KAZMON: já celou dobu tvrdím jen to, že uhlíkatý materiál má smysl vracet do kompostu/zahrady. Má to zásadní vliv na správné kompostování a kvalitu půdy. Tudíž oponuji tomu, že to důležité zůstane v popelu, což není pravda, zůstanou ti tam nějaké minerály, ale uhlík i to málo dusíku se dostane do ovzduší. Pokud přidáš dostatek hovňáku, vznikne ti kvalitní kompost.
Já zase nechápu myšlenkový pochod všechno listí,dřevo spálit a pak dovážet kokosovou drť a palmové vlákno. Kolik tisíc kilometrů to sem putuje?
Ano chemikálií dostáváme do životního prostředí dost. Ještě v dnešní době znám lidi co pálí na zahradě igelity, petky v kamnech atd. Přiznám se bez mučení, že tu její studii jsem nečetl. Klidně ji sdílej. Pokud vím, tak Brno mělo tu smůlu, že jim tam postavili spalovnu a protože chceme vydělat hodně tak jim tam vozí na likvidaci i plasty z Rakouska. Stejné znečištění není všude. A postupně se to zlepšuje.
Ošetřovat dřevo chemikáliemi je spíše snaha prodat pocit bezpečí, že ta střecha fakt vydrží, než něco praktického. Máme dům kde jsou krovy staré asi 130 let, a kupoduvu jsou zdravé i přes to, že to tehdy nikdo nestříkal žádnou chemkou. Taky tu máme dřevěnku neznámého stáří, je pravda, že na návětrné straně by si zasloužila nějakou tu protézu, ale jinak je taky zdravá. Ono totiž je potřeba ještě vlhko k tomu aby dřevo šlo do kopru. EU navrhovala,že dřevo napuštěné chemií bude klasifikováno jako nebezpečný odpad. Pokud budu dělat nějakou pergolu, tak ji pochopitelně zastřeším a pak není potřeba to ošetřovat. Nemluvě o tom, že když už ti to prodejce nenatře jen potravinářskou barvou aby to vypadalo, tak to natře/stříkne po povrchu, tlaková impregnace se moc dělá a navíc jak známo tesaři dělávají z mokrého dřeva, což dále snižuje účinnost impregnace, protože se opět spolu s vodou vynese na povrch při schnutí. Pak už jen počkáš na první větší déšť a máš to hezky ztečený v půdě, pískovišti, nebo kde si to použil.
Jednak se tu stále bavíme o pilinách a listí ze zahrady, kde známe původ a čím jsme to stříkali, případně předpokládá se, že když si vezmeš od někoho hromadu pilin, že to nebude z napuštěného dřeva, nebo nepůjdeš k truhláři co dělá z lamina, to je snad jasný ne?
Navíc postřiky mají ochranou lhůtu a i když jejich prodejci rádi kecají postupně se rozkládají + kompost je schopen odbourávat různé chemikálie.
Upřímně by mě zajímalo co víš o ošetření těch palmových vláken a kokosové drti.
Mám takový pocit, že mě tu za chvilku začneš přesvědčovat o tom, že chemie na zahrádce je hrozně dobrá věc a že jsem retardovaný neznaboh, když to nechápu.