• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    MADIETTA: zařadíš ho do skupiny občasná pochoutka. A přitom, kolik ty jíš, to je jedno. Předpokládám, že ty do dětí a manžela bábovku narvanou herou, moukou z penny a cukrem necpeš.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    (Ne že bych ho teda jedla bůhvíjak často, protože už velmi dlouho skoro nejím pečivo, tak není nač si ho mazat, ale je jeden druh margarínu, který mi chutná stejně dobře jako máslo.)
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    AXTHEB: palmový olej, můj favorit. Nejlacinější a nejhorší z hlediska složení mastných kyselin. Ovšem vhodným marketingen z něj lze udělat hit jako se stalo asi dva roky zpět.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    A co když mi některý margarín vyloženě chutná? :-(
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CORNELA: Tak ale základ je omezit příjem tuků, ne cholesterolu, ne? Když se bude někdo cíleně vyhýbat potravinám s cholesterolem (vejce, máslo) a nahrazovat jenom jedny tuky jinýma, tak si moc nepomůže.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    ANABEL_LEE: Což je problém s kterým by zvýšená spotřeba másla mohla pomoct :)
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    JUPIII: Pokud bereš ztužování = hydrogenace tak máš pravdu. Ale jak sem už psal, hydrogenací se dneska imho neztužuje, možná tak nějakej kauflandnmargarin za 25/kilo.
    ANABEL_LEE
    ANABEL_LEE --- ---
    AXTHEB: valka neni ale krav taky uz moc nemame...
    KEMENTARI
    KEMENTARI --- ---
    AXTHEB: To je heslo mého otce. Vyrůstal v 50. letech a asi má na margarín špatné vzpomínky. :)
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    AXTHEB: Ale že máme, čo sa dá robiť, hen ten mier, musíme si problémy vymyslet :D Voda z kohoutku je moc vodová, tuk je moc tučný.
    JUPIII
    JUPIII --- ---
    MAR_TINA: jenže "ztužený" je v tomhle případě synonymum pro konkrétní chemický proces, používá se to u Omegy a dalších, kde je přesně uvedeno, že jde o tuk ztužený. Hera se dělá jinak, nebudu se hádat, že o moc zdravěji, ale trošku zdravěji ano.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    Stejně, kurva copak je válka aby sme žrali margarín?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    z Omegy :D
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    Do čokoládové polevy dávám máslo, není to taková ta poleva na vylomení zubu jako z Omety, ale ztuhne to.
    AXTHEB
    AXTHEB --- ---
    JUPIII: hera:
    rostlinný olej (řepkový, palmový)
    rostlinný tuk
    voda
    sušená syrovátka
    E322 Lecitiny (Sojový lecitin, fosfatidy, fosfolipidy)
    jedlá sůl ( 0,2% )
    E471 Mono- a diglyceridy mastných kyselin
    E330 Kyselina citronová
    E160b Annato, Bixin, Norbixin
    E100 Kurkumin (Cl přírodní žluť 3)
    aroma
    vitamín E

    První dvě položky prošly ztužovacím procesem. Nadruhou stranu se dneska už pokud vím neztužuje klasickou hydrogenací, takže většina těch problematických vedlejších produktů v tom už není.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    JUPIII: je-li rostlinný tuk tuhý, musel být ztužen. Protože rostlinné tuky tečou , jsou to oleje. Výjimka je kokosový tuk, který je sračka, pak kakaové máslo, které je skvělé, a bambucké máslo a to se nejí.

    Možná je formulace na obalu nějak opsaná, aby to z toho neřvalo. Hera je uměle vyrobená ztužená kostka z rostlinných olejů (a možná trochy ropy), která má při pečení nahradit máslo.
    JUPIII
    JUPIII --- ---
    AXTHEB: houby, hera je rostlinný tuk s mlékem nebo syrovátkou nebo tak něčím a o tom ztužení se hádat nebudu, protože se mi to nechce hledat.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    GALE: a ještě před touto informací TAPINA: se snad ukázalo, že ztužené tuky jsou ve věci cholesterolu horší než přirozeně tuhé.

    Omega byl tuk na smažení, na to se dá použít sádlo. Kachní a husí sádlo teče = není tuhé = není nasycené ;)
    Na výrobu čokládové polevy rozpustit čokoládu ve vodní lázni s pár lžícema másla nebo šlehačky.

    JUPIII
    JUPIII --- ---
    GALE: Omega je ztužený, to bych máslem nenahrazovala, možná sádlem :-))
    Záleží jakou funkci to těstě má, ale konzistenci to má jako tužší sádlo. Mám dojem, že se používá třeba na polevy, tam by ti to neztuhlo.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CORNELA: Ale opravdu tak, že čím míň cholesterolu se pozře, tím míň ho bude v krvi? Nebo spíš tak, že člověk má jíst celkově zdravě a nepřežírat se tuky?
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam