• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GALE: a ještě před touto informací TAPINA: se snad ukázalo, že ztužené tuky jsou ve věci cholesterolu horší než přirozeně tuhé.

Omega byl tuk na smažení, na to se dá použít sádlo. Kachní a husí sádlo teče = není tuhé = není nasycené ;)
    Na výrobu čokládové polevy rozpustit čokoládu ve vodní lázni s pár lžícema másla nebo šlehačky.

JUPIII
    JUPIII --- ---
    GALE: Omega je ztužený, to bych máslem nenahrazovala, možná sádlem :-))
    Záleží jakou funkci to těstě má, ale konzistenci to má jako tužší sádlo. Mám dojem, že se používá třeba na polevy, tam by ti to neztuhlo.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CORNELA: Ale opravdu tak, že čím míň cholesterolu se pozře, tím míň ho bude v krvi? Nebo spíš tak, že člověk má jíst celkově zdravě a nepřežírat se tuky?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    GALE: Já nevím, teď už se tak nějak všeobecně po odborných kruzích uznává, že hladina cholesterolu stravou ovlivnitelná není.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    MYJKA: Místo Omegy bych dala olej.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    JUPIII: Margarín = ztužený rostlinný tuk.
    GALE
    GALE --- ---
    MYJKA: Omega je stejná sorta jako Hera. Dej tam máslo.
    Při pečení jde o to, aby tam byl tuk. A v jaké podobě ho tam dáš, je tvá věc. Pevné tuky se mezi sebou dají nahrazovat.

Jinak na obranu Hery. Je dobré ji používat u lidí s vyšším cholesterolem. Hera je rostlinný tuk a choresterol neobsahuje narozdíl od másla.
    MYJKA
    MYJKA --- ---
    MAR_TINA: Budem za blbecka ale diky za info. Fakt som nevedela ze namiesto hery mam davat maslo. Ze ta hera je tam ako nahrazka. Nabuduce skusim.

No a mam napr recept kam do cesta ide omega. Co namiesto nej?
    JUPIII
    JUPIII --- ---
    MAR_TINA: Hera je ztužená, to mě nikdy nenapadlo, řekla bych, že je to spíš kategorie margarín.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    KEMENTARI: Tak některé jsou alespoň bez glutamátu, většinou je to na nich řvavě napsané.
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    MAR_TINA: Ad pytlíkové polívky: existuje nějaká alespoň trošku méně příšerná značka tohohle výrobku? Otce prostě nepřesvědčím, aby se jich vzdal. Nijak. Vysloveně po nich baží.
    JUPIII
    JUPIII --- ---
    MAR_TINA: Vánoční cukroví je jiná kategorie:-)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    DIVA: dá se jí vystlat popelnice ;) na panty ani boty to nedávej, ty chtěj kvalitní tuk.
    Když je v receptu hera, bývá to proto, že másla bylo málo a tak se nahrazovalo. S máslem ti to pečení obvykle vyjde dobře, maximálně přidáš trochu víc mouky, když to nepůjde vyválet.
    JUPIII
    JUPIII --- ---
    TAPINA: Já jogurty nasladko zrušila úplně, zjistila jsem, že taková bílá holandia, osolená, s bylinkami nebo česnekem není vůbec špatná třeba s knackebrotem.
    DIVA
    DIVA --- ---
    k čemu se dá v domácnosti použít hera mimo konzumace? mám ji v lednici, koupila sem před časem kvůli ňákému nerealizovanému receptu a teď tam zabírá místo (původně sem chtěla najít jiný recept kam ji šoupnu, ňák mi nedošlo že je to až takový hegeš)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    a mimochodem, Hera je ztužená. Ztužování je chemický porces, který s vazbami mastných kyselin dělá ošklivé věci (dá se dohledat). A ty ztužené tuky pak dělají ošklivé věci v našem metabolismu.
    Olej je naprosto zdravý tuk - lisovaná semena rostlin. Takže snese-li recept olej, je to naprosto zdravé (muffiny. lité buchty, apod.) Chce-li recept máslo, dám tám máslo. A většina běžného pečení snese sejmutí tuku a cukru o 30-50%. Vánoční cukroví ne, to dodržuji na gramy.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Sušenky doma máme, paštiky taky, ale ty se tam dostanou obvykle tak, že si je koupíme na nějaký dlouhý výlet a pak se tam nesní. Marmelády ano, ale domácí. Heru poslední dobou nemívám. Jogurty teda máme ochucené, ale uvažuju o tom, že si začnu kupovat bílé a dávat si do nich tu marmeládu, protože jí letos udělám asi ještě víc, než loni.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MAR_TINA: *hera
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    JUPIII: pozor, nával příliš přísné upřímnosti.

Hra je ztužený tuk = sračka. Není žádný důvod nepéct z másla, je bez přídavků a úprav, prostě přírodní tuk.
    Polévka v pytlíku a kolínka v pytlíku jsou sračka, nevidím důvod, proč strčit do pusy směs éček, soli, glutasolu a sušené mrkve. Pochopím to leda u trempů a vaření v kotlíku na ohni. Pokud je to nouzovka na doma, lze mít v kredenci kolínka a takovou tu omáčku ve sklenici, mají vcelku slušné složení.
    Paštika - prosím zde http://www.stream.cz/peklonataliri/664554-peklo-na-taliri-rozbor-detske-pastiky , to si radši kup sádlo.
    JUPIII
    JUPIII --- ---
    MAR_TINA: Já ty věci doma mám, sice jako nouzovku, pro případ náhlé cesty někam, ale našly by se. Paštiku nekupuju čerstvou vůbec, salámy tak jednou za týden, ale paštiku, rybičky a ještě pár nouzovek v lednici mám, zrovna tak 1-2 pytlíkové polévky, kolínka s kuřecí omáčkou v pytlíku a další věci.
    Z másla tedy nepeču, moc nepeču, peču jednou za měsíc a přesně pro tyhle případy mám lednici heru, přijde mi to menší zlo, než do těsta šplíchnout sklenici oleje.
    U mě by našli i těch 10 kilo cukru, koupených v akci, na léto :-)
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam