• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TINA_SALO: takže je jen šlichta z prášku a nebo frui de france? Srsly?
    TINA_SALO
    TINA_SALO --- ---
    nehledě na to, že někdy ta zařízení nemají prostředky ani lidi na to, aby zrovna suroviny na jídlo nakoupili ve Fruits de France a Culinarii.... pokud vás to sere, dejte se na politiku nebo na práci ve zdravotnictví a změňte to, případně se nechávejte hospitalizovat v GHC nebo Santé.
    TINA_SALO
    TINA_SALO --- ---
    Navíc když dneska žijem v informační společnosti a snadno si najdeme, jaké jsou kde podmínky a servis, pokud nám zrovna náhle nespadne na budku květináč, a jdeme do nemocnice plánovaně (třeba rodit) - můžeme si ji vybrat a připravit se, tzn. vadí-li mi, že mě sestry holej suchou erární žiletkou, donesu si svoje z domova i s pěnou. Vadí-li mi, že mi tam budou dávat hnusnej čaj, vezmu si dvě flašky ledovýho do tašky, atd. Kňourat, že mě někde špatně krmili, je IMHO u dospělýho člověka změkčilost a ostuda, protože jsme svéprávní a měli bychom se umět rozhodovat sami za sebe - i v patových situacích. A už se těším na ty mínusy.
    TINA_SALO
    TINA_SALO --- ---
    ZUZKAOU: tak proč si někoho nepošle dolů do krámu pro jogurt a loupáček? Jste dospělí, tvl????
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TINA_SALO: a nebo třeba matka po porodu dostane fazole se zelím - Podolská true story.
    TINA_SALO
    TINA_SALO --- ---
    ZUZKAOU: jasně, ale nadávat na to, že ONI ho tam blbě krmili, to může :-D přitom těmahle sračkama si škodí víc než nějakou bezvýraznou kaší z pytlíku a vývarem s písmenkama....
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TINA_SALO: tak sebepoškozující se pacient je běžný, ten nikde nepřísahal, že si nebude škodit.
    QUORRA
    QUORRA --- ---
    Mám rýmu. Potřebuju, aby mi někdo přinesl žloutkový veneček, jež mě vyléčí. Moje rodina je naprd :(. Možná bych e spokojila i s Mrožem.
    TINA_SALO
    TINA_SALO --- ---
    ZUZKAOU: A řeší tam někdo, že dobrosrdeční členové rodiny nosí běžně lidem po operacích zažívacího traktu běžně řízečky se salátem, větrníky, pivo a podobně? Jak jsem zažila, když vedle mě ležela ženská po té samé operaci, co já, a muž jí přinesl tašku takovéhoto jídla. Stejně jako se mi od známých doneslo, že se pár dní po operaci žlučníku, srůstů na střevech apod. už ládovali pálivejma gulášema, mastným bůčkem a chlastali. Proti tomu mi přijde anemická nemocniční haše úplně v poho.
    QUORRA
    QUORRA --- ---
    AIJA: Ahá! Díky, nové slovo do slovníku, to vůbec neznám :).
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    TINA_SALO: pobyt v nemocnici by měl minimalizovat iatrogení aspekty a bohužel v ledaskterých (to neznamená všude!) zařízeních právě to co předkládají k jídlu pacienta přímo poškozuje a nebo alespoň zpomaluje léčbu.
    TINA_SALO
    TINA_SALO --- ---
    QUORRA: tvl stejně - nemocnice nemá bejt snad gastronomickej zážitkovej pobyt, ne? To jsou leda ty metabolický jednotky - ale tam jim zas o to cpaní žrádla nikdo nestojí :-DDD
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    http://www.cskz.cz/seznamy/16_kohout_system_nutri_pece.ppt
    http://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2012/01/10.pdf
    http://www.avkv.cz/Novinky-a-aktuality/Novinky-a-aktuality/Podvyziva-u-ceskych-pacientu-a-moznosti-reseni/7-L-2F.article.aspx

ad libitum, ad nauseam aut inedia

Situace s výživou ve zdravotnictví je špatná. Tečka. Je to fakt potřeba rozmazávat furt dokolečka a vytahovat rodinná zázemí a osobnostní kvality zůčastněných diskutérek?

AIJA
    AIJA --- ---
    QUORRA:
    Mač...nevzhledné a přebytečné ovoce se narve do nějakého barelu, nechá vykvasit a přepálí se. Vzniklý produkt...calvados, meruňkovice, slivovice...:-D
    QUORRA
    QUORRA --- ---
    AIJA: No..jo. Co to mělo být?

TINA_SALO: Asi tak. Navíc někdo tu horoval, že nemá příbuzné, aby mu nosili každý den teplé jídlo...wtf...stačí, když přijdou jednou za týden, v nejhorším za dva a donesou zásobu třeba sušenek, ovoce atd...jasně, opět to nebude ideální...ale nechcípne. A nebo vyzkoušet to nakupování na dálku, co má Tesco :D.
    AIJA
    AIJA --- ---
    QUORRA:
    Ty chápeš mnou zmiňovaný mač jako zápas?
    TINA_SALO
    TINA_SALO --- ---
    GENTIANA: placení profesionálové? :-D V nemocnici bych mohla vařit i já :-D a to spálím i čaj.

Nicméně celkově - v nemocnici jsem ležela po slepáku - takže se mi moc jídla nedostalo, a co se mi dostalo, mi přišlo tak indiferentní, že se to nedalo považovat ani za nechutné, ani za dobré - prostě šetřící dieta, no. Takže jsem ve Vinohradské nemocnici po několikadenním půstu měla tu čest ochutnat vývar bez písmenek, poté vývar s písmenkama, vývar s prdíkem mletýho masa, bramborovou kaši, krupicovou kaši, piškoty a rohlíky s máslem a marmeládou - žádný jídlo šampionů, ale nic, co by mě zabilo. Ekloval se mi akorát ten místní čaj, ten už se mi po druhý termosce vracel jícnem nahoru - takže jsem si volala domů a byly mi doneseny ledové čaje z krámu a neperlivá voda ve flaškách.

Čímž se dostávám k tomu, že pokud ležím v nemocnici a nechutná mi, co mi nosej - tak mám mobil a držku - a zavolám si domů, že chci něco jinýho - samozřejmě pokud se to slučuje s nasazenou dietou.
    QUORRA
    QUORRA --- ---
    CORNELA: Tjn, tak pro mě i 45 za menzu je hodně, namazanej chleba nebo těstovinovej salát z domova je pro mě levnější. Navíc do naší menzy je to patnáct minut ze školy a půl hodiny s přestupem z mého domova, takže naprd.
    QUORRA
    QUORRA --- ---
    CORNELA: My jako můžem, ale dost to stojí (nějakých 70 Kč za oběd myslím?) a navíc máme možnost chodit jen od 13:00 do 14:30...a já už většinou v půl dvanácté lezu hlady po zdi.
    TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    QUORRA: já vývařovnu v Motole, kde jsem loni rodila, taky musím pochválit, docela mi tam chutnalo. Ne úplně můj šálek čaje, co se týká jídelníčku, ale vždycky se dalo z těch dvou jídel vybrat tak, aby v tom nebyly knedlíky :-)

můj děsivý zážitek byl z nemocnice Na Františku, a z toho, co jsem tak různě četla zkušenosti pacientů, tak se tam toho moc nezměnilo :-( minimálně na chirurgii.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam