• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    BYDKUNITY 3D
    * Unity 3D *
    =========
    RECOMANDED version : 2019.4.X
    ( dont have reordable list, arrays, etc.. but isnt laggy )

    Great community, tutorials and many assets for all.

    * CodeMonkey tutorials *
    https://www.youtube.com/channel/UCFK6NCbuCIVzA6Yj1G_ZqCg

    * Core *
    Unity Real-Time Development Platform | 3D, 2D, VR & AR Engine
    http://unity3d.com
    http://infiniteunity3d.com

    * Tutorials *
    https://twitter.com/SebastianLague
    https://www.youtube.com/user/Brackeys
    Unity C# and Shader Tutorials
    https://catlikecoding.com/unity/tutorials/
    JacksonDunstan.com
    https://jacksondunstan.com/

    * Assets *
    Humble Bundle | game bundles, book bundles, software bundles, and more
    https://www.humblebundle.com/

    * Library Unity tools *
    GitHub - zalo/MathUtilities: A collection of some of the neat math and physics tricks that I've collected over the last few years.
    https://github.com/zalo/MathUtilities

    * Audio systems explain *
    Blog - John Leonard French
    https://johnleonardfrench.com/articles/10-unity-audio-tips-that-you-wont-find-in-the-tutorials/

    * Recommended *
    https://twitter.com/AlanZucconi
    https://twitter.com/OskSta
    https://twitter.com/minionsart /
    https://www.patreon.com/posts/tutorial-list-10663597

    Jakou Unity verzi pouzivate?

    3 hlasy od 3 respondentů

    rozbalit záhlaví
    MAIMONIDES
    MAIMONIDES --- ---
    SHIGORBIRDMAN: Stability, grafiky, vhodnosti pro větší projekty:)
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    MAIMONIDES: ktery limity mas ted na mysli? :)
    MAIMONIDES
    MAIMONIDES --- ---
    SHIGORBIRDMAN: Na mikrohru pěkný. Myslim, že to adekvátně demonstruje limity vývojové platformy.
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    Unity Web Player | WebPlayer
    http://dl.dropboxusercontent.com/u/19916467/ScreamingCubes/WebPlayer.html

    Vikendove radeni v Ludum Dare a Unity.... jsem s vysledkem celkem potesen, prestoze jsem dost casu zabil na typickych blbostech.
    MAIMONIDES
    MAIMONIDES --- ---
    RUTHAN: Scéna je seznam odkazů na assety, unity i unigine má textovou serializaci.. Nebylo to jednoduchý, ale podařilo se.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    MAIMONIDES: Vzhledem k tomu, že všichni hlavní hráči (Unreal, Unity a Crytech) mají teď free verzi, tak se mi takový chování, nezdá jako moc dobrý nápad. Byť teda free v pravém slova smyslu je jen Unity protože, Epic a Crytech po tobě chtějí peníze, až potom co něco vydáš a ta hra vydělá.. Což je, ale z pohledu, mé "oblíbené" pozice volaCoToPlatí (aka producent), daleko lepší.

    Ale to co píšeš, níže je daleko zajímavější, měl zajímal Unity a portování na jednotlivý platformy.. ale jestli sem správně pochopil, tak vy jste překonvertovali projekt z Unity na Unigine, což by mě nenapadlo, že se rozumně vůbec dá.. čekal, bych že ty sceny, rozumně nepřevedeš.
    MAIMONIDES
    MAIMONIDES --- ---
    Nemají free verzi ve smyslu Unity free, nicméně jejich eval kit umožňuje vyzkoušet si všechno, ale hru z toho neuděláte. Myslim, že je to záměrná politika. Nechtějí mít milion neplatících zákazníků jako Unity a komunitu, kterou nelze v jejich skromném počtu ukočírovat. Spíš si v klidu zdokonalujou engine, mají jednotlivé bohatší zákazníky a zjevně jim to v Omsku stačí a pokud to tempo vydrží, tak za rok dva nebudou mít naprosto žádnou konkurenci.

    RUTHAN: Nic takového neexistuje, protože nemají komunitu ve smyslu Unity. Mají jen platící zákazníky, tj menší firmy, jiné nadšence jako nás, co si to koupili a nedělaj na fulltime myslim nemají.
    Žádný AAA studio taky zatím nedokázali přesvědčit. Mají dost lidí mezi z firem kolem vojenskekch simulátorů a pár projektantských studií.
    Co se týče importu, tak konverze unity scene souborů byl vopruz, workflow pro import assetů taky, ale podařilo se nám to.

    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    MAIMONIDES: nemaji free verzi, maximalne to eval SDK. ten seznam jsem se schvalne dneska koukal, na vic jak 8 let vyvijeny a prodavany engine je to dost chabe.

    MAIMONIDES: jj, to me na nich sere, hlavne ze masti nove featury, ale spousta veci zustava neresenych / je dost na hovno, ignorovane roky
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    MAIMONIDES: zrovna poctivej interpret, navic c syntaxe, moc neocenim, jinak budiz, podle toho jak to popisujes to vypada pouzitelneji, jen me prekvapuje, ze na tom s vyjimkou tech simulaci nikdo nic neudelal.

    Nicmene pro mne osobne je 10k dolaru proste mimo misu :)
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    MAIMONIDES: Jasně, tohle je to menší zlo, ale stejně je to voprus, kdy si chtějí v nějakym CRMku vést seznam potencionálních klientů. Je to asi stejně chytrý, jako poviná registrace u NV pro stažení Physxu.. Samozřejmě může být i hůř.

    Nicméně, trial pořád neni free verze a kdyby byla, pak by mě pak zajímala klasická porovnávací tabulka, co je ve free verzi a co je placený.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    MAIMONIDES: Kazdopadne budu vdecnej, kdyz mi z hlubin internetu, vyhrabes nejaky video, jak se s tim editoru pracuje a, kde bude neco jinyho, nez rotace posouvani, objektem v jednom okne a predtim pekne zdlouhy import 3d modelu.
    MAIMONIDES
    MAIMONIDES --- ---
    RUTHAN: Jim napíšeš vhodně formulovaný email a oni ti udělaj demo účet a stáhneš si eval kit a je to. Žádná byrokracie.
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    MAIMONIDES: Ja jsem se na ten, jejich web dival, nez jsem psal.

    Evaluation kit po registraci + UNIGINE SDK is available on a per-case basis. Tomu free verze fakt nerikam, nebo jsem neco prehlidnul?

    Ty showcasy jsem prochazel nedavno a ted znova, porad me to nepresvedcilo. Kdyz se podivas na to co vyslo, tak 2x strategie, jednou ji delali samy, podruhy to vypada jako reskin a 2 podivne, osklive onlinovky na urovni Tabula rasa a z toho jedna uz hodne dlouho jen ve stavu dema. Plus jedna "kvalitni" hra na iOS.

    Zdrojaky furt dobry. Co se tyce tech dalsich platformem, zkouseli jste to zbuildit, fakt to funguje, kolik je s tim dodatecny prace pri portovani? Protoze bych rek, ze v tohle je na tom Unity se vsema svejma chybama porad dobre.

    Ze, mam Unity spoustu neresenych bugu s tim souhlasim, ale uz je to jak vec, na kterou jsem si u velkych middlewaru a softu zvyknul, pak jde jen o to, jaky jsou workaroundy a jak je to kriticky problem.
    MAIMONIDES
    MAIMONIDES --- ---
    Na Unity existuji roky stary nereseny chyby, texturovy memory leaky, spatny stiny v urcitych scenach, nefunkcni dynamicky loadovani vetsich map, 350k stromu ve scene. Nahlaseny, reprodukovany veci a nic. Leta.
    MAIMONIDES
    MAIMONIDES --- ---
    RUTHAN: Dohledej si informace, nez zacnes psat.
    Zdrojaky 20k per platforma, ale neco usmlouvas:)
    Maji free verzi a neboji se ji zverejnit.
    Editor ma normalni gui. A je tam i konzole. Oboji ma smysl.
    Co se tyce referenci a projektu, koukni na unigine stranky. Je tam prehledny seznam vcetne release statusu.
    Co se tyce supportu, narozdil od Unity proste funguje. Maji na support celkove asi 3-4 lidi, cely tym 15 a narozdil od Unity to staci. Na foru je mene lidi nez na Unity a nejsou to dementi a idioti jako na Unity.
    Multiplatformni podpora me nezajima.

    "Co se tyce tech 10k lidi na foru.. tohle zase muze mit tu nevyhodu, ze budes ten prvni blbec, ktery se s necim bude morit a pak zjisti, ze je to bug, nebo ze to ma tyhle a tyhle nevyhody, ktery bys k Unity vygooglil hned."
    Takhle uvazuji Unity lidi... Na Unigine se proste rovnou zeptas. My mame taky placeny support a odpoved je do tech 24-48 hodin. Unigine navic nema zadny bug list - vsechno co je nahlaseny je do mesice opravene.

    mmo, 7 lidi:)
    RUTHAN
    RUTHAN --- ---
    SHIGORBIRDMAN: Unigine, nevyhoda cena. To je slozity, jelikoz Unity platis per clovek a kdyz mas jeste mutiplatformni, tak platis, jeste per platforma a pak to pri 6 lidech (7x 30( Pro + Pri iOS/Android) a od vic vyvojaru je Unigine levnejsi. A jeste si myslim, ze ceny upgradu, nebudou tak vysoky, protoze Unity, kdyz povysi na novou verzi, tak po tobe chce dalsich tusim 600 dolacu.
    Unigine, ted vymeknul, driv mel na netu peknej cenik a mel tam i zdrojaky za rozumnou cenu, Unity zdrojaky dat kdovi za kolik a nich v tom delat neco vetsinoho s tim jejich single thread resenim atd.. asi nebude nic hezkyho.

    Samozrejme nejvetsi voprus, je ze nemaji free verzi a ze se boji ji zverejnit.

    MAIMONIDES: Ja jsem hledal na youtube, nejaky videa s praci v editoru, protoze toho bych se fakt bal, protoze pekny technologicky demo me uz nepresvedci. A nasel jsem vsehovsudy 2 videa, ktery byly asi rok stary a tam se ukazovala maximalne jednoducha manipulace s objekty a k tomu se v editoru psali do console commandy, aby se vubec neco delo.

    Je mozny, ze je to azbukou, ale k tomu Syndicates of Arkon, Kaos, jsem nasel jen asi 2 fakt mizerny videa, ktery nevypadaly jako z hotovych her. A ta multiplatformni podpora, zkouseli, uz jste to?, aby to nebylo jen na papire.. Protoze, to vypada hodne PC oriented a hodne Linux oriented v tom blbym slova smyslu.. viz ta console v editoru pro bezny operace, namisto GUI.

    Prave toho supportu, pri tak malym poctu lidi jsem se teda bal, ze to maji vsechno v ruce, 2 genialni rusaci, kteri na support nemaj cas. Unity ted mam placenej support, ktery by snad taky mohl fungovat. Co se tyce tech 10k lidi na foru.. tohle zase muze mit tu nevyhodu, ze budes ten prvni blbec, ktery se s necim bude morit a pak zjisti, ze je to bug, nebo ze to ma tyhle a tyhle nevyhody, ktery bys k Unity vygooglil hned.

    Moc by me zajimalo co na to delate (zanr) a v kolika lidech.
    MAIMONIDES
    MAIMONIDES --- ---
    Předevšim má člověk fakt radost z toho, jak všechno funguje.
    Nic nepadá(beze srandy), nic nelaguje. Plně streamovanej svět samozřejmost, funkční okluze samozřejmost, perfektní voda samozřejmost, obloha, stíny, všechno..

    Pokud je něco špatně, je to obvykle v tobě. Pokud objevíš bug, do 48h ti Manguste z Unigine podpory odpoví a buď si řekne o demo projekt a nebo rovnou chybu akceptuje a napíše opraveno v příštím sdk(který neni jak měsíc vzdálenější). A hlavně, na foru neni 10k lidí, co ti budou vysvětlovat, že to tak neni, že se mýlíš, že si idiot, že toho chceš moc atd. Prostě Unigine chybu opraví a jde se dál. Lidi z Unity(jako jsme byli my) z toho měli šok. A to má Unigine asi 15 lidí a podporuje podobný platformy(Windows Linux Mac OSX PlayStation 3 iOS Android)..
    MAIMONIDES
    MAIMONIDES --- ---
    SHIGORBIRDMAN: My v něm už asi rok pracujem a:
    - Existují na něm dodané vojenské simulace apod(což jsou hry pro vojáky) a potom pár ruských her. Syndicates of Arkon, Kaos..
    -Cca 10k dolarů, nic nepřekonatelného tedy. Eval verzi ti dají na požádání s full přístupem k dokumentaci, examplům atd, firemni registrace atd neni potřeba ani na plnou.
    -Aktivní stav je měsíc co měsíc nová verze, kde v každý jsou hmatatelný novinky a pocit fakt fest práce. Dokumentace jde na 99% s dobou a je velice rozsáhlá. Nic co bys znal v Unity:)
    -Render apod je jiná liga než unity. Rychlejší a hezčí.. Fyzika má vše, na co si vzpomeneš.
    -Editor nemá asset browser(bude asi za 1/4 roku), jinak je velice dobrej.
    -c# nemá, zato je ten scriptovací jazyk poctivej interpret a umožňuje snadnou integraci c++ pluginů. c# pluginů taky. Naše jádro je v c# a žádnej problém.
    -asset store to nemá:) My v unity ass storu nakupujem assety taky:) Ale pluginy na gui apod nepottřebujeme, unity ma qtlike gui, který je rychlý a umí všechno:)


    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    MAIMONIDES: na ten jsem poprve koukal.... 8 let zpatky? vic? kvuli fyzice jsem tenkrat dokonce mluvil o tom, ze by ho mozna melo smysl licencovat :)

    zakladni vytky proti uniginu
    - prakticky nikdo na nem nikdy nic neudelal (resp nedodelal), existuji benchmarky, existuje oil rush, existuje par nepovedenych, prevazne ruskych pokusu, v nekolika pripadech vim ze si licencori radsi vzali neco jineho
    - byval celkem drahy, a ted uz je dokonce per case, timpadem pro me osobni hratky automaticky ignorovan, snazi se tlacit jako "velky" engine, sdk jen za firemni registraci atd, informace utajovane a nepristupne pokud uz nemas koupeno....
    - netusim aktivni stav, kdyz jsem pred lety zkousel sdk, byl to velmi dobrym dojmem pusobici engine a zbastlene temer nepouzitelne tooly - uz nevim s kym jsem se to bavil o uniginu cca pred rokem, ale tvrdil mi, ze to porad plati

    Dojmy z benchmarku a dem, nijak zvlast rychle, na to co zobrazuje, potesila slusne vypadajici fyzika. Modernejsi a schopnejsi renderer nez unity (aspon driv to platilo, ja uz davno spicku nesleduju), teoreticky by to mohlo byt rychlejsi a trochu spolehlivejsi nez divoky unity c / net bastl.

    Na druhou stranu, vazne pochybuju, ze by mel sanci nejak prekonavat nebo dorovnavat to, co je na unity dobre - cili C# jako "skriptovaci" jazyk, editor, editor skripty, tuny volnych informaci, cena :)


    Jestli s nim mas nejake zkusenosti, klidne se pochlub / oprav mne :)
    MAIMONIDES
    MAIMONIDES --- ---
    SHIGORBIRDMAN: Koukni na Unigine.
    SHIGORBIRDMAN
    SHIGORBIRDMAN --- ---
    Porad je to unity of love and hate... chtelo by to overhaul (a do hajzlu s kompatibilitou) na spoustu veci, pak bych to byla sama laska a socialni jistoty, ale nejak v to neverim :) ale ve srovnani s konkurenci....
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam