• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    rozbalit záhlaví
    GALE
    GALE --- ---
    TESSS: Hodně věcí (vynálezů a chemikálií) bylo vynalezeno jako vedlejší produkt armádního vývoje a za totáče to platilo dvojnásob. Nedivila bych se kdyby aspartam byl taky součástí něčeho takového. A bojovat se s ním určitě dá... když ho slisuješ do dostatečně tvrdých koulí a vrheš na nepřítele. :)
    TESSS
    TESSS --- ---
    ARGANNAH: aspartan byl puvodne brany jako bojova latka, ne?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    srovnávat miligramy aspartamu s pervitinem není normální
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ARGANNAH: nemám, mám inzulínovou rezistenci, která se pomalu upravuje. Časem budu jíst normálně.

Ale přichází téma, co je normální. Pokud do svého života nedostanu 4 hodiny (více, méně?) přirozeného pohybu denně a to asi nedostanu, nechodím do práce pěšky přes les ani nedělám na pile nebo v JZD, ani nemáchám prádlo ve vaně a neštípu haldy dřeva, skutečně nemohu baštit jako horník nebo jako žena v domácnosti v 50. letech. A oni ti lidé skutečně jedli méně, nepili kupované limonády a za moučník považovali pudink a kompot, bábovka byla v neděli a pro 6 členou rodinu a návštěvu.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MAR_TINA: Jak jsem psala Cornele tady.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MAR_TINA: No, už delší dobu si říkám, podle toho, co tu píšeš, že ten metabolismus asi nebudeš mít úplně v pořádku, člověče. Kdysi jsem to takhle taky mívala (a ještě hůř), trvalo mi snad šest let, než jsem se dala dohromady, ale dneska můžu jíst poměrně normálně (včetně sladkostí), hýbat se normálně až podprůměrně a prostě nepřibírám. Fakt mi přijde smutné, že někdo na každodenní bázi řeší pár lžiček cukru a radši si bude rasit tělo umělými sladidly.

CORNELA: Takhle, abychom si lépe porozuměly, já osobně nemůžu colu ani cítit, a v podstatě žádné sladké bublinkované limonády. Léta jsem se jich ani nedotkla.

A znovu, to, že potřebuješ zhubnout, ještě neznamená, že je v pořádku huntovat si tělo jinými jedy a mít pocit, že je všechno v pořádku, protože se po tom nepřibírá. Ale ano, je taky třeba spousta tlustých žen, které by si upřímně přály anorexii, aby zhubly, a holky, co skutečně kvůli linii dávají ten pervitin. Jsem jediná, komu to nepřijde normální?
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    CORNELA: podezírám cukrovarnický průmysl, že ty teorie rád hlásal a využíval. Jiný důvod pro nacpávání násobného množství cukru do potravin (nápoje, jogurty, ochucené mléko, pečivo) než zisk pro cukrovarnictví snad není.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ARGANNAH: při tvojí váze a PPP bych si cukr v nápojích opravdu odpustila zcela. Ani ne tak kvůli 100 kCal/den jako právě kvůli kolísání krevního cukru.

Krom toho inzulínovou rezistenci budeš mít pravděpodobně taky, což je stupeň před cukrovkou a důvod k vynechání cukru.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAR_TINA: to kafe mělo být odpověď na
    ZUZKAOU:
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DIVA: ne, podporuje to hlad. vyplaví se inzulín, uloží/spotřebuje (pochybuju) cukr a vznikne nízká hladina cukru a vlčí hlad.
    CORNELA: to je blbost, tělo nereaguje na chuť, ale na chemické složení. To by se inzulín vyplavil po sladkém ovoci a to se nestane.

MAR_TINA: Na kofein piju káva, cca ekvivalent 6 espress denně ;)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ARGANNAH: já mám vyzkoušeno, že při 2 lžičky 2x -3x denně (24g, počítala jsem 6 kostek) nehubnu nebo i přibírám. Nejde o součet kalorií, ale o prostý fakt, že sacharóza velmi podporuje uložení čehokoli do tuku.
    To už si radši dám občas pár gramů v čokoládě a jednoho dne třeba budu moci v neděli zákusek.

Skutečně si myslím, že dospělá žena s nedostatkem přirozeného pohybu (a to jsou dnes všechny) nemá jíst cukr. Dostatek živin a energie je v ovoci a zelenině a zrní a rýži atd.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Jak vás tu tak čtu, tak zjišťuju, že se svýma dvouma půlitrákama neslazenýho kafe s mlíkem (na hrnek dvě lžičky rozspustnýho) a párkrát do týdne pořádnou kávou a nebo čajem, jsem na tom evidentně se spotřebou kofeinu velmi dobře ;-)

Kolové příchutě mi naštěstí nejedou, stejně jako chuť sladidel a aromat. A i přírodní džusy si ředím, protože mi tam příliš mnoho cukru kazí chuť.

Uznávám, že to doženu na mastném...
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    DIVA: Můj oblíbený argument je, že po pervitinu se taky hubne. ;) Někdy to, že se po něčem (ne)přibírá, fakt není to hlavní, na co by člověk měl myslet.
    DIVA
    DIVA --- ---
    ZUZKAOU: tak možná je to tím že mi zelený chutná i v nižších koncentracích .)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CORNELA: Jako důvodů, proč nepít colu, je samozřejmě spousta. :D Ale když už teda fakt colu musím, tak snad radši tu s cukrem - a) lámu do sebe o jednu sračku míň, b) aspoň jsem si o to víc vědomá, že do sebe liju něco strašně nezdravého, a dám si toho málo.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MANXX: kaloricky vyjde med o něco lépe, než cukr. Tedy pokud ho tam nedáš dvojnásobek, protože má menší sladivost. Má o trošku lepší glykemický index. Po medu se kazí víc zuby, než po cukru?

med včelí, energie v kj, kalorie | KalorickéTabulky.cz
    http://www.kaloricketabulky.cz/med-vceli/
    cukr, energie v kj, kalorie | KalorickéTabulky.cz
    http://www.kaloricketabulky.cz/cukr/
    DIVA
    DIVA --- ---
    ARGANNAH: 6 lžiček cukru denně je imho docela dost pokud se dají snadno nahradit neslazeným pitím .) kdyby to byla účinná prevence proti ňákým vlčím hladům tak leda (ale funguje to tak?)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    ARGANNAH:
    rozdíl mezi sladidly a cukrem je v použitém množství. Ano, při příjmu nad limit je to jed.
    Dětem nepatří vůbec. Co jsem četla tak mechanismus podpory obezity je ten, že krátkodobě zastřou chuť na sladké = hlad nebo únava. To vyrovnám pravidleným jídlem, které mám. Druhý důvod je zvykání na sladkou chuť. Ten zvyk už mám a musím s ním bojovat vědomě, tak to je jedno.
    A kdyby nebyla sladidla, nebudu pít sladké věci vůbec.

Moje: piju lehkou colu pořád znamenalo litr týdně v létě, v zimě míň.;)
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    Ehm - silný čaj (libovolné barvy) dehydruje, protože kofein/tein spotřebovává vodu na to, aby byl rozložen a vyloučen.

Takže na žízeň buď musí být čaj docela slabý a nebo naopak mnohonálevový v malém šálku, kde kofein se vylouhuje v prvních dvou, třech nálevech a zbylé nálevy pak dodají víc vody, než se se spotřebuje - tedy organismus je hydratován.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MANXX: Ale tak jedna až dvě lžičky cukru do čaje dva-třikrát denně ještě nikoho snad nezabila - zvlášť, když si dáš třeba hnědý cukr (nebo ten med). Lepší si dvakrát denně osladit čaj než pak chuť na sladké přebíjet nějakou horou cukrovinek. Pokud jinak jíš zdravě, tak o co proboha jde. Já fakt nejsem příznivkyně těch totálních extrémů (nemocné lidi nepočítám).
    DIVA
    DIVA --- ---
    MANXX: možná bych zašla do čajovny na degustaci. třeba ti nesedl ňáký konkrétní
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam