsem mít okolo sebe lidi, ale moc jich nebylo, i tím, že bychom se sourozence někam vyrazili nebo něco společně dělali a na to by se nabalili další. Samotnému dítěti se špatně hledá společnost.
    Často jsem se stěhovala a ty sociální vazby mi chybí, navíc přátelé se často mění, rodina zůstane
    PIZI
    PIZI --- ---
    ZUZKAOU: Je to z clanku

    http://arachnoid.com/psychology/index.html#

    Ktery prave tvrdi, ze to na dukazech zalozene neni.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PIZI: no - tak počty nozologických jednotek se rozšiřují ve všech částech DSM, nikoliv jen v té psychiatrické. A překvapivě to neznamená, že jsou lidé víc nemocní. Jen to vypovídá o změnách v chápání diagnostiky.
    A naopak - v současnosti je hodnocení psychiatrických záležitostí daleko více svázané práve se subjektivním hodnocením pacienta, popřípadě s jeho well-being, než třeba v 50. letech.

    Filozofie DSM je trošku složitější a vlastně neustále v pohybu. Anglická wiki to má docela slušně popsané http://en.wikipedia.org/wiki/Diagnostic_and_Statistical_Manual_of_Mental_Disorders

    Mno - nemá moc smysl to číst bez pochopení konceptu na důkazech založené medicícny. (hodí se k tomu i historie psychiatrie, ale to už je nadstavba ;-) )
    http://en.wikipedia.org/wiki/Evidence-based_medicine
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    PIZI: to jo to jsem napsla nize..
    PIZI
    PIZI --- ---
    TAPINA: Muj pripad taky. V detstvi marne snahy spise proto, ze se to tak prece ma delat. Pak uvedomeni si, ze to delam ne kvuli sobe, ale kvuli nim. Uvedomeni si, ze vedomi vlastni hodnoty prece cerpam od sebe a ne od druhych. (locus of external evaluation) a mnohem spokjenejsi zivot od chvile kdy jsem se vykaslal na to delat veci proto, ze je tak delaji vsichni ostatni.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    A obávám se, že když je někdo od přírody introvert, tak mu snahy o "začlenění se do kolektivu" a "dělání toho, co je přece normální" můžou akorát tak na psychické poruchy zadělat. Jako dítě jsem se hrozně snažila být součástí kolektivu a těžce jsem nesla, že mi to moc nejde, měla jsem sebevědomí na bodu mrazu. Teď je to mnohem lepší, mám kolem sebe jen ty lidi, se kterými je mi dobře, a i když jich je málo, tak jsem spokojená.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Já mám partnera, který je velice sociálně aktivní, má milion přátel a milion "bandiček, se kterýma se dá někam vyrazit", což mi velice vyhovuje, protože nemusím sama udržovat kontakty za všech okolností, ale když chci, vím, že se můžu na nějakou společenskou akci kdykoliv přidat.
    PIZI
    PIZI --- ---
    ZUZKAOU:


    Decide for yourself. Here is a list of years and the number of conditions identified as “mental illnesses” in the DSM for that year:

    Year Number of conditions
    1952 112
    1968 163
    1980 224
    1987 253
    1994 374

    Based on this table and extrapolating into the future using appropriate regression methods, in 100 years there will be more than 3600 conditions meriting treatment as mental illnesses. To put it another way, there will be more mental states identified as abnormal than there are known, distinct mental states. In short, no behavior will be normal.
    GATTA_NERA
    GATTA_NERA --- ---
    PIZI: ano, normu dělá statistika společnosti a to se pořád mění.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    PIZI: mno základem psychiatrických diagnóz (ať už poruch, nebo nemocí) je především to že je v tom dotyčnému špatně a nebo tím ubližuje okolí, popřípadě obojí.

    Pokud je někdo skutečně spokojený samotář, tak to je jeho povahový rys, nikoliv porucha. Pokud je někdo osamělý, protože neumí navazovat vztahy tak, aby ho to nezraňovalo, tak pak má smysl uvažovat nad diagnostickými škatulkami.

    Mluvím tedy o odborné "klasifikaci", to že někomu spokojený samotář přijde divný a snaží se mu pomoci, i když o to nestojí je něco jiného.
    PIZI
    PIZI --- ---
    BAARKA: prirozene znamena neco ve smyslu pritomne od okamziku zrozeni, nikoliv ziskane pobytem v kulture. Kdyby to bylo prirozene, nebylo by to treba do lidi vstepovat kulturne. To cemu rikas prirozene je spise neco jako "normani v dane kulture".
    PIZI
    PIZI --- ---
    BAARKA: Psychicka porucha je vetsinou vymyslena jako odlisnost od normy. Ne neco objektivne porouchaneho. Je nesmysl nutit nekomu ze ma poruchu pokud je spokojeny a nikomu neublizuje.
    PIZI
    PIZI --- ---
    BAARKA: ano nosit saty a chodit v obtach neni prirozeny. Neni prirozeny jezdit autem, neni prirozeny milion veci, ktere denne delas.
    ANICHQA
    ANICHQA --- ---
    pres 13 let, cestinu mam dobrou, kdyz nepouzivam carky a hacky, jinak si trosku vypomaham automatickou kontrolou pravopisu ;-)
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    ANICHQA: jak dlouho tu zijes? mas velmi dobrou cestinu:)
    BAARKA
    BAARKA --- ---
    ECLECTICA: ja to mam podobne.. a obcas mi je lito, ze ostatni maji ty svoje bandicky, s ekteryma jsou porad a jezdi ma vylety pravidelne, pravidelne chodi na kafe a ja jentak pendluju a moc se radsi nikde neohrivam..zajimalo by me, jestli to je opravud tim, ze jsme zvykly zit jen asmi se sebou od detsvi.
    ANICHQA
    ANICHQA --- ---
    Ja jsem hlavne soucasti sebe sama.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam