• úvod
  • témata
  • události
  • tržiště
  • diskuze
  • nástěnka
  • přihlásit
    registrace
    ztracené heslo?
    ARGANNAHObezita
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CORNELA: No pochybuju, že tlusté děti na táboře jsou dneska považované za štíhlé. Ono tu jde o dvě věci - měřítko štíhlosti se posouvá směrem k nižší a nižší váze - a proto na ni víc a víc lidí rezignuje a jsou tlustí, protože štíhlí podle současných požadavků budou jen těžko.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CORNELA: Přijímáte na operace asi spíš lidi středního a vyššího věku, ne? Ti byli tlustí vždycky, ano, nemuselo by to tak být, kdyby se hodně snažili, ale podívej se na starší fotky nebo obrazy - že měla starší žena nebo starší muž nadváhu, bylo normální odjakživa. Objevující se problém jsou obézní mladí, kteří k tomu nemají žádný důvod (jen to přežírání). A ta tolerance asi bude to, že už dneska není obézní puberťák šikanovaný, protože není ve třídě jediný.
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    CORNELA: Za štíhlost se považuje to, co nedávno byla dobrá voplácanost? Kdy přesně nedávno a o jaké postavě se tu bavíme? Obdivované herečky z doby před 30, 40 lety jsou dneska považované za tlusté.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    CORNELA: Představuješ si "toleranci" jako "necháváme je, ať jsou tlustí"? Co je pak (podle tebe vhodnější) netolerance? Zavídání do koncentračních táborů?
    MORGAIN
    MORGAIN --- ---
    GALE: To zase ne, on není úplná trubka. Jen ho nikdy nenapadlo, že zdravý vzhled člověka, co hodně cvičí a dobře jí nemusí být u všech stejný...
    GALE
    GALE --- ---
    MORGAIN: A předpokládám, že si také myslel, že nejdietnější jídlo jsou špagety s trochou olivového oleje a chili papričkou.
    MORGAIN
    MORGAIN --- ---
    MADIETTA: Tohle mi připomnělo rozhovor s kamarádem, co jsem měla letos v létě. Byli jsme na akci, potkal tam kamarádku tanečnici, která není tlustá, je to normálně tvarovaní holka, co má zadek. Je to krásná ženská s pěkným zadkem a trochu klenutým bříškem, ale zdravá, ve skvělé kondici, člověk, co několik hodin denně tančí a stravuje se veskrze zdravě.
    Jednou si ke mě kamarád sedl a s upřímnou zvědavostí se mě zeptal, jak je možné, že není štíhlá? Že se přece stravuje zdravě, cvičí hodně, tak jak to, že není štíhlá, ale má zadek a břicho.... (podotýkám, že to nebyla kritika, líbila se mu, jen to prostě nechápal).
    Krásná ukázka toho, jak je předpokládáno, že kdokoliv, kdo jí zdravě a cvičí bude vypadat jako z obalu časopisu... A to je to kluk celkem chytrý a hlavně zvídavý, takže si všimnul, že mu něco nesedí a zeptal se, protože ho to zajímalo. Ale nikdy dřív se s touhle informací nesetkal.
    Vysvětlovala jsem mu to následně asi půl hodiny... :-)
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Tohle možná trochu líp ozřejmí, co mě na tom blogu zaujalo.

Zrovna jsem dočetla Eat Pray Love. Hlavní hrdinka opustí manžela, absolvuje nechutný rozvod a léčí se z něho cestováním, meditacemi a milováním. Neskutečně narcistní, egocentrická, sobecká kniha, kde snad jediná postava nevystupuje sama o sobě, všechny jsou tam jenom jako figurky v životě hlavní hrdinky. Teď koukám, že tu knihu i její autorku velmi oslavovali v Oprah Winfrey Show. Příznačné je, kde se v tom textu objevuje slovo "vina": nikoli "cítíte se vinna, že jste rozbila svoje manželství", nebo "cítíte se vinna, že jste totálně emočně vysála svého milence". Ne, to je samozřejmě všechno v pořádku, ale stojí tam, pozor: "cítíte se vinna, když si uvědomíte, že jste v Itálii jedla čtyři měsíce úplně cokoli, na co jste měla chuť, a bylo vám jedno, kolik jste přibrala?"

Bez ohledu na všechny nářky i ublíženost té dámy, i bez ohledu na to, jestli je hnutí fat acceptance nositelem božské pravdy nebo hlasatelem absurdních nesmyslů, něco o naší kultuře vypovídá, když si uvědomíme, že hlavní bulvární podoba "viny" je hodně jíst a hlavní "hřích" je dát si, na co má člověk chuť.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    Potřebovala bys žít chvíli v tlustém těle, abys věděla, jak moc je obezita "tolerovaná".
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ARGANNAH: mohla jsem se tam ztotožnit jen s jedním příspěvkem - má úplnou pravdu v tom, že jakmile lidé vidí tlustého člověka, mají pocit, že o něm vědí všechno, co potřebovali vědět.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    MADIETTA: Souhlasím, že srovnaná evidentně není. A že je ublížená, to je evidentní, na druhou stranu k tomu má všechny důvody, myslím, že většina tlustých žen se v praxi skutečně může setkávat s nehezkým chováním nebo i s vyloženou diskriminací. To, že jí to vadí, není přece nic špatného.

Ale jinakto, že tlusté lidi vyděluje, je podle mého přece oprávněné. Není nic špatného na tom, objektivně uznat, že specifické životní podmínky a specifické reakce okolí vytvářejí z tlustých skupinu, která je něčím zvláštní a lidi, co do ní spadají, mají něco společného. A pokud jde o "sektu", v Americe existujou už i hnutí fat acceptance, u nás ještě moc nejsou, ale všechno může přijít. Ona je evidetně na vlně nějakého takového hnutí.

Ale jinak hlavně ty první články jsou právě celkem dost o mentálních příčinách tlouštky, jenom to na mě působí dojmem, že vzhledem k tomu, že je pod tím podepsaná plným jménem a tyhle věci jsou prostě dost osobní, tak že to nechtěla rozbírat takhle veřejně. Což je podle mého jedině rozumné.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    A je zajímavé, že ač psycholožka, tak se úplně vyhýbá skutečnosti, že obezita je mentální problém.
    MADIETTA
    MADIETTA --- ---
    ARGANNAH: pročetla jsem toho dost a nesouhlasím tam prakticky s ničím. Můj dojem je, že kdyby byla se svou tloušťkou opravdu srovnaná, nepotřebovala by ji neustále tak zoufale ospravedlňovat. Hodně z těch článků je vysloveně ublížených. Navíc vyděluje tlusté lidi jako nějakou "kulturu", hnutí, má pro ně vlastní termíny - no připadá mi to, jak když zakládá vlastní sektu.

Navíc teda je absurdní, jak se usilovně snaží tvrdit, že tloušťka není problém, vzhledem k tomu, že žije v zemi, v níž jsem ve srovnání s valnou částí obyvatelstva já vychrtlá a ty štíhlá. Není moc zemí na světě, kde by tolik lidí umíralo zadušeno vlastním tukem.
    ARGANNAH
    ARGANNAH --- ---
    The Fat Chronicles
    http://www.thefatchronicles.com/

Blog dámy (navíc psycholožky jungiánky), která jednoho krásného dne došla k názoru, že je čas přijmout své tlusté tělo takové, jaké je, a vydrželo jí to třicet let. Ne se vším souhlasím (což je asi tím, že v tomhle bodě zatím nejsem, nebo aspoň ne úplně), ale je to spousta úžasných postřehů hlavně o americké kultuře a její nenávisti ke tloušťce a boji proti ní.
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    MAR_TINA: nadšené ppp omlazenky...
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    "...což je hormon, který se vylučuje do těla ženy v těhotenství. Údajně by měl také tlumit chuť k jídlu a pomáhat hubnout."

Může mi někdo vysvětlit, jak kdokoli žijící v lidské společnosti s více než 5 třídami ZŠ zbaští informaci, že těhotenský hormon potlačuje chuť k jídlu a pomáhá hubnut (všeobecně a převážně)?
    TAPINA
    TAPINA --- ---
    To je fascinující. Kde se vzala myšlenka, že hCG tlumí chuť k jídlu a podporuje hubnutí, a co sakra dělají těhotné blbě, že se jim děje pravý opak? :D
    ZUZKAOU
    ZUZKAOU --- ---
    HCG dieta - Diskuze Omlazení.cz
    http://www.omlazeni.cz/hcg-dieta-38-35462-0.html

buhehe - tak prej braly homeopatické kapičky.

TRISSIE
    TRISSIE --- ---
    MAR_TINA: no, já jsem neodolala a ty stránky si přečetla trochu podrobněji a prodávají i speciální kosmetické prostředky kompatibilní s dietou, čímž u mě klesli ještě o třídu níž (netušila jsem, že to jde) - to už není ani o psychologii, ale o bohapustém sprostém tahání peněz z lidí.
    MAR_TINA
    MAR_TINA --- ---
    TRISSIE: Tyhle absurdní zákazy a příkazy mívají u diet psychologický efekt. Dělám něco nepříjemného nebo si něco odpírám, tj. velmi na tom dřu a tím se stimuluji k lepším výsledkům. Zákaz mýdla může být i odvedení pozornosti od hladu a také jistá motivace k dodržení nízkokaloričnosti - vědomí, že když se najím, byl i ten měsíc nemytí vniveč. To funguje spolu s cenou těch věcí a pocitem, že něco užívám, co má fungovat a tak to fungovat bude. Ve skutečnsoti to je všechno motor, který pohání vůli nežrat.

Nežrat a zhubnout svaly a tuk a rozhodit si metabolismus, rozhodit hormonální rovnováhy (i pouhým hladověním se mění), ztratit kondici a získat únavový syndrom, deprese a jojo.
    Kliknutím sem můžete změnit nastavení reklam