• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ARGANNAH: my jsme to včera nakousli s manželem a nakonec jsme se asi k něčemu dobrali... uvědomila jsem si, že se vlastně neznám - sádlo hrozně zakrývá. Když jsem ztloustla, byla jsem ještě mladá holka a asi jsem tak nějak podvědomě čekala, že když zhubnu, tak se z toho sádla ta mladá holka zase vynoří... jenomže se vynořila jakási ženská ve středních letech, kterou vůbec neznám, protože jsem k ní stárla pod horou sádla. Takže teď se s touhle ženskou musím nějak sžít a asi to holt chvíli potrvá...
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MADIETTA: No ona ale právě ta absurdita té věci může být indikátor, že o faktickou váhu nejde a jde o jiné věci.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ARGANNAH: jako možný je všechno, ale asi bych v tom nehledala takovou hloubku, jak pravdivě podotkla MALKE, já si vlastně připadala tlustá vždycky, ale teď to teda nabírá absurdních rozměrů, což si uvědomuju, ale to je tak všechno.

BRUNA: ztloustla jsem náhle, skoro doslova ze dne na den, a nikdy jsem se s tím nedokázala sžít. Kamarádka to velmi trefně a výstižně komentovala, když mi řekla "tys chodila, jako by to tělo k tobě nepatřilo a nevěděla jsi, co si s ním máš počít".
    BRUNA
    BRUNA --- ---
    MADIETTA: Mozna to chce proste delsi dobu, aby si mysl na novy stav tela zvykla. Zvlast, pokud jsi zhubla relativne nedavno a nadvahu jsi mela - jak pises - sest let.

Ja znam lidi spis s opacnym vnimanim: byli cely zivot normalni/jen s lehkou nadvahou, a pak se tak vidi, i kdyz uz davno dorostli do obezity. Neco podobnyho pozoruju i u sebe, nikdy jsem nebyla stihla, ale povazovala jsem svoji postavu za tezsi normalni. Ze jsem uz pekne tlusta jsem si vsimla az nedavno, ackoli jsem v posledni dobe nijak vyrazne nepribrala.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MADIETTA: Něco za mě - víš, že nejsem psycholog, tak radím podle svých zkušeností, možná úplně mimo:

Bude to znít divně, ale čím jsem starší, tím víc docházím k názoru, že je to nejspíš zástupný problém.

Víš, že jsem teď těhotná, jsem psychicky připravená na přibírání, ale stejně jsem teď měla několik týdnů šílenou depresi, jak jsem nechutně tlustá a kdesi cosi. Co záleží na tom, že mám objektivně pořád o 15 kg míň než v téže fázi prvního těhotenství, stejně jsem se kvůli tomu hrozně trápila.

Jenže zároveň byla situace taková, že jsem měla těsně před termínem velkého překladu, který jsem mírně nestíhala (to jistě dobře znáš), do toho jsem potřebovala napsat asi 5 krátkých článků, jeden dlouhý, a jeden opravit. K tomu mám tříleté dítě, a to navíc zrovna v té době přineslo (asi z hřiště) nějakou infekci a moje tělo si pár dní říkalo o obří dávky jídla.

Po několika dnech jsem pak ke svému velkému překvapení zjistila, že když jsem se konečně vzchopila, napsala ty články a domluvila se, že ten velký překlad odevzdám o týden později, najednou jsem tu tloušťku přestala zničehonic zase řešit a zároveň pro mě bylo daleko snazší se v jídle ovládat.

Takže stylem "podle sebe soudím tebe" bych ti poradila se zamyslet nad tím, jestli nějaké své mindráky nebo momentální problémy/stresy vlastně jenom na tu váhu "neházíš", protože je pro tebe třeba z nějakého důvodu praktičtější se nenávidět za postavu, protože s tou zdánlivě nejde nic dělat, než za věci, které souvisí s něčím jiným a které podvědomě nechceš řešit, protože je to pro tebe v dané situaci příliš náročné nebo se ti do toho nechce.

Mám takhle spolehlivý indikátor, že vždycky, když mě přepadnou chutě na cigára, jsem v situaci, kdy si připadám trochu vláčená okolnostmi a toužím po troše autority navíc. A fakt to funguje - vyřeším situaci, přejde chuť na cigára. Ale jak jsem psala, možná jsem úplně mimo.
    MALKE
    MALKE --- ---
    MADIETTA: Mně na to pomohlo zhubnout podruhé po dítěti, hned jsem byla veselejší. Počítám, že potřetí (tedy po druhém dítěti) si budu připadat jako Tereza Maxová.

Ale vážně: já mám takovou divně stavěnou postavu, takže jsem nikdy neměla štíhlý pas, byla vlastníkem dosti ukázkových nohou, a prsou, která šla přede mnou několik kilometrů. Mému muži se to patrně líbí, ale nebudeme si nic namlouvat, nejvíc ze všeho připomínám mrkev.

No a jak jsem po dítku přibrala, tak jsem si prohlížela dva roky staré fotky a furt jsem si říkala, že to vlastně nevypadá tak blbě, že jsem vlastně, kurvadrát, s pětašedesáti kily byla štíhlá. Když jsem se pak dostala na sedmdesát, nějak automaticky se to dostalo na to, že i když nemám ideální postavu, NEJSEM tlustá - nejsem hubená, ale nejsem tlustá. "Záchvaty" jsem měla pořád, ale dost na to pomáhají dobré fotky (přikládej k varovnému příkladu) a velikostní značení. Kdo se vejde do velikosti 40, nemůže být kyselý! Od profesora Róna z Bubenče NEMŮŽOU být kyselé!;)

Opakuj si a vyčkej, IMO je to taky ještě brzo (navíc - neříkalas, žes měla pocit, že jsi tlustá, i v době, kdys měla dvaapadesát kilo i s postelí a klíčema?)...
    BIRMA
    BIRMA --- ---
    ZUZKAOU: no to jsem upřímně ráda. Víno je přesně ta "potravina", které bych se vzdala s nejtěžším srdcem!
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    GALE: já obléknu šaty, které jsem měla naposledy na promoci svého muže. Padnou mi. Ale nepomáhá to.
    GALE
    GALE --- ---
    MADIETTA: Tohle řeším tak, že otevřu skříň a oblékám staré oblečení. Už jsem dopla i kalhoty z jedné fotky, kde si připadám hubená. Nedají se ještě nosit (moc přetejkám), ale zapnutý jsou. Takže mám na sobě kalhoty z fotky = je to lepší i v mé hlavě.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    Vrátila bych se k tématu ze záhlaví... "obezita a psychické problémy"

Nevím, jak se mám vypořádat s myšlenkovým stavem, v němž nejsem schopná "pochopit", že teď už obézní nejsem a nemusím se tedy tak cítit a připadat si kvůli tomu méněcenná.

Jedna věc je porucha percepce, se kterou teda nevím, zdali něco udělám, protože v zásadě pořád vidím v zrcadle to samý. A druhá věc je, že z nějakého důvodu shledávám důležitým, aby mě tak viděli i ostatní. V poslední době se mi dvakrát stalo, že jsem potkala dávné známé, kteří mě naposledy viděli, NEŽ jsem ztloustla. Proběhlo běžné "sluší ti to, vypadáš dobře" - a já jsem v obou případech považovala za nutné jim říct "no jo, ale tos mě měl/a vidět ještě před rokem, já byla šest let tlustá jako prase". Vypadlo to ze mě úplně automaticky. Měla jsem pocit, jako že bych byla podvodník, kdybych to neřekla.

Připadám si jako blbec. Místo abych se radovala, že jsem na sobě zapracovala, zlepšila si zdraví a kondici i vzhled, tak chodím a obrazně řečeno se rozhlížím, kdo na mě ukáže prstem a zařve "na co ty si hraješ? Vždyť jsi tlustý prase!"

Mám šanci, že se to zlepší?
    MALKE
    MALKE --- ---
    ZUZKAOU: Ježíš, to by byla krása. Škoda že mám po alkoholu nezvladatelnou žravou:c))
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    našla jsem docela pěknou bakalářku o glykemickém indexu a náloži a obzlváště mě potěšila tahle část
    http://is.muni.cz/th/142320/lf_b/Glykemicky_index_potravin_a_jeho_aplikace_a_omezeni.pdf
    4.8. Víno
    Přiměřené množství vína snižuje glykemickou odezvu komplexního jídla. Osm zdravých osob se účastnilo pokusu, při kterém jim byl k jídlu podán jeden ze čtyř následujících nápojů: voda, 11,9% roztok ethanolu, víno s obsahem alkoholu 11,9% a víno bez alkoholu. Roztok ethanolu zvýšil hladinu postprandiálního acetátu a triglyceridů v krvi při plošší glykemické křivce, víno bez alkoholu zvýšilo hladinu postprandiálního acetátu a snížilo triglyceridy a červené víno zlepšilo postprandiální glykemický profil bez vlivu na hladinu lipidů.
    DANONE VITAPOLE. Glycaemic Index and Health: the Quality of the Evidence.
    Éditions John Libbey Eurotext, 2001. 48s. ISBN 2-7420-0364-9.

Tedy dvě deci vína k jídlu pomáhá stabilizovat hladinu krevního cukru!
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    MAR_TINA: nebo ovoce :-)

Orlistat mi několikrát nutila matka (pokud je teda Alli totéž), dokonce mi ho iniciativně koupila... odolala jsem!
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    AIJA: takže se na orlistatu dá vyžrat sacharidama? Třeba rohlíky s marmeládou a žužu medvědi.
    MALKE
    MALKE --- ---
    CORNELA: Á, diskreditace oponenta tím, že poukážeme na to, jak si to moc bere. Tradiční, ale ne zcela spolehlivá metoda.

Tak ještě jednou: je mi fuk, jestli pokládáš někoho, kdo na adipex napíše recept, za totálního magora. Je to irelevantní. Také je irelevantní, co se píše v učebnici interny z roku 2010.

Faktem je, že Adipex v současné době není zakázaný, jak jsi tvrdila. Mluvit okolo toho můžeš klidně ještě pár dalších postů, ale to, že zkrátka kulové víš a nejsi schopná si to ani progooglovat, žádné další řeči nezmění. (Relevantnější než lekarna.cz je totiž právě databáze toho SÚKL, na který jsem odkazovala. Škoda že nejsi schopná nadatlovat do počítače www.sukl.cz )
    AIJA
    AIJA --- ---
    CORNELA:
    Ten orlistat je vysírací. Je spíš výchovný, protože jakmile zhřešíš, tak se posereš. Čili když nebudeš jíst tuky nebo tedy spíš omezíš na minimum a pak spolkneš nějaký lipo, tak to bude mít stejný efekt, ale nepostihne tě fekální inkontinence...:-)
    MALKE
    MALKE --- ---
    CORNELA: Nezkoušej přesunout debatu do roviny je/není škodlivý a jaké má nežádoucí účinky (o kterých mimochodem vím, ale to není podstatné).

Jasně jsi řekla, že JE ZAKÁZANÝ U NÁS.

A to zkrátka není pravda, jakkoliv se to pokusíš opentlit.

Navíc, pro tvou informaci, je indikací BMI nad 30, nikoliv nad 35.

Mám taky použít mrkací smajlík, jakože jsi neschopná (mrk mrk), nebo to stačí takhle a místo řečí se konečně podíváš aspoň na ten SÚKL?
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    CORNELA: Vždyť se smí normálně předepisovat.
    ADIPEX RETARD 30X15MG Tobolky : Lékárna.cz
    http://www.lekarna.cz/adipex-retard-30x15mg-tobolky/

zakázaná je meridia, pokud vím.
    MALKE
    MALKE --- ---
    AIJA: Není zakázaný. Už jsme to tu s Cornelou řešily, evidentně si to nezapamatovala a nenamáhá se podívat do databáze. On jeden čas byl, ale pak ho zase povolili.
    AIJA
    AIJA --- ---
    CORNELA:
    Vím to určitě, že fasujou. Někteří s tím i šmelí...
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam