• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    XARGHREMOSKA ...recepty, tipy & triky
    XARGH
    XARGH --- ---
    jednoduchy recept na peceny lilek z remosky: lilek pokrajime na centimetrova kolecka, dno remosky vytreme olivovym olejem, vlozime lilky v 1 vrstve, znova zakapneme olejem a cca 3/4h zapekame, az lilek zhnedne (neprehnat!)
    na zaver posolime, popeprime a popr. posypeme tymianem.



    chystam se pect cele kure, ma nekdo ozkouseny, mazacky recept na kure v remosce? nejlepe treba na bramborach, aby to bylo rovnou i s prilohou?
    DOMINIQUE01
    DOMINIQUE01 --- ---
    FILTHY_SAD_EMO: díky za recept, zrovna jsem se buřtama totálně přecpala. Ňamka.
    Remosku nefotim, mám teflonovou, zvládla to v pohodě ;)
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    a vyhlašuju quest: vyfoť svoji remosku předtím a potom!
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    děkuju - umyl jsem jarovou houbičkou a pak mokrou houbičkou do čista. a pak usušil - vypadá to, že to nikam nezateklo.

    recept: hromadu cibule nakolečka nebo půlkolečka nasypu na dno remosky, špekáčky (já používám z Globusu nebo z řeznictví z Francovy Lhoty) - rozpůlím, kdo chce, může oloupat (není od věci je na koncích naříznout), potřu ze všech stran kečupem, naskládám na cibuli plochou stranou dolů. Zakydám zhora plnootučnou hořčicí a něčím ostrým (chilli, ábécéčko - taková ta nejlevnější pálivá omáčka, tabasco). Podliju černým pivem - na 7 špekáčků půl piva. Peču hodinu, dopíjím pivo, čuchám vůni, občas otevřu, spálím se tou párou a přeleju to kejdou ze dna. Eventuleně přiliju trochu piva (já mám skoro ucpané ty díry v remosce, takže nedolívám). Po hodině vytahuju nedočkavý první ochutnávací buřty, jím s chlebem, nebo bez něj. Po hodině a půl vytahuju ze zásuvky a nechávám dojít. Celou dobu přípravy lze konzumovat.
    YETI
    YETI --- ---
    FILTHY_SAD_EMO: já meju případně navlhčenou houbičkou ( ta pak bude na vyhození :-) )
    BLEVAJZZ
    BLEVAJZZ --- ---
    FILTHY_SAD_EMO: nene tam to fakt nestrkej!! vem jen navhčené ubrousky max...
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    FILTHY_SAD_EMO: za radu dám recept!
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    čistě teoreticky - kdybych dělal v remosce buřty na pivě, a to víko od toho bylo zevnitř zaprskané jako prase, a já to chtěl umýt/vyčistit, než se vrátí moje slečna domů a uvidí to a vynadá mi, jak bych to vyčistil?

    pod vodu to asi stčit nemůžu, že? jak na to?
    KAMPA
    KAMPA --- ---
    XARGH
    XARGH --- ---
    XARGH
    XARGH --- ---
    nazor jednoho oponenta teorie skodlivosti hliniku http://www.cibulka.com/nnoviny/nn1991/nn0691/obsah/25.htm
    XARGH
    XARGH --- ---
    mam shodny nazor s MOIRAIN: je treba si uvedomit, ze hlinik podleha velmi rychle oxydaci vzdusnym kyslikem a tudiz je povrch hliniku neustale pokryt vrstvickou oxidu hliniteho, ktery je chemicky dost inertni. krom kyseleho prostredi jsem slysel neco o teplotach > 250 °C, coz remoska nedokaze vytvorit

    pokud obavy pretrvavaji, je mozne dat do remosky jeste 1 nadobu, napr. keramickou. obcas to delam, ale spis proto, abych v obri remosce zapekl neco mensiho...
    MOIRAIN
    MOIRAIN --- ---
    BRUN: no, je to poněkud sporné, ale uvolňuje se stejně jen v silně kyselém prostředí, takže remosku s klidem používej, když v ní nebudeš péct na víně, dusit kysané zelí a tak
    a teď si vyber ;)
    takhle nám to říkali na škole (VŠ potraviny)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    ano, prokazany to je. pouzivat by se to nemelo. (stejne to pouzivam). Ostatne z duvodu skodlivosti se hlinik nepouziva na vyrobu priboru. Hlinik je hajzlik kterej pri pouzivani s potravinama zustava dlouho v organismu a rozhazuje rovnovahu elektrolytu v tele. + se tvrdilo (ale to nevim co je na tomhle pravdy) ze to narusuje nerovej system
    BRUN
    BRUN --- ---
    je nejak prokazana skodlivost pripravy pokrmu v hliniku? chci oprasit remosku a premejslim, jestli dokoupit nadobu novou, nebo pouzivat starou hlinikovou.

    popr. vite, kde dokoupit nadobu a jestli jsou velikosti kompatibilni se starou remoskou?
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    tak papir otestuju. :)
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    pokud se papír nedotýká víka, resp. není skřípnutý mezi mísu a víko, tak se nespálí.
    BLEVAJZZ
    BLEVAJZZ --- ---
    RAINBOF: pomaž to máslem a vysyp to hladkou mokou na chuti by se to nemělo nijak projevit..;-)
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    to nevim. ale mam obavu ze tomu papiru se to nebude zdat jako dobrej napad a spali se...
    JUTA
    JUTA --- ---
    RAINBOF: no a pečící papír by nešel použít?
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    ne mam tu prehistorickou hlinikovou :)
    BLEVAJZZ
    BLEVAJZZ --- ---
    RAINBOF: ty nemáš teflonovou nádobu?
    RAINBOF
    RAINBOF --- ---
    nevite jak v remosce udelat lasane aby se to nepripeklo ?
    EZEE
    EZEE --- ---
    FILTHY_SAD_EMO: fuj kecup na vareni!:)
    PSICHE23
    PSICHE23 --- ---
    SHONA: doporučuju ještě nakrájet tak 2-3 cibule k tomu:)
    XARGH
    XARGH --- ---
    tak jsem si konecne nasel cas udelat trosku zahlavi, na nastenku prihodit par odkazu na nejake ty recepty, ktere jsem posbiral na netu. jeste zbyva neco poradneho uvarit, ale k tomu se snad zase taky casem dostanu. :)

    http://recepty.centrum.cz/kuchyne-sveta/2007/1/1/clanky/marocke-tajines-zvladnete-v-remosce/



    ZUZIPA
    ZUZIPA --- ---
    SP1T: "Mezitím si umícháme těsto - 1,5 hrnku polohrubé mouky (nejlépe hrubá špaldová+hladká celozrnná) , 2 vejce, půl hrknu cukru (nejlépe tmavý), kypřící prášek, větší lžíce másla (nejlépe rozpuštěné) a mléko aby těto bylo tekuté."
    SP1T
    SP1T --- ---
    ZUZIPA: a co recept na to testo?
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    Kuřecí křídla bez letek (ten poslední kousek, co na něm není maso, ale docela často bývá péří), překrojíme v kloubu (čili z každého křídla dostaneme 2 kousky). V misce rozmícháme med, hodně kečupu, chilli omáčku (nebo práškové chilli), sůl, pepř, trochu oleje, pomerančového džusu, utřeného česneku. Naházíme do toho křídla a necháme co nejdýl marinovat - (aspoň hodinku, ideálně přes noc). Potom vytáhneme, necháme trochu okapat a cpeme do remosky vyložené pečícím papírem. Pečeme, očucháváme, občas pootáčíme (stačí 1x-2x). Až je zbylá šťáva spálená, křídla jsou hotové. Podáváme horké s bílým pečivem, vhodný je zeleninový salát a pivo.

    Pečící papír doporučuju - umýt remosku od spáleného kečupu s medem je docela dřina.
    (teflonová remoska není remoska - jídlo z remosky má chutnat po hliníku!)
    FILTHY_SAD_EMO
    FILTHY_SAD_EMO --- ---
    Brambory na měsíčky (ideálně neloupané, rané), klobáska/špek/párek/maso/škvarky, hromada česneku, cibule, cherry rajčátka na poloviny (čtvtiny, pokud nejsou úplně cherry), oblíbené koření (sůl, pepř, grilovací, klidně i trochu divočiny, anebo nejsnadněji kořením na pečené brambory), dáme do remosky (pokud máme mastné maso, nemusíme vymazávat, jinak lehce pokropíme rost. olejem nebo pomastíme sádlem). Pečeme, chodíme očuchávat, občas můžeme lehce promíchat/prostřást.
    servírujeme horké, zapíjíme pivem (pokud jsme prasata, podmáslím).
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam